Låt mig vara en sådan där tråkig typ

Det kryllar av bilder från olika skolupprop på Facebook. Min mening är inte att peka ut någon som har postat sådana bilder. Min mening är att högst ödmjukt, i egenskap av moraliserande förälder och ansvarsfull lärare be föräldrar fundera ett par varv innan man postar bilder på Facebook. Vi har något i Sverige som heter Datainspektionen. Denna har till jobb att inspektera data. Eller något. Denna datainspektion är alla skolor livrädda för, vi gör nämligen ofta fel. Vi publicerar saker vi inte får, lagrar saker som inte ska lagras och vi skriver saker vi absolut inte ska skriva. Om elever. Till elever. Till föräldrar. Då kommer Datainspektionen och knäpper oss på näsan. Det gillar inte vi lärare, det är liksom VÅRT jobb.

Nu när jag försökte googla för att få lite mer kött på benen så orkade jag inte läsa allt som stod här om vad och hur man får publicera men jag lärde mig att lagen inte är så hård som jag trodde att den var. Dock tar de upp en väldigt viktig aspekt:

”Skolan måste dock tänka på att det kan finnas elever med skyddade personuppgifter och för dem kan en publicering på Internet få allvarliga konsekvenser. Att publicera en bild på ett barn med skyddade personuppgifter får anses kränkande och därmed otillåtet.”

Med min gedigna erfarenhet av skolvärlden vet jag att det väldigt ofta finns elever (dvs era barns kompisar) som har skyddad identitet. Det hör till sakens natur att du kanske inte vet om en person i ditt barns närhet har skyddad identitet. Det är inget vi i skolan upplyser er om.

Så nu knäpper jag er på näsan och ber ödmjukt: Sluta posta bilder på andras ungar på Facebook etc! Det gäller simskolor, skolor, klassträffar, lekträffar hemma hos varanda – allt. Om du vill posta en bild på någons unge – FRÅGA vårdnadshavarna först. (Och jag vet, det är jävligt jobbigt att fråga alla föräldrar till ungarna i ett luciatåg, men man får ta den smällen).

Ett enkelt sätt att komma runt det här är att bara posta bilder på sin egen unge. Om man har den andra förälderns tillåtelse.

Och när jag ändå är igång.

Insamlingar. Lägg ner. Det finns folk med pissdålig ekonomi. För dem är det inte roligt när vi ”bara ska samla in 20 kronor” hit och ”20 kronor dit”. Det här är reglerat i skollagen, svenska skolan ska vara avgiftsfri. (Vissa undantag finns). Det ligger också i sakens natur att man inte ställer sig upp på föräldramötet och förklarar att man den här månaden har gått utan lunch för att kunna köpa mat till barnen och har ont i magen för man vet inte hur man ska ha råd att köpa vinterjackor och skor till barnen. Det gör man inte.

Sådär. Det var dagens moralkakor. Nu lugnar jag ner mig tills jag kommer på något nytt att klaga på.

20 kommentarer

Under Barn, Jobb, Lärarrelaterat

20 svar till “Låt mig vara en sådan där tråkig typ

 1. Ping: Viktigt meddelande inför skolstarten | Annelie Drewsen

 2. Skrumsan

  Jag tog också upp detta på ett föräldramöte när ”kassören” ville höja beloppet som föräldrarna ska betala per termin och barn och jag tyckte att vi borde tänka på att alla inte har samma förutsättningar. Svaret jag fick var: ”om man inte kan betala kan man väl begära en avbetalningsplan”. Brist på empati?!

 3. Mia Businessmorsan

  Jag säger bara en sak – frukt varje dag. Vi har två barn, det blir 10 frukter i veckan. Jag har också råd och tycker att det är bra att barnen äter frukt under skoldagen, men det är inte det som är min poäng. Jag menar, pratar vi om en avgiftsfri skola, eller…??

 4. /nina

  Så här löser man insamlingshelvetet.
  Man sätter de små liven på att sälja nåt smart. T ex blommor till jul, en amaryllis vill alla ha. I min yngstes klass krängde halva klassen ihop en vinst på 8000 på en veckas säljrace. Alla sålde inte, några sålde mycket, andra lite. Pengarna hade vi sedan dels till ett läger i slutet av trean ( vi jobbade flera gånger) men framför allt; alla avslutningspresenter till fröknar och fritispersonal var säkrade. Den som shoppade gav kassören ett kvitto och fick detta ur klasskassan. Perfekt. Alla kunde bidra efter jobbförmåga, alla var med på presenterna.

 5. Rockermorsan

  Håller med i sak, men ställer mig tveksam till att du som lärare känner till så många med skyddad identitet. Det är nog uppgifter som inte vi lärare får ta del av. Min erfarenhet är också att skolan lagrar för lite av det som enligt lag ska lagras, och att vi lärare tvärtom är alldeles för rädda att skriva som det är av rädsla för att det ska läsas av fel person. På studiedagarna nu i augusti blev vi faktsikt tillsagda att vara mycket utförligare och mer ärliga i elevernas IUP:er och åtgärdsprogram.

  • Pernilla

   Jag kommer inte gå in närmare på detta med skyddad identitet men det är inte så att jag sitter här och hittar på. Det finns åtskilligt som jag inte får ta del av men det jag behöver veta för att kunna utföra mitt arbete, det får jag information om.
   Och visst skiljer det sig från skola till skola hur man gör. Jag jobbar i en kommun som var väldigt snabb med att börja skriva omdömen, vi har gjort alla misstag längs vägen.

 6. Ella

  Bra skrivet.
  Angående pengar, klasskassa, 100 kr varje skolstart – blir mycket om man har flera barn. Försökt protestera för döva öron….

 7. Mycket mycket bra! Skolan är inte alls mitt sammanhang, men det är där allt börjar.

  /Anna

 8. Ja jag känner igen det du säger och framförallt det sista. Jag minns den gången de ville ha 40 kronor per barn för present till lärarna på dagiset mina barn gick på. Jag tyckte att det var lite väl magstarkt och sa det att ett barn kanske kan funka men har man tre så blir det över 100 kronor. Hon tyckte jag var en riktig moralkärring och sa att om jag nu inte hade råd så kunde väl jag hoppa. Jag försökte då förklara att jag i ämbete av socialkärring hade råd men visste att det mycket väl kunde finnas någon som inte hade det men inte vågade säga något. Har fått mycket skit över sådant. Har även ifrågasatt skolan och förskolans alla utflykter där man ska ha med sig extra fika och extra pengar till ditt och datt,. Jag har ifrågasatt det där med vad de får och inte får begära. Jag har nog alltid setts som den där snåljåpen, men jag har mest talat för andra än mig själv. Dottern har dessutom ofta med sig extra och bjuder alla som inte har, för hon är sådan. Vem vet, hon kanske är en blivande soc-kärring 😀

  Tycker därför det är jättebra att du tar upp det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s