Från en MILF – till en annan

Jag har med intresse följt en konversation på Facebook om vad som är chick lit, egentligen. De olika diskussionerna ledde fram till att chick lit består av ingredienserna:

 • Singel
 • Jakten på den rätte
 • Storstad
 • Sex
 • Missnöje med det mesta, även om man har det ganska bra

Jag undrade lite över skillnaden mellan en relationsroman och t.ex. chick lit och någon menade att en relationsroman kan vara hur tung som helst medan termen ”lit” anger att det är lite lättsamt, komiskt och förhoppningsvis också såpass gripande att läsaren engagerar sig i hjältinnans öde. Men vi var rörande överens om att genren spretar.

Sedan drog diskussionen iväg till att diskutera tantsnusk (här har vi ju snusklit som min goda vän och kollega Simona Ahrnstedt ägnar sig åt).

Vi var också överens om att vi var förbi chick lit, inte så hög identifikationsfaktor när man redan har kommit en bit i livet. Och då lanserade någon i konversationen ordet mid lit – medelålders kvinnor som har sex.  

Och sedan hände det. En ny genre har uppkommit! För oss som vill läsa om sex, relationer och engagera oss i hjältinnans (huvudpersonens) öde. Vi ska läsa MILF-lit. (Hur tror ni man ska skriva det? Med bindestreck? Utan? Små bokstäver?)

Och vet ni. Jag tror att jag har skrivit just en sådan. En MILF-lit. Det är i alla fall en crossover mellan relationsroman och MILF-lit. Det bestämmer jag nu.

Alltid du – MILF-lit. Från en MILF, till alla andra MILFAR.

För dig som inte vet vad MILF står för, här har jag googlat åt dig.
Och ni som var med i FB-konversationen – säg till om ni vill stå med era namn.

Annonser

18 kommentarer

Under Alltid du

18 svar till “Från en MILF – till en annan

 1. Ping: À propos … | Pernilla Alm

 2. Åh vad intressant!
  Min bok Supernova kallade viss för chic-lit, men eftersom den inte är kanske lika lättsam som en Bridget Jones (och en helt annan typ av hjältinna) så blev då vissa besvikna à la chic-lit förväntningarna. Chic-lit med svart edge sa en läsare, chic-lit noir sa en annan. Själv gillade jag rätt mycket Jessika Gedins uttryck fem-lit (alltså feminist lit, men det sa hon inte apropå min bok utan en annan).
  Nya boken innehåller fortfarande mycket chic-lit-ingredienser: singeltjej på jakten efter den rätte, en del sex, relationer m kompisar etc, men den handlar också mycket om sökande efter sig själv, sitt syfte och meningen med livet. Tjejen är rätt ung (under 30), så jag antar att det blir ungefär som Supernova. Chic-lit noir? Fast det låter ju som Lapidus undre världar?
  Baah. Egentligen har jag samma problem som du, Pernilla, det är mittemellan chic-lit, relationsroman och spänningsroman. Mitt förlag sa bara underhållningsroman. Jag säger … ?

  • Pernilla

   Och vet du vad jag säger? Fuck genre! Läs baksidestexten, bläddra lite och kolla om du gillar det du ser – så gör jag när jag väljer bok. Jag struntar i om det heter wine crime, elegant crime, chick lit eller fan och hans moster. Jag vill bara ha en bra bok!
   Men fem lit låter bra. 🙂

 3. Hmm, nu kanske jag var den enda här, men förstod inte riktigt kopplingen mellan ”medelålders kvinnor som har sex” till ”milf”. Det kanske fanns en koppling i fb-tråden. Menar ni att det sitter något slags likamed-tecken däremellan? Jag är inte helt med på det. Det är ju så att säga sett ur lite olika perspektiv.

  • Pernilla

   Termen MILF syftar på en sexig medelålders kvinna. (Mother I’d Like to Fuck är väl det förkortningen står för). Där är kopplingen. Väl? Eller är jag helt off?

   • Mmm, det är ett uttryck som YNGRE killar, dvs EJ medelålders killar, säger om en ÄLDRE kvinna. Inte vad kvinnan själv ser sig som. Alltså, att vara en medelålders kvinna och ha sex är inte samma sak som att yngre killar vill ha sex med denna kvinna. Tyvärr. Man kan inte bestämma själv att man är en milf, såvida man inte vill ha sex med sig själv 🙂
    Och att man är medelålders ger ju inte per automatik att man är mamma (men man kan ju använda ordet Mature då såklart).

   • Fast boken kanske handlar om en yngre kille som är tänd på en medelålders kvinna? Det vet ju inte jag, har ju inte läst den än 🙂

    • Pernilla

     Återkommer när jag har skrivit 36 omdömen och haft nationella prov i 1,5 timme. 🙂

     • OK 🙂
      Tycker annars att ”mid lit” var ett lysande namn på en genre. Tillräckligt snävt för att man ska förstå vad det handlar om, och tillräckligt brett för att kunna rymma mycket.

     • Pernilla

      Jag har fortfarande 25 omdömen kvar att skriva och känner att jag nog inte riktigt förstår varför en bok inte kan ha en genre som heter milf lit om den vänder sig till medelålders sexiga kvinnor? 😉 Men jag håller helt med dig om att man inte utnämner sig själv till milf. 🙂
      Och nej. Min handlar inte om en yngre kille som tänder på en äldre kivnna. Men kvinnan i boken är en milf. Eller njae. hon är nog för ung för att kallas medelålders. Det är mig själv jag tänker på.

     • Jo men alltså visst kan det finnas en genre som vänder sig till medelålders sexiga kvinnor, men problemet blir ju lite att det inte är kvinnorna som kan bestämma själva då om dom är målgruppen.
      Man får gå ut på stan och fråga nån yngre kille: ”Är jag en milf?”, och svarar dom ja, ja då kan man ju köpa milf lit. Om dom svarar nej, vad blir det då?
      Det jag menar är att man kan vända sig till ”medelålders sexiga kvinnor” och låta kvinnorna själv avgöra om dom är sexiga eller inte. Men använder man uttrycket milf så är det andra som avgör.

      Och så jämför jag med ”milf porn” som INTE är porr som vänder sig till milfar.

      Lite så tänker jag.

 4. Tänk att det ska vara så svårt att typa sitt manus in i rätt genre. Så mycket enklare när man skriver en deckare eller fantasy. Även om ren och trofast kärlek visst är lite som fantasy…
  Mitt manus handlar om en 30-årig kvinna som kommit på avvägar, men styrs upp på vägen igen. Av en kille. Det böljar fram och tillbaka i förhållandet av olika omständigheter. Jag tror det kallas livet. Utskrivet är det inte så många rykande sexscener. Mera pirrande romantiskt och underhållande. Blir det chic-lit då?
  Ser fram emot din bok!

  • Pernilla

   Tack! Och precis, det är skitsvårt. Och egentligen är jag emot genres. Det blir så fånigt. Jag gillar ”bra bok”, ”dålig bok”.
   Jag har ingen aning vad man kallar din. 🙂

   Förlaget kallar min för underhållande feelbad. 🙂

   • Feelbad! Haha! Det var ju jättebra. Lite som ”En dag”-boken då. Jag ser gärna att min bok är ett bra sällskap typ i en resa över Atlanten. Måste det vara så mycket mera än så. Ren och skär underhållning och några skratt på det. Måste man slå ihjäl någon i boken för att vara ”bra bok”. Tror inte det…
    Nu får vi väl se om min bok får nå ut och roa. Läs gärna ett par smakbitar från ”Lova” här i bloggen och se om du kan typa den…
    Glad påsk!

    • Pernilla

     Tror inte heller på att man måste slå ihjäl någon för att boken ska vara bra. Deckare är inte min favvotyp av bok. Även om jag läser många med behållning, vill jag tillägga. Men jag väljer det sällan framför en relationsroman av t.ex. Barbara Voors.

 5. Hm. jag får nog kolla den tråden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s