Har vi fått nog snart?

Idag jämförde jag och min kollega våra scheman. De är fullproppade. Vi har båda jobbat över tio år i yrket och har sett hur mycket schemat har ändrats över åren. Vi har fler lektionstimmar än när vi började som lärare. Vi har också mer dokumentation att göra. Vi har alltså fått mer att göra men inte sjutton har det uppfunnits fler timmar på dygnet åt oss. Från det fackliga hållet ställs krav på  högre löner och det har talats om strejk.

Just nu kokar det i vården. En efter en träder fram och vittnar om hur illa det är ställt. Hur patientsäkerheten äventyras. Hur det inte finns tillräckligt med lokaler, kompetent personal och hur man inte kan utföra sitt jobb så som det är meningen att man ska utföra det.

Mikaela Holm, en av mina skrivande facebookvänner, är barnmorska. Hon har skrivit ett blogginlägg om hur det är ställt på jobbet.

Och här – läkares reaktioner på DN:s serie om vården.

Jag tycker att det är helt sjukt att det ska se ut så här i Sverige. Att vi som är ett rikt land sjabblar bort våra resurser. För det är det vi gör när vi sliter ut den personal som finns till för att ta hand om våra gamla, våra sjuka och vår framtid. Vi räknar kronor och ören och dribblar svarta och röda siffror (eller vad fan man nu gör) och det är det enda det handlar om.

Och har ni tänkt på en sak?

 

485138_10151480847379662_2078975808_n

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

4 kommentarer

Under Lärarrelaterat, Tankar

4 svar till “Har vi fått nog snart?

  1. Essie

    Så sant! En folkrörelse växer sig allt starkare kring detta nu; dags sätta stopp för den galna utvecklingen. I dagens Sydsvenskan är en intervju med en sjuksköterska från Sjukhuset i Lund och de talar om att eventuellt starta ett vårdparti till nästa val – landstingsrösten är eventuellt därmed tingad för mig.

    Kan inte någon starta antibyråkratipartiet? Jag kan vara delaktig. Kram

  2. Ja usch, det är verkligen galet. Läkarvänner på Facebook har uppmanat folk att läsa Zarembas artikelserie, och det känns extra läskigt. Man är van vid att de insatta säger ”media ska alltid överdriva”, men den här gången verkar det som står i reportagen stämma bara allt för väl.

    Kan lärare göra något liknande sjuksköterskeupproret, nu när ni måste vara legitimerade och allt?

  3. Det känns som om man tagit det amerikanska systemet men liksom använder det tvärtom. I USA kostar vården pengar-jippi, säger de som bestämmer. I Sverige kostar vården pengar-helvete, säger de som bestämmer. I USA räknar man på det för att få IN mer pengar, i Sverige räknar man på det för att SLIPPA en kostnad. Ja, i USA har det gått överstyr med privata försäkringar och extraförsäkringar för läkare, men där får patienten i alla fall den vård man betalar för. I Sverige ska man vara j-ligt tacksam om man öht träffar en läkare.

  4. Vi har pratat en del om det på jobbet. En av mina kollegor var på information om framtidsyrken och där fick hon höra om att det kommer vara brist inom en del tekniska ämnen och då de berättade om lönen, efter två års utbildning, så låg den på 30 000. Hon blev rent förbannad! Man ska helt enkelt inte arbeta med människors framtid och välmående.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s