Den allvarsamma leken hundra år

DN skriver idag om Hjalmar Söderbergs ”Den allvarsamma leken”. Den jag skrev om häromdagen. Och uppmärksammade att det är hundra år sedan den kom ut. Alltså DN, ni är så efter. Och VARFÖR hittar jag inte artikeln online? Blir så trött på att det ofta är så, de artiklar jag vill länka till, finns sällan.

20120107-100412.jpg

Ur Dagens Nyheter den 7 januari 2012

Hur som helst. Kurt Mälarstedt skriver att Den allvarsamma leken lever, fortfarande efter hundra år. Att den ofta hamnar på folks tio-i-topp-listor och anledningen till det tror Mälarstedt är att ”var och en som någon gång upplevt kärlekens himlastormande lycka och berusning och var och en som drabbats av den iskalla kylan när kärleken dör eller förvandlas till leda och besvikelse kan känna igen sig i Den allvarsamma leken.”

Jag tycker att det här är intressant. Att vi uppskattar litteratur som vi känner igen oss i. Varför egentligen? Vore det inte roligare/mer intressant att läsa om sådant vi absolut inte vet någonting om? Men jag vet att jag fungerar precis så. När jag läser en bok och hittar något som jag känner igen mig i, då blir boken genast bättre.

Mälarstedt tar också upp att Söderberg väver in den tidens händelser i romanen, många aktuella händelser finns med. Det var en av de saker jag också uppskattade med romanen, och att få följa vardagen –  få en inblick i hur Stockholm var på den tiden.

Och så har vi det här med Hjalmars tema. Som gör att Den allvarsamma leken fortfarande lever. Kärleken. Trevande, lycklig, olycklig. Alla former finns med. Det är inte ett tema vi tröttnar på. Det har alltid funnits, och kommer alltid att finnas. Speciellt kommer det att finnas i en bokhandel nära dig den 4 maj 2012.

15 kommentarer

Under Alltid du, Böcker jag läser, Pernilla Alm, Tankar

15 svar till “Den allvarsamma leken hundra år

  1. Jag har en fråga, Du måste väl ha gått ner i vikt va?Dina vader loskim, Skit smala?!Och din mage är ju typ borta du har blivit sötare iallafall! Hur mycket har du gått ner? Om du inte bara redigerar dina bilder då såklart.. ❤

  2. Du gör ett bra jobb med att sälja in din bok, man blir så himla nyfiken på vad för slags historia det är varje gång! Längtar till maj (april) jag med!

    /Anna

  3. Och SOM vi längtar! 🙂

  4. Jag tror faktiskt att vi kan börja söka i hyllorna redan i april:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s