Fuck that day

Jag vaknade på uselt humör imorse. Huvudvärk, trött och irriterad på grund av olika saker. Jag gick upp, gjorde mig i ordning och åkte till jobbet. Som man gör, fast man har huvudvärk, är trött och irriterad.

På jobbet beklagade jag mig och mina två kollegor i mitt arbetsrum skrattade åt mig. Tyckte att jag överdrev. Jag tyckte att de skulle vara förstående. Gick igenom mailkorgen och blev påmind om att det i eftermiddag vankades skolbio och jag skulle gå med min klass. Min första tanke: ”Toppen, hur ska jag orka sitta still i två timmar?” (Kanske borde utreda den störningen hos mig?) Min andra tanke: ”Toppen, jag har redan sett Precious. Hur ska jag palla att sitta still i två timmar och se på en film jag redan sett?” Min tredje tanke: ”Kanske kan jag sitta utanför och jobba, jag har rejäla rättningshögar att ta tag i.”

Jag var som sagt på strålande humör. Muttrade något som en tredje kollega hörde. ”Men Pernilla. Nu får du se det här som en chans att gå in på detaljerna, kolla in saker du inte såg första gången.” Jag muttrade och gick till mina lektioner. Men så tänkte jag på det min kollega sa. Och bestämde mig för att det var precis så jag skulle stå ut i två timmar. Se det som fortbildning i hur man bygger en story till exempel. För Precious är ju en otroligt bra film. Tung, jobbig och svår att ta in men så bra. Det vet jag ju, eftersom jag redan har sett den.

Och så åkte vi genom strålande sol till bion och jag tänkte ”Toppen, perfekt väder att sitta inlåst i en biosalong i.” Som att jag hade fått gå ut i solen om jag hade haft lektioner istället.

Och så började filmen. Salongen var fullsatt med TONÅRINGAR. Ni vet sådana där folk är rädda för. Sådana där skräniga typer som är asjobbiga på bussen. Som lever med mobilerna fastklistrade i handen.

Det var knäpptyst. Alla greps av Precious och även om det skrattades lite nervöst då och då så tror jag att alla hade fullt upp att ta in allt som hände Precious. För det är en hel del.

 

 

Och där satt jag. Lika gripen som första gången jag såg Precious. Jag tittade på klockan en jättesnabb liten gång. Jag fick skruva och sträcka på mig en enda gång (brukar vara ungefär var femte minut) för jag satt och kunde inte förstå hur det kan vara så, som det är för Precious. För även om det här är en film så finns det många som hon.

Och. Så insåg jag en sak. Vad det är som gör att jag kliver upp när jag har huvudvärk, är sur och irriterad och mest vill ligga under ett täcke och vara just så resten av dagen. Precious lyckas ta sig ur sitt hemska jävla skitliv, lyckas få en början på något bättre genom att hon möter rätt person. En lärare. Det här jobbet som har många negativa sidor har en otroligt cool uppsida. Ibland gör man skillnad. Ibland får man chansen att göra något bättre för en människa. Ibland är man rätt person på helt rätt plats. Inte varje dag, inte hela tiden, men ibland.

Och min dag blev bättre. Jag var inte sur och irriterad längre även om huvudvärken satt kvar.

Och som Precious själv säger:

”The other day, I cried. But you know what? Fuck that day. That’s why God, or whoever, makes other days.”

3 kommentarer

Under Jobb, Lärarrelaterat

3 svar till “Fuck that day

  1. Det är en otroligt bra film och en helt underbar replik. Filmer/smarta teveserier, är oerhört bra för oss skrivare, i alla fall för mig som är en dialognörd.

  2. Ros-Mari Edström

    Ja, du har ju helt rätt. Som vanligt. Att få vara lärare ger vissa glimtar av lycka ibland.Och jag sörjer över att mitt arbetsliv är över, nästan i alla fall. I morrn ska jag vicka, med en underbar klass, säger min kollega. De ska analysera Obamas ”Yes We Can”-tal!

  3. Uj, den filmen är så fantastisk på så många plan! Och läskig, för sådär har ju många människor det … 😦 Och fuck that day, så säger jag om min söndag. Idag var bättre. Lite. Men jämfört med Precious har jag världens glassigaste prinsessliv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s