Skäms Migrationsverket, skäms!

En kvinna födde ett barn men efter tjugo dagar försvann hon.
Kvinnans make var inte pappa till barnet men tog hand om henne.
När Hadille var fyra månader togs hon in akut på neurologen. Misshandlad. Undernärd. Hjärnskador. Fyra månader gammal. Fyra. Månader.

Sedan dess har hon bott hos ett familjehem i Broby. Hon är idag en harmonisk tvååring. Trots allt.

Och nu ska Migratisonsverket utvisa henne.

Hon är två år gammal. Hon har inga föräldrar som vill veta av henne. Hon bor hos en familj som är den hon känner som sin.

Migrationsverket menar att prio är att återförena barnet med sin mor. Den mor som drog när barnet var 20 dagar gammalt. Som lämnade barnet att ”tas om hand” av en man som misshandlade henne. En bebis.

Migrationsverket menar att ”Det finns inga tillräckliga skäl att bevilja bosättning här.” De menar att Hadille ska utvisas till Frankrike eftersom hennes mor, och därför också hon, är fransyska. Det är, menar Migrationsverket, för barnets bästa. Barnspykiatrin och de sociala myndigheterna menar precis tvärtom.

Som mamma, lärare och medmänniska undrar jag HUR FAN Migrationsverket tänker? Hur gick deras tankegångar när de tog beslutet? Ett barn som har haft en ovanligt tufff start i sitt liv, en start hon med all säkerhet kommer att få bearbeta senare i livet, är ändå harmonisk och bor i en familj där hon har någon att kalla mamma, och någon att kalla pappa. Hur kan det vara för barnets bästa att rycka upp henne från den miljön och flytta henne till Frankrike där hon i bästa fall hamnar hos en ny familj?  Fanns det ingen under beslutsprocessen som kunde sätta ner foten, säga till sina kollegor att ”Vänta, vi snackar om ett litet, litet barn här. Kan det verkligen vara bra för henne att vi rycker upp henne från allt hon känner till? Kan det det?” Fanns det ingen sådan människa på Migrationsverket. Inte en enda?

Migrationsverket – skäms! Vi har en liten människa som är trygg, harmonisk och håller på och utveckla sitt språk, sin person och grunden till resten av sitt liv. Ska vi verkligen ha det så här? I Sverige? 2012?

6 kommentarer

Under Uncategorized

6 svar till “Skäms Migrationsverket, skäms!

 1. bograhn

  Migrationsverket har lyssnat på kritiken,
  men tycker att det är viktigast att mamman och dottern
  får återförenas och chansen till det är större i Frankrike.
  BÄGGE är franska medborgare.

  • Catharina

   Det kanske är så att chansen är större för dem att förenas i Frankrike, men så länge Sverige som land och flickans fosterfamilj är öppna för att mamman kan dyka upp, så behöver man väl inte flytta på EN TVÅÅRING till ett land där det just nu inte finns någon som helst som väntar på henne!! Migrationsverket pratar om att leta upp mamman, hitta släktingar till flickan osv, men inget sånt är ju gjort. Gör det först kan man tycka!! Det är ju ingen som undanhåller information så jag tycker nog att Migrationsverket kan hejda sig lite även om jag inte heller tycker att den svenska familjen ska få adoptera flickan innan mamman hittats och fått säga sin mening! Vet man något om henne?! Kanske var hon ung, i ett tvångsäktenskap, utsatt för massor av press? Förlossningsdepp? Sorry Pernilla för att jag ockuperade kommentarsfältet 😉

   • Pernilla

    Kommentarsfältet är till för att användas! Tack för att du gjorde det. Och jag håller med. Och det finns säkert massor av tänkbara anledningar för att mamman agerade som hon gjorde, och kanske kommer hon en dag tillbaka. Men jag tror att hon kan lyckas komma till Sverige igen, eller kontakta någon här. Det är ändå EU vi snackar om.

 2. Word! Man blir arg, ledsen, rädd.
  /Anna

 3. Ping: Hur var det nu med människosynen? | Åsa Bonelli

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s