Jag har en titel

till en novell. Bara det att jag inte skriver noveller. Jag skickade en till Året Runt och fick ett beklagande mail med förklaringen att jag är för litterär. Jag tyckte det var jätteroligt, det var första gången liksom. Jag – litterär?

Men nu har jag en titel på en novell och några lösa tankar. Och jag tror att det kanske blir en liten sportlovssyssla, att få ner de där tankarna och se om de passar in på titeln och om det kan bli en riktig novell av den. 

På engelska kallas noveller för short story. Just nu arbetar mina elever med novelelr och de frågar gärna hur långt de ska skriva. Jag tycker att det är rätt svårt att bestämma hur lång en novell ska vara, det finns inga riktiga regler. Eller? Någon som vet?

En väldigt känd och väldigt kort novell: 

For sale: baby shoes, never worn.

Det sägs att Hemingway skrev den men häromveckan läste jag att det inte finns belägg för att det är han som har skrivit den. Grym är den i vilket fall. På flera sätt. Jag imponeras av det här med att skriva en så kort novell. Allt man kan rymma i så få ord. Fantastiskt.

Läs fler very short stories här. Och här. Och på Twitter. Man måste följa A very short story på Twitter!

 

 

 

1 kommentar

Under Noveller, Skrivande

Ett svar till “Jag har en titel

  1. Alltså, det där men enmeningsnoveller, är dessa inte istället att betrakta som poesi? F.ö. läste jag inför NaNoWriMo att en novell slutar vara en novell och istället bli en roman, någonstans runt 50.000 ord. Jag misstänker starkt att The Great Gatsby i så fall är en novell?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s