Det är bara en tjuga

Jag är lärare. När vi ska göra utflykter/aktiviteter etc med eleverna så måste det i princip vara gratis. Det står i skollagen. Många föräldrar stör sig på det här. ”Det är väl bara att föräldrarna betalar.” Nej. Skolan betalar, eller så gör vi inte aktiviteten. Punkt slut.

Jag är förälder. När jag går på föräldramöten tas det upp att barnen ska ha en klasskassa, för att kunna göra utflykter etc. En klasskassa styr inte skolan över, menar folk som gärna går runt lagen. Det stämmer. Klasskassor, insamlingar till frökens present och så vidare, det har skolan inget med att göra. Då brukar jag räcka upp handen och påpeka att vi har en skollag som förbjuder avgifter av en anledning. Nämligen den här. Det är inget hittepå. Det är verklighet. Jag brukar tala om att det gärna får finnas en klasskassa men alla insamlingar till denna ska vara frivilliga. Ja och absolut säger alla, sedan kommer ett schema på när man ska lämna in sitt hembakta fikabröd och när man ska stå och sälja det. Frivilligt? Kostar det inget att baka? Det kommer hem salamikorvar som ungarna ska springa runt och sälja. Några säljer alla till släkten. Någon knackar dörr och får en såld. I skolan räknar de noga vem som har sålt vad och vem som inte har sålt alls.

Åsikterna om det här med barnfattigdom är många. Någon invänder och tycker att fattigdom bland barn beror på att föräldrar gör felaktiga ekonomiska val. Säg mig vad man har gjort för felaktigt val när man väljer att lämna sin man för att han slår en själv och ens tre gemensamma barn? Vad gör man för felaktigt val när man jobbar på en fabrik i tio år och plötsligt blir varslad, uppsagd och arbetslös? Vad gör man för felaktigt ekonomiskt val när man drabbas av cancer och blir sjukskriven och tappar en stor del av sin inkomst?

Nej. Folk gör så gott de kan. Och skollagen har valt att skydda elever. Kan vi inte bara vara okej med det?

 

P.S. Om du gillade det här inlägget kanske du gillar min bok om läxor. Den skrev jag efter ett annat blogginlägg som fick mig att börja fundera rejält på det här med för- och nackdelar med läxor.

laxfritt-for-en-likvardig-skola

17 kommentarer

Under Uncategorized

17 svar till “Det är bara en tjuga

 1. /nina

  Vi har väl resonerat som så att om alla gör sitt bästa och säljer så är det bra av olika skäl; man lär sig att föräldrarna inte bara ska betala sig ur problemen, vilket då inte alla föräldrar kan, och på så sätt blir det ekonomiska bidraget inte beroende av någons vardagsekonomi.

 2. Eva

  I vår sons klass hotar klassföräldrarna med att den som inte säljer lika många plastpåsar som de andra kommer inte att få följa med på skolresa. Flyger vettet ur när man blir klassförälder?

 3. Ola P

  I dagarna fick vi mejl från denna termins klassföräldrar. Utan någon som helst diskussion bland oss föräldrar hade två-tre klassföräldrar bestämt att klassen ska ha klasskassa, plastpåsar som barnen ska sälja var redan beställda samt att vi alla föräldrar som elever skulle sättas upp på ett schema på en loppis på Vaksala torg. Man diskuterar först sedan beslutar man. Man kan inte beställa varor först och sedan sälja, om man överhuvudtaget ska hålla på med försäljning ska det vara efter var och ens förmåga. Jag är helt emot försäljning, det är barnarbete. Man tvingar inte folk att stå på loppis. Låt de som är roade anmäla sig. Det är inte lag på att åka på skolresa. Man kan göra roliga saker för små summor. Det behöver inte vara, blåslampa, piska och tvång för att få in pengar i en klasskassa. Men klassföräldrarna är så nöjda över att utöva tvång.

 4. cecilia

  Klassföräldrar bestämde att vi skulle sälja kakor, De bestämde också att alla skulle sälja minst 13 kakburkar. Det blev många negativa reaktioner per email. Men klassföräldrarna blev så kränkta och meddelade att de inte tänkte ha hand om någon kakförsäljning. Helt otroligt att vi andra inte fick ha synpunkter. Sedan fick vi ett nytt meddelande att de skulle ha hand om kakförsäljningen, på nåder. Urusel stil!

 5. Tina Larsson

  Klassföräldrarna tvingade oss att betala 100 kronor per termin, tills vi påpekade skollagen.

 6. Kalle

  Håller med! Det har blivit hysteri vad gäller klasskassor. Några föräldrar anordnade disco på skolan och i ett mejl som gick ut till hela klassen namngavs och utpekades de föräldrar som inte kunnat vara med på discot. Om man inte säljer tillräckligt mycket blir man uppringd och utfrågad av klassförälder. Min son blev sedan inte heller inbjuden till ett kalas som denne klassförälder anordnade, trots att alla andra killar i klassen var inbjudna. Vi har blivit mailbombade om att betala in pengar till klasskassa. Det blir som hysteri. Varför måste så mycket pengar samlas in?

 7. Ping: Om klasskassor och insamlingar till läraren | Eva-Lotta Hultén

 8. Ping: Den här helgen — Susanne Boll

 9. Doris Eriksson

  Jaa du har såå rätt..Du e sååå himla smart.
  Du resonerar sååå bra..
  .Kram

 10. Jag håller förstås med om allt, men också Åh, systrar!

 11. /nina

  När min yngste gick i ettan skulle klassen ha ett lag i skolinnebandyn. Den anordnas av stadens stora innebandyförening på höstlovet. Det kostar 150 kr per unge att vara med. När det kom fram (lite underförstått) att en del inte kunde vara med av ekonomiska skäl så tog jag beslutet att klassen skulle sälja julblommor. Alla sålde så mycket de ville. Ingen var tvingad. De som inte ville knacka dörr men egentligen hade råd kunde köpa en amaryllis till farmor och ändå bidra till kassan. Alla som sålde fick dessutom behålla 5 kr per kund, en liten morot som delvis utjämnade orättvisan med att vissa sålde lite, andra inget.

  Sedan använde vi pengarna till alla lärarpresenter, avgifter i turneringar och till slut en liten klassresa med övernattning. Jag gillar inte heller att se glöden slockna i vissa barns ögon och höra ett mumlande ” nej vi ska resa bort” som svar på frågan om de ska hänga på de andra. Usch.

  Och lika mycket hatar jag att vara tvungen att sälja 7 salamikorvar. Det blir som du säger, man får betala själv.

 12. Björn Carheden

  Visst är det orättvist. Musikklasserna kan sjung ihop utlandsresor. Jag hade en idrottsklass som också ville ut och resa. Jag frågade då om de inte kunde hyra idrottsplatsen och låta mormor, farfar och alla bekanta komma och titta mot en entréavgift på 2-300 kr. Tänk om vi hade författarklasser? Med tanke på de kioskvältare de kunde skriva blev det långresor. Men de bara vanlig klasserna då?

 13. Jag är så oerhört tacksam för att min son går i den skola han gör. Eller att de föräldrar som har sina barn där är så himla bra! Jag bor i ett höginkomsttagarområde, utan att själv höra till den gruppen. Det hade kunnat bli hemskt jobbigt som enda ensamstående förälder och arbetssökande om jag haft mitt barn i en skola/klass där folk inte hade förståelse. Nu är det inte så och jag ropar jippi! Inga måsten, alla medverkar efter egna plånboken, ingen tittar snett (vad jag känner till …) och klasskassan höjs sakta men säkert. Dessutom är barnen överlag medkännande och empatiska mot varandra. Till hösten splittras de … *gråter floder redan nu*

 14. ibland älskar jag dig så jävla extra mycket söstra mi!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s