Vilket är ditt favoritord?

Tidigt i morse läste jag om favoritord i Vi Läser. Jerker Virdborgs favoritord är ordet ”alla”. Jag läste och fascinerades över hur man kunde komma på att ens favoritord är ”alla”. Egentligen ett rätt fint ord. ”Alla”. Inkluderande och fint. Eller tvärtom. Om det är ”alla utom jag”.

20130413-093910.jpg

Sedan läste jag vidare i Douglas Kennedys Five Days. (Ja, jag vaknar för tidigt – det är ett problem jag har).

Jag älskar DK:s böcker (som alla som följer den här bloggen vet vid det här laget) men just den här är lite seg. För det första är det hundra sidor sedan paret möttes och de har inte börjat hångla än. Och – paret som har mötts för hundra sidor sedan älskar ord. Och även om jag också älskar ord så är jag inte så förtjust att jag tycker det är jätteroligt att läsa när två personer försöker överträffa varandra med fina ord. Även om det ibland blir riktigt tänkvärt och fint:

20130413-093918.jpg

Change. Ett laddat ord. Ett spännande ord. Ett läskigt ord. Ett härligt ord.

20130413-093925.jpg

Ganska många ställen i boken (hittills) går ut på att de utbyter svåra ord med varandra. Kunde ingen av de tre redaktörerna DK har sagt ”Okej, vi fattar. De gillar ord. Get on with the hångel nu.”

I alla fall. Jag började fundera på ord. På vilket som är mitt favoritord. Och genast hopade sig frågorna.

Är mitt favoritord ett sådant jag använder ofta?
I så fall blir mitt pratfavoritord ”ba”…
I så fall blir mitt skrivfavoritord ”lite”, alternativt ”bara”, alternativt ”ju”.

Eller är mitt favoritord ett sådant som jag tycker är vackert rent grafiskt? Otto.
Eller är mitt favoritord ett sådant som har en vacker innebörd? Kärlek.
Eller är mitt favoritord ett sådant som ger mig vackra bilder? Sommarlov.
Eller är mitt favoritord ett ord som jag förknippar med något jag gillar? Takterrass.
Eller är mitt favoritord ett ord som jag tycker är roligt att säga? Skruttplutt.

Mina facebookkompisar har favoritord: Krusidull, oförblommerat, abominable (engelska), hence (engelska), smörgås, kvinnokropp, oomkullrunkelig, supercalifragilisticexpialidocious, sommarlov, brås, parafernalia, vexing och karamell, kaveldun, Jagbryrmigintefastjaggördetändå, glänta, toppen, förunderlig.

Men mitt favoritord då? Nej. Jag kan faktiskt inte sortera ut det här. Jag kan inte välja. Jag tycker att ord är bäst i sällskap. När de sätts samman, blandas och bildar meningar som bildar tankar, funderingar och ger mig upplevelser.

Med det går jag och gör just det. Sätter ihop ord, blandar dem och bildar meningar som någon gång ska ge någon annan tankar, funderingar och upplevelser. Hej skrivlördag!

Där satt den! SKRIVLÖRDAG. Dagens favoritord.

Annonser

3 kommentarer

Under Tankar, Uncategorized

3 svar till “Vilket är ditt favoritord?

  1. Älska ord! Underbara listor du bjuder på, ord som låter vackert, betyder vackert eller är roliga att säga – där täckte du in de viktiga kategorierna. Mina bidrag till dessa tre kategorier är: himlavalv (mjukt och lent), hjärtegryn (kan höra farmors röst), frisidur (tack, Astrid.) Ord som jag insett att jag överanvänder i manus: precis. Den kategorin är inte lika rolig. Tack för go lördagsläsning!

  2. Vilse

    Älska ord! Underbara listor du bjuder på, ord som låter vackert, betyder vackert eller är roliga att säga – där täckte du in de viktiga kategorierna. Miina bidrag till dessa tre kategorier är: himlavalv (mjukt och lent), hjärtegryn (kan höra farmors röst), frisidur (tack, Astrid.) Ord som jag insett att jag överanvänder i manus: precis. Den kategorin är inte lika rolig. Tack för go lördagsläsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s