Lättare förr?

Jag läser A Long Way Down av Nick Hornby. Jag ÄLSKAR Nick Hornby. I alla fall hur han skriver, om personen Nick Hornby vet jag nästan inget. Men som han skriver! Allvarligt och jävligt roligt. En konst.

A Long Way Down handlar om ett gäng personer som möts när de ska ta livet av sig på samma ställe och i stort sett hamnar i kö för att få hoppa från hustaket. Boken varvar deras olika perspektiv, berättat i första person. Jag brukar sällan gilla första person men några av mina favoritförfattare använder sig av det så tydligen har jag inte så mycket emot det ändå.

Utdraget här nedan är tonårstjejen Jess, som bär ett mörkt och tungt bagage (hence självmordstankarna). Här om litteratur …

20130210-151327.jpg

”Fucking hell! You should try and read the stuff by people who’ve killed themselves!”  ” …. I read enough to know why she killed herself: she killed herself because she couldn’t make herself understood. You only have to read one sentence to see that.”

Och:

”And she had some bad luck, too, if you think about it, because in the olden days anyone could get a book published because there wasn’t so much competititon. so you could march inot a publishers’ office and go, you know, I want this published, and they’d go, Oh, OK then. Whereas now they’d go, No dear, go away, no one will understand you. Try pilates or salsa dancing instead.”
Hmm. Hon har några poänger, tonåriga Jess.

Och just det där, om att det var lättare förr – har jag ofta funderat på. Hur många konkurrenter hade en man som ville bli utgiven? Kvinnorna hade sin egen kamp och kan inte ha varit alltför överrepresenterade i vilja-bli-utgiven-högen hos förlagen. Fanns det högar? Hur gick det till förr?

Vet någon?

2 kommentarer

Under Kollegor, Läsande, Uncategorized

2 svar till “Lättare förr?

  1. Eva

    Jag har inte en aning om hur det var förr, men jag vet att det där är en vansinnigt bra bok! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s