Det kunde ha varit jag

Som hade skrivit Söndagspredikan i DN igår. Men det var det inte. Det var Anne-Marie Höglund. Hon och jag verkar ha mycket gemensamt. Hör inledningen: ”Man kan sitta med mobilen på en pall i badrummet och inte ens med ett halvt öra lyssna på vad sonen i badkaret berättar om sin dag i skolan – och till och med ljuga och säga att det är viktiga jobbgrejer när han undrar vad man gör.” Jodå. Där har jag minsann befunnit mig. Exakt. Fast utan son, med döttrar.

20130422-210300.jpg

”Man kan resa sig från middagsbordet för att hämta mer mat och råka stanna vid spisen – och mobilen – en liten stund extra.” Jodå. Man kan vika tvätt jättelänge också. Och hämta något på en annan våning. Och kissa, oj vad länge man kan behöva kissa.

20130422-210306.jpg

20130422-210311.jpg

”Sanningen: Jag har jättesvårt att hantera det här med att ha tillgång till allti i en liten, liten dator som kan vara med mig precis hela tiden.” Amen! Vad är det som är så spännande med att ha koll på vad folk pysslar med, lägger upp för bilder och vad de gillar eller inte gillar? Vad är det som är så spännande med skrikiga twitter? Vad är det som gör att jag hela tiden behöver kolla upp saker (googla något, vädret, schemat på Friskis och så vidare)? Läsa små nyhetsnotiser?

20130422-210317.jpg

20130422-210323.jpg

Förra veckan var min mobil på lagning. Jag hade en gammal som var jättetrist. Och det var rätt skönt. Nu funderar jag på att avinstallera appar, gömma mobilen när jag kommer hem och köpa en riktig väckarklocka istället. För jag vill inte vara sådär som hon Anne-Marie beskriver oss. Det låter som ganska otrevliga människor. Även om mitt hjärta fylls av värme över att det inte bara finns en av mig utan två av oss.

Annonser

7 kommentarer

Under Tankar, Uncategorized

7 svar till “Det kunde ha varit jag

 1. Jag vågar vägra iPhone och andra smarta telefoner. Jag vill kunna ringa och bli uppringd. Punkt. Allt annat kollar jag på vanlig stationär dator. Jag blir gaaalen på alla som måste kolla sin telefon i tid och otid. Inget kan vara mer intressant än verkligheten irl. Det verkar dessutom så himla stressigt? Så heja dig, detoxa!

 2. Eva

  Ett boktips: jag köpte Nedkopplad av Susan Maushart på bokrean. Susan + 3 tonårsbarn gör ett experiment på 6 månader: inga datorer, inga mobiler, ingen TV. Hon skriver om detta + en massa om vårt medieanvändande. Roligt skriven och väldigt intressant.

  • Pernilla

   Läste om den för ett tag sedan. Jag fattar inte varför det måste vara svart eller vitt. Jag vill få bort det där omedvetna kollandet, som sker bara för att det går…

   • Eva

    Jo, visst är boken extrem just för att de går ”all in” men hon skriver mycket om just hur vi använder media, hur beroende vi är osv. Särskilt intressant är det att läsa om hennes barn som är födda med internet, som inte minns tiden innan internet fanns. Det är inte längesen det fanns två TV-kanaler och om man ville prata med nån så fick man gå dit eller ringa på hemtelefonen. Säger inte att det nödvändigtvis var bättre, men det är galet så beroende man blivit av mediabruset.

    • Pernilla

     Ja, beroende är vi och den utan internet är också utestängd från mkt och får svårt att ordna med en hel del. Jag tänker på viktiga saker man faktiskt måste göra, som söka skolplats, kolla sina barns frånvaro, betala räkningar etc etc.

 3. Jag är sjukt nyfiken på hur det här beteendet kommer att utvecklas. Eller om det blir vi som utvecklas för att anpassa oss till beteendet? Dessa miniapparater med tillgång till hela världen är här för att stanna, frågan är bara hur vi kommer att interagera med dem kontra varandra i framtiden, om… tja, kanske femtio år? Jag tror att antingen kommer nyhetens behag lägga sig och vi lär oss att ha mobilfria tider och zoner. Eller så kommer de att bli en alltmer självklar del i hur vi umgås. Jag tycker det är rätt spännade….

  /Anna

  • Pernilla

   Tycker också det är spännande och det ger ju mycket också. Men jag tror lite på nyhetens behag. Snart tröttnar folk på att hänga över telefonen hela tiden. Tror jag. Men är inte helt säker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s