I onödan

Jag är allergisk mot att göra saker i onödan. Jag får nästan eksem när jag gör saker som sedan visar sig ha varit i onödan. Men vad är i onödan?

Är det onödigt att skriva en hel bok och sedan stryka massor? Är det onödigt att skriva en hel bok som aldrig kommer att läsas av någon annan än en själv? Är det onödigt att dammsuga hallen när den ändå blir grusig om ett par timmar igen? Är det onödigt att  lägga över två timmar på en mailintervju och sedan märka att endast fem av 25 frågor används?  Är det onödigt att ens tänka att man ska kontakta den vän som ändå aldrig hör av sig tillbaka? Är det onödigt att småprata med en medresenär på bussen en kort stund? Är det onödigt att sitta flera kvällar och pilla med en digital fotobok när datorn sedan stjäls och arbetet är borta? Är det onödigt att mellanlanda fyra timmar i Helsingfors när man flyger från Stockholm och ska till USA? Är det onödigt att sitta en hel eftermiddag och göra ingenting? Är det onödigt att borsta tänderna varje kväll om man ändå snart ska dö? 

Är det onödigt eller kan det vara så att man lär sig något av allt? Oavsett nyttan med det? Kan man vara generös med sin tid och bjussa på att allt inte går in under användbarhetskontot? Har man så mycket tid? Hur vet man hur mycket tid man har?

Men om man vänder på det och tänker på ordet. Onödigt. Motsatsen borde vara nödvändigt. Vad är det?

Hur mycket i våra liv är nödvändigt, egentligen?

Annonser

4 kommentarer

Under Tankar

4 svar till “I onödan

  1. Björn Carheden

    Är man riktigt noggrann med vad som är nödvändigt och onödigt är det lätt att komma till åsikten att inget är nödvändigt eller onödigt d.v.s. det är varken nödvändigt eller onödigt att fundera på det. Låt allt bara ske och bry dig inte om att vara efterklok eftersom det då redan är för sent. Men eftersom du fått förmågan att tänka så bör du försöka göra det. ”Jag tänker, alltså finns jag.” och jag vill ju finnas, därför så tänker jag efter före men resultatet torde ändå bli som det blev.
    Usch, varför behöver man tänka? Men om man ser filmen ”Hannah Arendt” inser man att Eichmanns brott var att han inte tänkte, han bara lydde order och följde de lagar och regler han lovat att följa.

  2. Så sant som att du är författare. Tänkvärt!

    /A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s