I was within and without

Den store Gatsby sågas av flera recensenter. DN:s recensent kallar den ”en berusande tom orgie av allt” och skriver ”Luhrmanns filmer är alltid modiga, bitvis svindlande, sällan lyckade.” Ouch.

 

gatsby

 

Nu har jag sett den.

Jag tycker att recensenterna har missat en viktig sak. En film är inte en bok. En film kan aldrig bli boken, den kan aldrig mäta sig med boken och ju mer man älskar boken, desto mindre älskar man ofta filmen.

Och nej, jag älskade inte filmen. Men den var verkligen inte dålig. Jag gillade den.

Jag log igenkännande vid flera av mina favoritcitat och är glad att de fick vara med.
Jag toknjöt av de magiska bilderna från New York. Där jag just var, vars puls fortfarande sitter i mig och dunkar i mitt hjärta.
Jag gillade miljöerna, kläderna, musiken. Och hur jag förflyttades till en annan tid men ändå var i den här tiden och på något vis flyttade framåt. Allt ihopblandat till en enda röra.  Kombinationen av hela blandningen blev fantastisk.

Och. Mitt i insåg jag vad det är jag egentligen gillar med boken. Jag har alltid fascinerats av miljöerna, tiden som boken utspelas i. Men jag insåg att jag gillar berättarjaget otroligt mycket. Nick Carraway som står utanför och som han själv uppgivet konstaterar – behåller andras hemligheter. Till slut tröttnar han ”I’ve had enough of everybody.” Och kommer på att han återigen är ”within and without”. Jag gillar honom. Han är ärlig, han ser livet som det komplicerade nät av trådar hit och dit som livet är.

Vad jag inte fascineras av i romanen är Daisy. Hon är blek, trist och egoistisk. Och här håller jag med filmrecensenterna. Carey Mulligan gör inget för mig. Och jag vet inte. Ibland tycker jag att DiCaprio är jättebra men ibland känns det bara konstlat. Han är bäst mot slutet när allt omkring Gatsby rasar.

Och så måste vi snacka om det här med längden.  Två timmar och 22 minuter är mer än den här rastlösa själen klarar. Hur bra filmen än är….

Men. På det stora hela? Ja, jag är nöjd.

Annonser

1 kommentar

Under Film

Ett svar till “I was within and without

  1. Jag har inte läst boken. Jag är en obeläst fan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s