Gilla olika

Idag har vi haft friluftsdag på jobbet. Jag är ingen friluftsmänniska. Visst, jag kan uppskatta en liten promenad, faktiskt kan jag uppskatta en lång sådan också. Jag gillar att gå ut och springa. (Vad har hänt med mig!? För något år eller två sedan hade jag aldrig skrivit den meningen och menat den). Jag kan uppskatta en utefika i soligt lä-läge eller ett glas rosé på en solig uteservering. Men annars kan det kvitta – jag längtar mest in. Till exempel har jag  världens härligaste altan. Jag tycker den är jättefin. Jag sitter gärna i soffan inomhus och tittar ut på hur härlig den är. Ute blåser det. Man måste klä på sig en massa. Är det soligt måste jag leta fram solglasögonen. Allt blir så bökigt när man ska ut på altanen.

Så fort jag vågar andas att jag inte gillar friluftsdagar, då får jag lite (sura) blickar från idrottslärarna. Jag förstår dem. De fixar och donar med idrottsdagarna, de har mycket jobb med dem.  Men måste jag gilla att vara ute hela dagen i skogen för det? Det är inte jag som har valt att vara idrottslärare. Alla yrken och alla varianter av läraryrket har vissa trista bitar som helt enkelt bara ingår i tjänsten. Jag är inte otacksam bara för att jag inte älskar idrottsdagarna även om det innebär massor av jobb för någon annan. Eller?

Innan varje idrottsdag har jag alltså ett motstånd i kroppen. Speciellt om idrottsdagen infaller på en dag då jag egentligen har få lektioner. Få lektioner betyder planeringstid. Det är vi lärare inte bortskämda med. Och just idag hade jag en sådan dag på mitt ordinarie schema. Mycket utrymme för att kunna jobba bort lite högar. Jag hade också sovmorgon egentligen, den fick jag inte idag. Så man kan säga att mitt motstånd var rätt … starkt. Dessutom är jag alltid lite orolig för var i skogen idrottslärarna har placerat mig. Kommer det att finnas en toa? Jag hatar när det inte finns en toa. Dessutom måste jag fixa matsäck, ta med mig och planera och dona.

Nu är det så att jag kan vara lite irriterad, jag kan störa mig på saker, och inte gilla dem men om jag måste genomföra en sak – då gör jag det. Så jag klär på mig rätt utrustning och jag fake it til’ I make it. Jag körde mina 15 pass (eller blev det 20?) om Allemansrätten med entusiasm. Jag berättade om ”caset” med inlevelse, (ja, jag har god självinsikt egentligen) och försökte anpassa mig till varje ny grupp och varje elev. Lyssnade intresserat på varje ny grupps tankar om var man egentligen får tälta och göra upp eld. Och sånt.

Och visst. Solen sken, det var härligt. Grupperna var fyllda av sköna fjortisar som hade kloka åsikter och bra koll på Allemansrätten. Jag har härliga kollegor och vi fick stå och småprata lite när tillfälle gavs. Efter friluftsdagen hann jag ta en löparrunda. Och det fanns toa i närheten. Ren. Med krokar. Det var en helt okej dag.

Men – får JAG välja så stannar jag hellre i skolan och har vanligt schema. Och när jag erkänner det – då möts jag alltid av någon som måste övertala mig. Leda mig på rätt väg. Och tala om att jag har fel. Och då sparkar jag bakut. Bara för att du gillar en sak, så behöver inte jag gilla det.

En kompis till mig på universitetet försökte tala om för mig att matte, det är faktiskt roligt. ”Kul att du gillar matte, själv gör jag inte det.” ”Joooo!” Sa hon med eftertryck. ”Matte är jätteroligt!” ”Nej. Det är skittråkigt.” Och genast börjas det. Övertalningen.

Låt mig vara! Låt mig tycka vad jag vill! Du kanske gillar oliver, det betyder inte att jag måste göra det. Och hela världen kan gilla hur mycket fetaost de vill, jag kommer ändå aldrig att se det som ett nödvändigt livsmedel.

Och eftersom jag nu är en sådan som tycker att jag har rätt till mina åsikter, då måste ju även andra ha rätt att ha sina. T.ex. recensenter.

Det finns ju de som gillar vissa böcker. Och så finns det de som inte gillar vissa böcker.
Precis som det finns de som gillar friluftsdagar och de som inte gillar friluftsdagar alltför mycket.

Det är bara så som det är.

8 kommentarer

Under Alltid du, Lärarrelaterat, Pernilla Alm

8 svar till “Gilla olika

 1. evam60

  Oj vad jag känner igen mig i din beskrivning av friluftsdagar… Kram

 2. Ros-Mari Edström

  Du har helt rätt i att det är för djävligt att man som lärare ska förlora en nästan hel planerings/rättningsdag för att en idrottsdag lagts på en viss veckodag. Det är ett övergrepp mot ens yrkesverksamhet. Du får vara glad över att det inte är vinter längre. Jag försökte alltid vakta på bowlinghall eller andra inomhusaktiviteter medan jag var kvar i skolan, men ibland hamnade man på vintervandring – inte alltid så kul.

 3. Åsa Lind

  Skit i henne.

 4. Björn Carheden

  Det är svårt att markera motsatt inställning till någon som är heltänd på något. Men måste man det? Det är klart att om det är en rak fråga som kräver ett svar så får man väl diplomatiskt avge ett svar som visar var man står men inte genom att angripa den frälstes uppfattning och framför allt inte försöka pådyvla den andres sin frälsning. Usch, så många gångare en diskussion hamnar fel. Jag älskar att läsa vissa böcker, just nu böcker av Graham Greene; jag älskar att se vissa filmer t.ex. 40-talsfilmer; jag älskar att titta på cykel på TV, just nu Giro d` Italia. Jag gör det oberoende av vad andra tycker och förstår om andra tycker att det inte passar dem men skulle aldrig anse dem underliga som inte kan dela min uppfattning. När jag nu kommer att läsa Alltid du, så ska jag nog avstå från kommentar såvida inte du Pernilla ber om det eller jag kan skriva något trevligt från hjärtat, vilket du nog vill höra.

  • Pernilla

   Det är väl klart att du inte ska avstå från kommentarer Björn. 🙂
   Och precis, man måste inte markera motsatt ställning bara för att men pådyvlingen, det är den jag blir galen på ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s