Förval pojke

Varför?

20130321-210925.jpg

Letade flygbiljetter. Kom till när man ska fylla i namnen. Kön: Pojke. Ligger överst, som förval. ABCDEF … nej, P kommer inte före F. Flicka borde stå först. Och är det inte så att det finns fler flickor än pojkar så rimligtvis borde det betyda att ”flicka” borde ligga över för fler har flickor än pojkar? Långsökt? Kanske.

Annonser

2 kommentarer

Under Uncategorized

2 svar till “Förval pojke

 1. Pernilla

  Eller så erkänner vi att pojkar och män alltid kommer först och det inte skadar om vi tjejer någon gång kan få ta plats. T.ex. genom att slippa klicka för att hitta vårt kön. Som kommer först bokstavsmässigt.

 2. Jag kan nog tycka att det är lite fånigt att klaga över detta, men jag kan ge dig argument för att det är rimligt att ha pojke som förval.

  Det föds fler pojkar än flickor, ca 52% mot 48% om jag minns rätt. Sedan dör det fler pojkar och män än flickor och kvinnor, men det dröjer högt upp i åldrarna innan kvinnorna är ifatt och till slut går förbi. Totalt är det fler kvinnor än män i samhället, men det beror alltså på att kvinnorna lever längre.

  Så här skriver SCB:
  ”Det föds fler pojkar än flickor och i nästan alla åldrar upp till 60 års ålder finns det fler män än kvinnor. Sedan ökar andelen kvinnor snabbt på grund av att de lever längre än männen.”

  Jag vet inte om det är någon skillnad i hur mycket pojkar och flickor får följa med när vuxna reser, men om man antar att det är någorlunda lika så borde det vara fler pojkar än flickor som reser, och då kan det vara rimligt att ha pojke som förval. Bokstavsordning hade väl ändå varit vettigare, men förval pojke kan alltså motiveras med din egen logik, där du tyvärr hade felaktig uppfattning om statistiken.

  En bättre lösning (för att slippa såna här pseudodiskussioner) vore att de använde s.k. radio buttons utan förval. Då skulle det kunna se ut ungefär så här:

  ”O Flicka O Pojke”

  där O är en ring som blir fylld när man har klickat på fältet. Här är det lämpligt att använda bokstavsordning.

  Länk till SCB:s statistik över könsfördelningen för olika åldrar: http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____262459.aspx

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s