It’s a free country

Solen sken starkt, varmt och skönt. Mitt blodsocker hade börjat gå ner i knäna eftersom det nog minst hade gått tre timmar sedan jag åt. Jag skulle gå till biblioteket (Ni vet, The Public Library of New York)  några gator upp men insåg att jag behövde äta först. Någon dag tidigare hade Simona och jag suttit i solen vid Herald Square och ätit pizza och det var otroligt gott och mysigt så jag bestämde mig för att gå tillbaka, göra en repris.

bild (2)

Solig pizzastund med Simona, dag ett i New York.

In på delin, köpte samma pepperonipizza som förra gången. Lyssnade på den spansktalande personalen medan de värmde min pizza. Jag betalade kanske 4 dollar för pizzan och min dricka. Inte ens 30 kronor. Sedan gick jag mot det lilla torget med de mysiga små stolarna och borden där folk från alla möjliga hörn av staden och världen satt ner för att äta lunch.

pizza

Från delin ett stenkast från torget.

torget

Torget vid Herald Square.

Jag hade halva min pizzabit kvar när jag såg henne. Sakta gick hon mot soptunnan någon meter från mig. Jag tog en tugga till och såg på den mörkblå dunjackan med en stor reva på ena armen hon hade på sig i det runt 20-gradiga vädret. Hennes blick tillhörde ett rovdjurs och när hon letade i tunnan behövde hon båda händerna och hennes byxor åkte ner till knäna. Det var mitt framför mig och jag hann inte vända bort blicken fort nog när jag såg att byxorna inte längre skylde det de skulle. Hon visade allt medan hon fiskade upp en plastmugg med gul dryck från Starbucks. Utan att dra upp byxorna hasade hon sig bort till ett bord. Satte sig och förde sugröret till munnen. Med vinden kom en svag doft av urin.

På papptallriken bredvid mig låg min pizza. I munnen växte pizzadegen och mina ögon tårades. Jag kunde inte äta upp och jag kunde inte slänga bort.

U.S.A. It’s a free country. För de allra rikaste och de allra mest utslagna. Hur fritt som helst.

Annonser

Lämna en kommentar

Under Möten i New York, New York, USA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s