Föräldrars ansvar

Domen mot tjejerna i instagrammålet har enligt DN idag den 26 juni väckt heta känslor. (Hittar det inte digitalt och har inte tid att leta mer). Enligt advokat Claes Östlund är det orimligt att deras föräldrar ska betala skadestånd.  Han menar att föräldrar har tillsynsansvar om ungarna är ute och springer efter klockan tio på kvällen och slår folk på käften, men det är inte logiskt att en förälder ska betala över 300 000 kronor för att barnet ”gjort några knapptryckningar på datorn.”

20130626-091751.jpg

Eh? ”Några knapptryckningar på datorn” kan åsamka mer smärta hos en individ än en smäll på käften på stan efter klockan tio på kvällen. En smällkäft gör ont en stund och leder i de flesta fall inte till så mycket mer. Kanske blir personen som blivit utsatt för smällkäften lite mer rädd, kanske drar den sig för att gå ut på stan efter det har hänt. Men det är bra att vi föräldrar har ansvar för det, för just ungar som ger smällkäftar på stan efter klockan tio, de är ju långt fler än de ungar som har instagram, kik, facebook och så vidare. Eller?

Min dotter blev häromdagen trakasserad av en kille på spelet MSP. När jag gick in i chatten och talade om att det här är hennes mamma som skriver, och att han bör sluta bete sig illa och att jag kommer att rapportera honom så fick hon (jag?) ett nytt, elakt svar. Den pojken (tippar att det är en liten skrutt) har ju inte koll på hur man beter sig på nätet. Varför har han inte det?

Det vet vi svaret på. Hans föräldrar tar sitt ansvar. De ser till att han inte är ute och slår folk på käften efter klockan tio på kvällarna. Och det har de nog gjort genom att sätta honom vid datorn medan de håller på med sin dator/ser på sitt tv-program. Det känns tryggt.

Hanne Kjöller är lika skarpsynt som vanligt:

Men det är bra att rätten står på sig. Och det är bra att föräldrarnas försök att två sina händer misslyckas. Det är svårt att veta vad ens tonåringar sysslar med. Men det är viktigt att rätten visar att man inte kommer undan sitt föräldra­ansvar genom att inte veta.

Nätet är ingen fristad. Det du gör där måste du kunna stå för. Du måste ta konsekvenserna av ditt handlande överallt. Och om du är ansvarig för din unge så är du. Oavsett var ungen befinner sig. Svårt? Nix.

1 kommentar

by | juni 26, 2013 · 12:15 e m

Ett svar till “Föräldrars ansvar

  1. Jag tycker personligen att frågan är komplicerad. Hade det varit i vårt fall så hade jag ensam fått betala, men är det jag som ensam ska lastas?
    Kanske pappan som aldrig ville dela vårdnaden också har en del av skulden?
    I det här fallet skulle han förstås gå lika fri som alltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s