Är du lycklig? Eller bara bekväm?

– Är du lycklig?

– Klart jag är. Jobbet går bra. Barnen mår bra. Förhållandet går bra. Huset är fint. Sommaren var bra, och så har jag ju börjat springa också.

– Ja ja, jag undrar om du är lycklig – eller är du bara bekväm?

– Va?

– You heard me. Är du lycklig din bekväma jäkel?

Har du haft en sådan konversation med dig själv på länge? Din partner? Din närmaste vän? Dina barn?
Nej, inte jag heller. Men den senaste tiden har jag funderat lite på det där. Saker man gör. Saker man tror att man känner. Folk man umgås med. (Med man kan det hända att jag menar jag, men också dig). Och så har jag ju med lite hjälp börjat tänka utanför  bekvämlighetszonen. Pusha mig själv lite.

 

För några veckor sedan träffade jag en av mina bästa vänner. Hon bor far far away. Hon kom till New York och hälsade på oss och det besöket ”planerades” med hjälp av exakt sex mail. 1) Jag skrev och talade om när vi skulle vara var och undrade om hon möjligtvis var i USA då. (Hon bor i Korea). 2) Hon svarade ”Jag ska verkligen, verkligen försöka.” 3) Det gick lång tid och när vi väl var i USA skickade jag ett nytt mail och skrev ”New York!?” 4) ”Jag kommer 6 augusti, har jag inte sagt det? Newark 05:50” 5) ”Nej det har du inte och YAY! Här är adressen, här är numret till shuttleföretaget.” 6) ”Got it!”

Denna kvinna är en av mina allra bästa vänner och det är en sådan f-ing shame att hon bor så långt bort för hennes kvaliteter göre sig bäst live. Och som jag fick dem live. När hon dök upp vid 7-tiden den där tisdagsmorgonen i förorten till New York fick jag veta att hon hade sagt upp sitt jobb och sin lägenhet i Seoul, slängt/gett bort nästan alla sina saker, resten stod hos mamma och pappa i södra Korea. Och den senaste månaden hade hon varit i Alaska och byggt hus åt hemlösa men var hon själv ska bo eller jobba hädanefter, det visste hon inte. Och hon strålade. Hon var lycklig och inte ett dugg bekväm längre.  I åratal har jag sett henne slita på sitt jobb. Det betalade bra men hon betalade också. Med stress. Trötthet. Dåliga vanor. Hon kunde dock flyga första klass på sina resor till USA, Italien och Sverige. Men hon kunde aldrig stanna länge för jobbet kallade. Men nu gör hon som hon vill. En månad i Alaska. Ett par dagar i New York. Några dagar i Atlanta. Las Vegas. Vänner överallt, wherever I lay my hat, that’s my home.
Igår läste jag på FB att hon är tillbaka i Alaska och jobbar volontärt igen. Jag antar att hon har hittat lyckan i Alaska. Och tänk, det hade hon aldrig fått reda på om hon hade stannat på sitt kontor i Seoul och jobbat långa dagar och sena nätter.

Jag tänker att vi nog behöver utmana oss själva lite ibland. Stanna upp och tänka till. Gör jag det här för att det får mig att må bra eller varför gör jag det? Lever jag det liv jag vill eller lever jag så som jag tror att någon annan vill?

Är jag lycklig? Jag ska fundera på saken!

 

7 kommentarer

Under Tankar

7 svar till “Är du lycklig? Eller bara bekväm?

  1. Ping: Ett litet välment råd | Pernilla Alm

  2. Utan barn hade jag varit en sådan där som gled runt, jobbade och sov där jag ville. Och jag hade varit superlycklig. Sådan var jag, så det vet jag. Men med barn och ensamstående? Nix, prio har ändrats och numera är lycka att se på sonen att han är trygg. Det enda som räknas i min värld just nu.

  3. Ett inlägg jag behövde läsa idag. Tack!

  4. Catharina

    Sjukt läskig fråga!!

    Jag vet inte ens vad som skulle göra mig lycklig… Man måste kanske testa för att veta. Nu är jag helt klart mer bekväm… Men också nöjd. Nöjd är kanske inte samma som lycklig, men jag tror inte många småbarnsföräldrar går runt och strålar av lycka dagarna i sträck – hur lycklig man än är.

    Ibland, när kaoset är som värst, tittar jag och min man på varandra och suckar och muttrar ”living the dream”, för det var ju faktiskt det här vi drömde om!! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s