Den där artikeln av Jonas Thente …

… följdes upp av bloggosfären. Och det är ju förstås för att det är en viktig fråga han tar upp, som är aningens komplicerad för inblandade.

Simona har bloggat här och här.

Annika Koldenius har bloggat här.

twitter blev det också reaktioner.

Jag tycker att både Simona och Annika uttrycker det hela väldigt bra (på tal om att ryggdunka varandra) – Simona tar upp att det är så här i stort sett alla branscher och det bör man vara medveten om, och Annika tar upp att det ju också är roligt att umgås och prata om det gemensamma intresse vi faktiskt har, böcker.

Jag kommer dock alltid att hurra för mina vänner när något går bra eller när de släpper en bok, där har läsare ett eget ansvar tycker jag. Man måste kritiskt granska de texter man läser. Och jag är ganska öppen med vilka jag ryggdunkar så i den här bloggen behöver man inte tvivla.

Själv tycker jag att de obehagligaste recensionerna är de som kommer från folk som jag känner (spelar ingen roll hur lite jag känner dem) eller har träffat. Det är helt klart jobbigare än när SvD toksågar, speciellt eftersom jag inte ens kan minnas vad recensenten heter och verkligen inte skulle känna igen henne om vi råkade ses på ett mingel. Men med folk som jag känner blir det konstigt. Om de är positiva vet jag inte om de bara låtsas, om de är negativa känns det mer. Då börjar det bli personligt. (Kom ihåg att jag är debutant och inte så hårdhudad än).

Så ja, jag håller med Thente. Men vill ändå få mingla med alla trevliga recensenter. Hmmm. It’s complicated.

Uppdatering: Ramlade in på det här inlägget av en slump och inser att det jag skrev om har hänt. En vacker sommarkväll hamnade jag  bredvid recensenten som toksågade mig i SvD och jag hade ingen aning om vem hon var. Och hon lät bli att avslöja sin identitet för att inte förstöra kvällen. Så kan det gå. I ryggdunkarvärlden. 🙂

Annonser

Lämna en kommentar

Under Kollegor, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s