Nu ska jag berätta

Hur det är att vara lärare. Gäsp, tänker ni, det står ju i tidningarna dagligen hur vidrigt det jobbet är, måste hon också hålla på nu?
Men så här:

Att vara lärare är att stå en kväll och se uppklädda unga damer vingla fram på sitt livs första högklackade skor i vackra klänningar, bredvid ovingliga ynglingar i nyinköpta kostymer och slipsar. Det är att konversera, skämta och umgås med dem över en middag, se hur de för sig och inte vill spilla sås på kläderna. Att se dem dansa lyckligt i klunga utan att vricka några fötter. Det är att dansa med halva klassen i ring. Det är också att stå och vänta på att klockan ska slå midnatt så stället äntligen stänger och man får åka hem och sova att vara glad att de vill dansa hela natten trots att stället är fyllt av deras lärare. Och när de väl ska gå vänder de sig om och ger sin fröken en kram.

Att vara lärare är att  ta emot eleverna nästa dag i skolan och se hur några fortfarande har klänning och kostym på sig och har försovit sig fast skolan inte började förrän 12:30.

Att vara lärare är att senare samma eftermiddag se hur tre av ens elever har roddat ihop, planerat och med bravur genomfört en fantastisk kultureftermiddag för skolan. Att där få se hur två tjejer i ens klass ställer sig på den stora stora scenen inför hela skolan och sjunger solo och spelar piano. Inför alla. Och se hur de gör det asbra trots att man vet att de är så nervösa att de bara vill springa långt därifrån.

Att vara lärare är att få ett föräldramail så fint och så fyllt av uppskattning att man fäller en tår.

Så är det att vara lärare. Och snart är jag ledig i hela sju veckor också. He he.

2 kommentarer

Under Lärarrelaterat

2 svar till “Nu ska jag berätta

  1. Underbart skrivet. Och jag ska genast skriva mail till sonens mentorer och tacka dom ordentligt. För det blir svårt att säga det i morgon. Klumpen i halsen sitter där redan… Tack till dig också. Som ger en blick av och en tanke om hur det är att vara lärare 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s