Hur röstar du?

Igår var jag på en föreläsning om tillsatser i mat, med undertiteln ”vad är det vi stoppar i oss egentligen?” De som föreläste var Åsa Westlund, EU-parlamentariker, och Lisa Månsson vars familj är ekopiloter. Hon bloggar om det här.

Och idag läser jag den här artikeln i DN. Om hur det är mer kemikalier i vanliga råvaror. Ett utdrag:

”Jordgubbar, citrusfrukter och lever ligger högt både vad gäller mängder och hur många bekämpningsmedelsrester som finns i samma prov. Och i vindruvor har man hittat både cancerogena och hormon- och reproduktionsstörande ämnen. Värst är vindruvor från Indien där 53 procent av proven låg över gränsvärdena.”

 

Hmmm. Jag har en kompis som kämpar mot en hjärntumör. Jag har en kompis som just förlorade sin man i cancer. Jag känner massor som fått bröstcancer. En del klarade sig, en del gjorde det tyvärr inte. Det finns leukemi, det finns hudcancer och jag kan inte ens räkna upp allt men klart är att vi alla känner någon som slåss mot cancer. Jag vet inte jag men behöver man vara Einstein för att fatta att vi måste ändra på saker och ting?

Ekopilot-Lisa ställde igår en väldigt bra fråga till oss som var där. Hur röstar vi när vi handlar? När vi står i mataffären har vi ett val. Vi väljer hur vi röstar, vi väljer vad butiken ska satsa på.

Utöver mat är allt annat vi tar i och har på oss fullt av kemikalier. Parabener. Överallt. Kolla din handkräm. Hudkräm. Barnens solkräm.

Det behövs lagar, det behövs tillsyn – visst. Men mest av allt behövs det att vi konsumenter ifrågasätter och tar ansvar.

 

 

 

20130320-093507.jpg

Annonser

5 kommentarer

Under Uncategorized

5 svar till “Hur röstar du?

 1. Som Hanna sa. Och på restaurang frågar jag var köttet kommer ifrån. Och klagar högt när de har jätteräkor på menyn. Tror alla spottar i min mat,

 2. Helene

  Läser din blogg nästan varje dag för att du har så mycket klokt att säga. Och säger det på ett sådant sätt att man orkar engagera sig. Blev därför så tacksam när du, som vanligt utan krusiduller, pekar på att vi alla kan göra något för en bättre värld.
  Att många av de som verkligen skulle kunna göra skillnad med sitt kapital och sina affärsverksamheter inte gör det får vi gräsrötter försöka se som en utmaning. Vi nöter på och till slut kanske en del av de som tär på vår jord tvingas till omvändelse. I väntan på det vill jag rekommendera Stefan Jarls film ‘Underkastelsen’ som man t.ex. kan se på Youtube.

  • Pernilla

   Men åh, tack! Utan krusiduller, c’est moi!
   Och precis, du har helt rätt. Vi får göra vad vi kan. Ska kolla upp filmen, tack för tips!

 3. Jag känner mig så ensam i kampen i min Icabutik. Köper alltid det ekologiska alternativet medan gubbarna med stinna magar och damerna i päls och suv köper det billigaste. Kanske därför jag är fattigast? Ingvar Kamprad hade rätt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s