JAG JAG JAG JAG

Hur många ”jag jag jag jag jag-personer” har du omkring dig?
Personer som knappt lyssnar? Personer som inte kan ta in något någon annan säger eller känner? Som inte ser, som inte förstår. Känner du någon sådan? Som börjar varje mening med jag. Som bara gör saker som gynnar dem själva. Som saknar empati, som saknar inlevelseförmåga och som saknar … ja … något är det de saknar i alla fall. Det kan finnas flera anledningar till att folk beter sig så. Det kan vara temporära kriser, det kan vara en personlighet som är fast förankrad. Hur det än är, de finns och man råkar ut för dem då och då. Eller lite för ofta.

Jag var på en föreläsning idag. Fet, trött och fyrtio. (Ja, vadå då?) Den hölls av Pasi Salonen.

Han pratade om vikten av målbilder, att se till att analysera vad var man gör när det går bra – för att kunna ta med sig receptet och upprepa. Bl.a. Men han ställde också några frågor:

 • När mår jag som bäst?
 • Vad gör jag då?
 • Med vem?
 • Hur ofta gör jag det?

Många småskrattade. Skruvade på sig. Och Pasi pratade om att det inte är helt lätt att göra det man vet att man mår bra av för vad ska folk säga då?

Precis. Vad ska folk säga då?

Jag får ofta frågan hur jag hinner skriva. Tar det inte väldigt mycket tid från min familj? Mina barn?

Mitt svar? Jo. Det tar tid från min familj men faktiskt inte främst barnen. Men. Det är viktigt för mig att skriva och därför har jag gjort vissa justeringar i livet för att kunna göra det.

 • Jag jobbar deltid. Det kostar. Rejält kostar det. Men det smakar så mycket mer. Jag får loss mer tid med barnen än om jag jobbar heltid. Jag är mindre stressad över jobbet eftersom jag har tre dagar att släppa det på. Jag får loss skrivtid.
 • Vi har städhjälp. Tack Rut! Samtidigt som jag och familjen får loss kvalitetstid till helger och kvällar tjänar en kvinna in sin lön, och sin pension. Win/win tycker jag. (Och tyvärr har vi inte råd att ha städhjälp varje/varannan dag som egentligen skulle behövas så våra barn lär sig att städa och ta ansvar ändå).
 • Jag ser inte på tv, jag har ingen häst jag måste åka till flera kvällar i veckan och jag spelar inte golf. Det betyder att jag får loss några timmar i veckan att skriva på.

Men barnen? Barnen, barnen, barnen. Säger folk. Det viktigaste är barnen! Man ska lämna dem sent, man ska hämta dem tidigt och allt de vill göra ska man låta dem göra. Aktiviteter sju dagar i veckan? Inga problem lilla gumman, det klart du ska göra det om du vill. Ta hem fem kompisar på middag? Absolut, klart mamma steker lite pannkakor och bakar bullar här till er. Saft också? Inga problem. Och så står man där, till slut bitter, sur och less för när ska JAG, JAG, JAG få göra det JAG vill?

Jag tror så här: Om jag visar mina döttrar att det finns saker även mamma vill göra – då lär de sig att bli kvinnor som ställer krav på sin tid. Det betyder inte att man inte bryr sig om någon annan. Tvärtom. För om man vet vad som är viktigt för en själv, då förstår man att det finns viktiga saker för andra också. Och då kan man acceptera och gilla att någon annan också vill göra sina saker.

Men så kommer de där tyckarna. De som ändå vill hävda att du skiter i dina barn för att du har något annat att pyssla med utöver att kontrollera dina barns varenda steg. De som säger något dräpande. Och gärna drar paralleller till hur de brukar göra. JAG vet att ….

Pasi tog upp det där klassiska, ni vet, som alla råkat ut för. Nio personer säger något bra till en. Så kommer det en som är negativ. Den personens åsikter/tankar/ord ligger och mal och mal och direkt glömmer man de där andra som var positiva. Man börjar tvivla. Kanske ljög de bara …? (Believe me, sådant här är vi författare experter på att älta).

Så hur löser man det här då?

Se dig omkring. Hur ser din omgivning ut? Är det stöttande, påhejande personer som unnar dig att må bra? Om inte – rensa! De som finns i din omgivning men inte fattar din grej – rensa bort. Så långt det går. Vissa måste du stå ut med men dem bemöter du så här:

big-smiley-006

Även om du måste göra det tillkämpat, falskt och är svart inombords. LE. Skicka ut smileys. (Smilies?!) Till slut kommer du själv också tro på det. (Jag lovar, jag har testat många gånger).

PS. Bortse från att relativt många meningar i det här (och alla andra) blogginlägget börjar med … JAG.

Annonser

4 kommentarer

Under Tankar

4 svar till “JAG JAG JAG JAG

 1. Bra talat! Jag tror dessutom benhårt på att man blir en bättre förälder (partner, vän, kollega) om man tillåter sig att ägna sig åt saker man själv tycker om mellan varven. Jag vet att jag blir det, får jag ingen tid alls för mig själv blir jag nämligen vansinnigt arg, tjatig och riktigt tråkig att vara med vilket knappast gynnar mina barn.

  Fick ett tips på en kurs jag gick en gång att spara alla glada tillrop och beröm på lappar i en låda (skriva ut mejl med beröm, skriva ner bra saker folk sade) så att man kan ta fram dem och läsa igenom dem som bevis på att folk verkligen har sagt bra saker när man hakar upp sig på någon dålig. Tyvärr så följer jag inte det rådet, men det betyder inte att det inte är bra 🙂

 2. Helene

  Kloka, kloka du! Ingen annan kan bättre än en själv skapa balans in ens liv. Är man själv nöjd med de val man har gjort och mår bra av dem så gäller det sedan bara att ha en strategi för att inte låta kritikerna störa. Ett leende skriver du, det tror jag också på. Kanske ett ‘jasså, tycker du det’ eller något i den stilen. Vissa dagar kostar det mer än andra att le eller att hålla sig sval, men det viktiga är att inte låta de som inte ger positiv energi ta plats i ens liv. Du verkar vara bra på det. Heja, heja!

 3. Ping: Tre bra saker | Pernilla Alm

 4. Ros-Mari Edström

  Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s