One is a lonely number

Läste just en uppdatering av Douglas Kennedy på FB:

I am locked up in a hotel room at a high altitude, working on my next novel. A question I’ve always posed to younger writers is: do you really like to be alone? Not just because so much of the physical act of writing requires you to be completely by yourself, but also because, existentially speaking, when you write you are so totally alone – and you have to struggle with your doubts as you push forward the narration.

Then again it isn’t just novelists who struggle with doubt. Everyone sentient grapples with incertitude. Just as loneliness is such a key component of life. In ‘Five Days’ someone notes that we are all, in essence, alone. Many might dismiss this thought as far too grim. But even if you are fortunate in your so-called ‘personal life’ (I’ve always found that expression naff), is the truth of the matter: you are still so alone? And aren’t there different degrees of  solitariness, some of which have their necessary attributes? To again cite (as I did in a recent post) that much quoted line of Blaise Pascal: “All of humanity’s problems stem from man’s inability to sit quietly in a room alone”.

Alltså. DK. Alltid rakt på spiken.

Jag har alltid älskat att vara ensam. Jag har ett stort behov av ensamtid. Och nu när jag läser DK:s post inser jag att det är därför jag skriver. För jag behöver vara ifred massor. Jag växte upp med min pappa och han jobbade väldigt mycket och ofta väldigt sent. Jag kan inte minnas att jag såg det som ett problem, jag har alltid gillat ensamheten. Kanske för att jag tyckte (och tycker) att folk kan vara så konstiga. Det är så mycket som är svårt att förstå med folk. Som vuxen har jag lärt mig att jag kan välja vilka jag vill umgås med och därför är konstiga folk färre nu. Jag väljer noga vilka jag lägger min icke-ensamma tid på.

Det kan vara känsligt det där, att stå för att man vill vara ensam. Folk tycker att man är märklig om man väljer ensamheten framför sällskap. Jag har haft tur och hittat en man som förstår att jag måste få den här tiden ibland. Mina barn har lärt sig att mamma inte alltid följer med på saker. Att mamma stänger den där dörren till kontoret och man helst inte får störa. Jag hoppas att de ändå förstår att jag älskar dem, och inte väljer bort dem. Bara att jag ibland måste andas, alldeles ensam.

Dock. Hur mycket man än älskar ensamheten kan den ibland vara vidrig. Jag minns ett nyår då jag skulle vara ensam. Det hade jag bestämt. Men egentligen berodde det på att folk var konstiga. Jag ville inte vara med just dem. För jag förstod mig inte på dem. Det nyåret var sunkigt. Jag minns studietiden i Spanien som inleddes med för många ensamma dagar. Jag njöt inte ett dugg av ensamheten. Året som utbytesstudent i USA när jag just kommit dit och inte kände någon. När jag satt ensam i matsalen. Not a pleasant experience. Och så vidare. Finns många exempel på hur olika lonely och alone kan vara.

DK var inne på att man inte bara är fysiskt ensam, utan också mentalt ensam som författare. Förstår precis vad han menar. Alldeles extremt för bra förstår jag det. Hur man tvingas vara ensam om beslut, om ångest, om tvekan och funderingar. Om strykningar. Om tankar som kan vara rätt svarta.

Och som svar på din fråga till young writers DK, (ja, om man inte ens fyllt 38 är man ung) yes – I really like to be alone. In fact, I love it, I need it and I crave it.

Annonser

9 kommentarer

Under Processen, Skrivande

9 svar till “One is a lonely number

  1. Har fastnat i din blogg. Gillar att känna igen mig. Som nu.

  2. I love ensam och är förstås också präglad av att vara ensambarn. Jag ser samma sak hos min unge.

  3. Bor han i Neeew Yååårk?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s