Hanna Hellquist regerar

Jag skrev ett inlägg på Facebook i morse, om Hannas senaste krönika i DN På stan. Jag tycker nämligen att Hanna har helt rätt i det hon skriver. Men, se det tyckte inte alla på Facebook. Och det kommer inte alla som läser det här inlägget heller att göra. Och det beror ju på att vi alla har olika referensramar och olika erfarenheter. Det är så det är i livet. Vi tycker olika och det är okej, alla måste inte tycka lika. Och man ska akta sig för att dra alla över en kam.

Jag har blivit kallad hora. Jag har blivit kallad tysk hora. (Vet  inte riktigt vad skillnaden är).  Jag har blivit kallad fitta. Detta efter att ha avböjt diverse inviter som jag själv inte har uppmuntrat på något sätt. Jag har som trettonåring blivit indragen i en portuppgång men lyckades springa ut innan något hände. Jag har blivit tafsad på. I Sverige. Utomlands. Utan att ha velat bli tafsad på. Jag har blivit blottad inför.

Varje gång detta har hänt mig har jag skällt, sagt ifrån, ryckt bort händer. Jag har markerat att beteendet jag blivit utsatt för, inte är okej.

En av mina vänner på FB tyckte att det är ju en liten, liten del av männen som beter sig så här.  Ja. Som tur är. Men mitt problem med att en del män beter sig så här är att det finns i deras mentalitet att det är okej att göra så här mot tjejer och kvinnor. Och ja. Det finns rötägg bland kvinnor också. Och ja, de flesta män och människor är schyssta mot varandra.

Men. Det är inte bara de här grova sakerna som vi kvinnor får stå ut med. Jag ser dagligen hur olika könsrollerna är, redan i unga åldrar. Jag har i mitt klassrum gjort experiment. Högst vetenskapligt. När jag ger frågan varannan tjej, varannan kille, så har killarna många gånger reagerat. ”Det är bara tjejerna som får svara!” Vilket jag ju då med bestämdhet vet inte stämmer, eftersom jag till och med haft lärarkandidat som har suttit och kontrollerat vem jag har gett frågan till. (Sa ju att det var vetenskapligt).

När jag ska beställa i t.ex. en bar/kafé etc så händer det (nästan) aldrig att en kvinna tränger sig. Det gör däremot män väldigt ofta. Häromdagen vid Naked Juicebar i Nacka Forum stod jag och väntade på min tur. När en man klev fram och började beställa. Förbi mig och de bakom mig. Expediten sa inget. Det gjorde däremot jag. Mannen klev tillbaka och jag fick beställa. Kan verka löjligt men eftersom det här händer relativt ofta känner jag att det är ett ganska utbrett beteende. Vad är det som gör att de som tränger sig tycker att det är okej att deras tid är mer viktig än min?

Grundproblematiken är att man inte erkänner att alla har samma värde. Om du är nedlåtande mot någon så betyder det att du själv anser att du är bättre än någon annan. Och det är läskigt. Nu snackar jag inte färdigheter, det är väl klart att vissa är bättre än andra på saker, nu snackar jag människosyn och värderingar.

Så. Nu ska jag fortsätta med garnbollarna. Om du inte har läst Hannas krönika, vad väntar du på?

Och PS. Jag älskar människor som är trevliga  mot varandra, visar hänsyn och respekt. Oavsett kön. Jag drar inte alla män över en kam här, även om det för vissa kanske kan kännas så. Och jag försöker alltid att vara rättvis i mitt klassrum och mot mina barn men som alla som har med människor att göra så upplevs rättvisa inte alltid rättvist. Om ni fattar hur jag menar.

Annonser

11 kommentarer

Filed under Tankar

11 responses to “Hanna Hellquist regerar

 1. Hejsan!
  har inte läst krönikan, men håller med dig till fullo.
  Jag tro också att det handlar om civilkurage. bristen är stor i detta samhälle. Att tillrättavisa/hjälpa till i olika situationer verkar vara farligt, eller i vissa fall pinsamt.
  Har också blivit bortmotad i köer, men har då sagt till.
  Är också en sådan där ”jobbig mamma” som inte drar mig för att tillrätta visa barn i lekparken.

  Har ännu inte läst din bok som verkar vara mysig! Väntar dock på pocketutgåvan, mitt favoritformat att läsa i!

  Med önskan om en fin nationaldag!
  /Caroline

  • Pernilla

   Caroline, det behövs fler som du!
   Och pocket, det behövs folk som köper den också så jag tackar för att du väntar. 😉

 2. Mimmi

  Bra där Pernilla!
  Jag gillade också krönikan.
  Jag går igång på gubbar på mitt jobb som kan sticka in huvudet i ett rum där jag sitter med en manlig kollega och säga: Har ni mysigt?
  Mysigt? Jag är medelålders och fan där och jobbar!

 3. Sofia

  Håller med dig till 100% Pernilla.

  Jag har också varit med om en massa tafs och allmänt skit. Men också andra, mer vardagliga (?) saker som jag faktiskt haft svårare att släppa.

  När jag studerade på universitetet så var det ett gäng killar i klassen som hade en rätt nedlåtande attityd och på sitt sätt ”styrde och ställde” på utbildningen. Eftersom det mest handlade om en känsla så var det svårt att fånga upp konkreta exempel på beteenden, men man hade hela tiden känslan av att de tyckte att jag, och alla andra tjejer, var ungefär hur puckade som helst. Men det gick inte att ”bevisa”. Anyway, en dag när vi hade ett seminarium så satt jag bredvid killgänget. En tjej i klassen hade gett sig in i diskussionen. Då ser jag hur en av killarna tittar på de andra och himlar med ögonen åt det hon säger. Och man såg liksom föraktet lysa i deras ögon. Sen satt de och småfnissade lite sådär halvdiskret, tillräckligt för att hon ska märka det och tystna men inte tillräckligt för att någon lärare ska uppfatta vad som sker. Det var förstås inget fel alls på det tjejen sa, utan det var en ren maktdemonstration från deras sida. Riktigt obehagligt. Om det finns något jag verkligen ångrar så är det att jag aldrig sa något!!

  • Björn Carheden

   Jag har varit med om liknade situationer men då har jag faktiskt gripit in och det har gällt både killar och tjejer som blivit trakasserade. Min vrede över hur en lärare behandlade osäkra tjejer i musikundervisningen på Lärarhögskolan höll på att sluta med att jag skulle bli avstängd. Hade jag inte behärskat mig i min argumentation, där läraren högg tag i mig så hade han suttit som en våt fläck på väggen. Han var just den där typen som njöt av sitt övertag och sämdes inte av att han fick flickor att gråta.
   Egentligen så bör ju alla som ser men inte reagerar skämmas.

  • Pernilla

   Ja. Det är ju precis det där. Det är svårt att bevisa, svårt att sätta fingret på vad det är. Och man blir mållös och säger inget. Förstår precis. Och jag håller med dig, de vardagliga sakerna känns på något sätt mer. (Min köerfarenhet till exempel). När någon tafsar eller blottar sig så fattar man ju att det är ett pucko som inte fattar bättre, men det du beskriver med maktdemonstrationer är rent ut sagt läskigt.

 4. Mycket bra skrivet! Blir så arg! Jag blev tvungen att ”blogga av mig”. Kram!!

 5. Björn Carheden

  Dina upplevelser av hur man träger sig i en kö är naturligtvis sanna och kanske möjliga att generalisera. Mina upplevelser i kö är motsatta. Det är nog så att damer från 40 och uppåt oftast kommer före mig. Kanske ser de att jag tillhör den gamla stammen av män som låter damer gå av bussen före mig, som öppnar dörrar för damer etc. Men i köer har jag ingen anledning att vara gammaldags artig. Min dotter gillade inte att jag släppte fram henne, när vi skulle gå av bussen, när hon var i 15-20 år. Det var könsdiskriminering, nu är hon äldre och godtar mitt gammeldags sätt. Men det finns vissa artigheter mot damer som jag glömmer bort. Jag tar inte av mig huvudbonaden, när jag åker hiss med damer. Jag misstänker att det är få som skulle märka min uppfostran. Kanske ger jag min dotter rätt; mycket av dessa gamla etikettsregler är ju ett slags markering som placerar kvinnan i en ställning som hon numera inte vill ha, eller?

  • Pernilla

   Det är ju det jag säger, vi har alla olika referensramar och erfarenheter. Och just det där med dörrar, hattar etc var ju helt rätt förut. SEdan har det blivit tabu. Jag blir dock glad när någon håller upp dörren för mig, oavsett kön. Jag tycker att det tyder på respekt för någon, att du ger av din tid för att hålla upp dörren åt mig. Det är fint.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s