Läxornas to be or not to be. Igen.

Klockan är 15 en torsdag och jag är hemma från jobbet för jag är sjuk. Jag är legitimerad 4-9 lärare i engelska och spanska och något mer som jag inte kommer ihåg, som de klämde in där på min legitimation. Egentligen skulle jag den här dagen ha undervisat årskurs 7, 8 och 9 i spanska och årskurs 7 i engelska. Jag är rätt bra på det, dock inte när jag är sjuk och har dålig röst. I mitt jobb behöver jag min röst när jag ska förklara varför det heter hablo ibland och hablas ibland. Det är lite det mitt jobb går ut på. Att förklara. Att putta i rätt riktning. Att hjälpa till att klargöra saker.

Min dotter kommer hem från skolan. Slår sig ner i soffan där jag ligger. Jag pausar tv-programmet jag tittar på och vi småpratar lite. Jag tycker att det är mysigt att ligga där med min nioåring bredvid mig och prata om ditten och datten. Vi snackar om att vi ska fixa mellis. Hon ska fixa för jag är sjuk och hon vill ta hand om mig. Sedan ska hon gå ut och leka med kaninen. Hon berättar att hon har engelskläxa, svenskläxa och om några dagar har hon prov på vikingatiden. Vi pratar om vad det är för dag och vad vi ska göra i helgen. Det är dans. Det är folk som ska träffas. Mormor är här på besök. Vi inser att vi måste sätta fart och plötsligt sitter jag, för sjuk för att vara på jobbet, och läxhjälper i soffan. Vi gör en tidsplan. Vi pratar studieteknik för hur lär man sig egentligen allt det där om vikingatiden? Och hur kommer man ihåg det där engelska man ska komma ihåg? Och så sätter hon fart. Engelskan är nästan klar, hon började på den häromdagen. Svenskan fixar hon snabbt, hon läser toppenbra och är en rätt smart tjej. (Säger jag helt opartiskt). Och så biter vi tag i SO:n. Vikingatiden. Jag minns nästan ingenting, sist jag pratade om vikingatiden var jag väl runt 9-10 år. Men vi läser, diskuterar och hjälps åt att besvara frågorna.

Låt mig nu upprepa: Jag är legitimerad lärare i engelska och spanska. Jag kan det här. Det är sådant här jag gör hela dagarna. Just engelska är en piece of cake för mig. Svenska känns inte heller jättesvårt. Vikingatiden – I love SO! Det här är mina ämnen. Ändå är det knappast så att jag jublar. ”Ja! Låt oss nu sätta oss här älskade barn och ha lite kvalitetstid tillsammans och göra dina läxor.” Nix. Inte ett dugg.

Jag har en vän som inte är från Sverige. Hon har tre barn och är ensamstående med dem. De får också läxor. Hon kan inte svenska. Hon postar förtvivlat läxbilder på Facebook och ber oss, hennes vänner, om hjälp. För hon förstår inte vad hennes barn ska göra och kan inte hjälpa dem. Det tar dem ett rejält antal timmar i veckan att få ihop alla läxor där hemma. Rätt många tårar droppar ner i deras läxböcker. (Exakt så ser det ut hos oss när ungarna drar hem matteläxor. Japp. Jag kan inte ens matten i åk 4, så illa är det. Då är det mina tårar som trillar ner i läxboken). Behöver jag säga att denna ensamstående invandrarkvinna inte direkt har råd att anlita läxhjälp? Inte ens med RUT-avdrag.

En av mina döttrar har en vän vars pappa är dyslektiker. Han är inte jättehaj på att läsa och att då hjälpa till med prov på vikingatiden som är rätt mycket text att ta sig igenom? Not so easy. Dyslexi är ofta ärftligt och så även i detta fall. En läsläxa som tar min snabbläsande dotter 10-15 minuter tar nog något längre när man har fler hinder att ta sig över.

En annan unge har det som jag hade det: Pappa jobbar jämt. Han var inte hemma för att hjälpa till. Jag fick lösa det där bäst jag kunde. Nu kan tokjobbande föräldrar köpa läxhjälp. Jag själv jobbade som läxhjälpare när jag läste till lärare. En fin liten elev med två akademikerföräldrar och tre storasyskon på universitetet. Hen var sladdis och ingen hade tid. Utom jag som fick betalt.

Malin Wollin ifrågasätter varför ungarna ska ha med sig jobbet hem. Om ni inte har förstått det redan så – det gör jag också.

Fredag eftermiddag: Mina barn har gått i skolan cirka 5-7 timmar vardera i fem dagar. Det är ungefär 30 timmar det. Visserligen minus rast etc men vi närmar oss en vuxens arbetsdag. De har kommit hem från skolan och de är ute och leker med sin kanin och grannbarnen. Sedan bygger de saker på altanen. De springer omkring, skrattar och har skoj. Sedan går de in och sätter på en film och medan de tittar på den gör sexåringen pärlplattor och nioåringen sitter och stickar med mormor som är här på besök. Jag tänker på sexåringens läsläxa till på måndag. Hon, som ännu inte kan läsa, ska läsa ett kapitel. Stryka under bokstäver. Ringa in bokstäver. Skriva ord. Besvara frågor. Sist tog det ett par timmar, mycket tjat, uppmuntran och lite hot och muta. Jag är ingen expert på hur man lär sig att läsa och jag tror att de här uppgifterna absolut främjar läsinlärningen, jag säger inget om det. Men varför ska vi behöva göra det här hemma? Varför kan vi inte lägga lite mer tid varje dag på att läsa med henne ur en bok hon väljer, istället?

Jag tänker på de sex frågorna nioåringen ska besvara inför provet. Hon gjorde tre igår och vi hade bestämt att hon skulle göra tre idag. För att sedan kunna läsa på. Det är rejäla frågor. Bra frågor, inga ja och nej utan ordentliga frågor man får fundera och söka svar på. Dra egna slutsatser. Nu sitter hon och småpratar med mormor och lär sig sticka. Halsduken börjar bli jättelång. Hon tittar på mig och som att hon kan läsa mina tankar säger hon ”måste jag plugga idag mamma? Det här är sista chansen för mig att lära mig att sticka, mormor åker ju imorgon.” Jag säger att jag tycker att hon tänker helt rätt. Inte fan ska hon sitta och läsa in till ett prov när det är fredagseftermiddag och hon sitter och stickar med mormor efter en lång arbetsvecka.

Medan de har en mysig eftermiddag sitter jag och stressar upp mig för att de har massor av läxor kvar och jag vet hur helgen kommer att bli. Dans imorgon. Ingen tid att göra läxor. Bortbjudna på lördag kväll. Det blir sent. Då är det ingen som gör läxor. På söndag är alla trötta. GOOD LUCK med läxläsning då. Jag vet hur det blir. Du också.

Argument för läxor:

-Barn behöver lära sig göra läxor för senare i livet får de massor att göra, t.ex. på gymnasiet och högskolan. Malins kommentar: Då kanske vi behöver lära ungarna att tvätta och betala räkningar också, för det är verkligen något de kommer att behöva kunna. Senare i livet.

-Läxor är ett bra sätt för föräldrar att veta vad vi gör i skolan. Min kommentar: Hello. Om jag vill veta vad som händer i skolan så frågar jag mitt barn. Eller hennes lärare. Eller läser veckobrevet. Jag känner att jag har många fler kanaler än bara själva läxan.

Malin avslutar med: ”OM vi ska ha läxhjälp så ska den vara öppen för alla. Den ska äga rum i anslutning till skoltid, i skolans lokaler, med skolans resurser. Men problemet med läxhjälp är inte läxhjälp. Problemet med läxhjälp är läxor.”

Och jag kan inte hurra, instämma eller hålla med mer. För berätta nu igen för mig VARFÖR vi har läxor? Jag kan för mitt liv inte förstå det. Trots att jag är legitimerad lärare.

Ger jag själv ut läxor? Ja ibland. Speciellt i spanska, sällan i engelska. För vet ni? Om jag inte ger ut läxor klagar föräldrarna. ”Gör ni ingenting i skolan? De har ju aldrig några läxor!?” Exakt. Om vi jobbar i skolan så behöver vi ju inga läxor. Ganska enkel logik egentligen. Och jag förbjuder ingen att ta hem och repetera det vi har gått igenom, tvärtom så pratar jag mycket om vikten av att repetera för att lära sig bättre. Och såklart kör jag mycket repetition i skolan. Jag förlitar mig inte på att kunskaperna ska nötas in hemma, vad jag menar är att jag inte förbjuder den som vill att ta hem, däremot är det inget jag kräver.

I min facebookfeed kryllar det av föräldrar som är uppgivna över det här med läxor. De som sitter och sliter i sina hår. Hur förklarar jag det här för mitt barn? Hur ska man hinna när man har tre ungar och jobbar heltid? Och de har aktiviteter? Flera av mina facebookvänner ifrågasätter det här med läxor. Varför finns de? Varför kan man inte göra det här i skolan?

Gaaaah. Jag blir galen. (Man kunde önskat att jag hade en mer elegant avslutning på det här resonerande blogginlägget men wtf, ingen är perfekt). Vissa föräldrar kräver och vill ha läxor. Vissa avskyr dem. Vissa lärare vill inte ge läxor men känner sig tvingade för annars lär sig inte barnen att ta ansvar och föräldrarna tror att vi inte lär dem något. Vissa lärare öser ut läxor och reflekterar inte över dem. Vilket ben ska vi stå på? Kan någon avgå? Eller göra en lag som alla måste följa? Kan någon styra upp det här? Eller bättre: Kan vi försöka lista ut exakt vad som är bra med att de flesta elever och föräldrar sitter och gör skolans jobb på den lilla tid de har tillsammans? Kan vi ta upp det här på ett föräldramöte? I våra arbetslag, vi som jobbar i skolor? Och ärligt tänka till och fundera på vad vi tycker.

För FRANKLY, jag är redan nu, i början av september, TRÖTT på läxorna. ¡Estoy harta! I’ve had it up to here. Jag är noll curlingförälder men känner ändå ett visst ansvar att hjälpa mina barn att komma ihåg vad som ska göras. Ett visst ansvar att påminna. Att hjälpa till. Och låt mig repetera, återigen: Jag är legitimerad lärare. Jag är också en före detta duktig skolflicka. Jag har Luther fastvuxen på min axel. Jag kan det här. Det är inte så för alla.

P.S. Ja. Jag vet. Jag har bloggat om det här förut. Säkert i början av förra läsårsstarten.

P.S. Ja. Jag tror att Malin Wollin har skrivit om det här förut.

Uppdatering: Kommentarer från Facebook:

20130914-092800.jpg

20130914-092805.jpg

20130914-093730.jpg

Mysig lördagsförmiddag med läxtårar. Dottern kämpar och blir ledsen för att hon inte kan läsa.

20130914-101356.jpg

Och. En tanke till. Om det här med obehöriga som lär ut till våra barn.

Här finns fler tankar om läxor…

Intressant forskning om läxor. (Good old Hattie my friends).  Läs här på Skolverket! Tack Moa för länk.

Uppdatering juni 2014:  Det här blogginlägget blev en bok. Den finns på Adlibris och alla möjliga ställen.

20140425-170700.jpg

9187319047

327 kommentarer

Under Barn, Jobb, Lärarrelaterat

327 svar till “Läxornas to be or not to be. Igen.

 1. Reblogga detta på Mina Bok Dagar och kommenterade:
  DEN HÄR BOKEN!!! Började läsa den efter att jag såg det här blogginlägget av en slump. Har hittills bara läst 28 sidor i boken men gud vad jag älskar den. Boken heter läxfritt och handlar helt enkelt om läxor. Läxor, läxor, läxor. Jag har mer eller mindre gjort mina läxor sedan jag började första klass. Sett det som en obligatorisk sak som man måste göra. Pernilla Alm som är författaren till boken är en lärare men också en mamma. Hon vet hur tjatigt det kan va om läxor. I den här boken berättar hon inte att man ska göra läxan som många av mina lärare gör. Utan hon ifrågasätter om man ska göra läxan. Den här boken är en bok som vänder sig till alla föräldrar, skolledare, lärarstudent, lärarutbildare och till dig som elev. Läs boken! Du kommer inte bli besviken.

 2. Wow, har börjat läsa den här boken. 28 sidor hittills och gud vad jag älskar det. Jag är fjorton år och ska börja 8:an till hösten och den här boken gav mig en helt ny inblick i allt. Trodde faktiskt aldrig att en lärare skulle kunna förstå att läxor blir förmycket för ett barn. Själv börjar ju skolan vid 8.15. Slutar 15.30. sen ska man hem och äta. Sedan blir det hockeyträning 17.00- 19.00. sedan hem. Duscha. äta. sova. Så svårt att hinna med saker. Tack för såna lärare som du finns och berättar om att läxor inte behöver vara obligatoriskt.

 3. Ping: Varför skrev jag en bok om läxor? | Läxfritt

 4. Ping: Livet är tyvärr lite orättvist … | Läxfritt

 5. Micke

  Läxor för läxans skull är urdåligt. En genomtänkt läxa som barnen förstår i förväg vad de ska göra, är en bra läxa som utvecklar barnens förmågor. Är lärare själv.

 6. Åsa

  Läxor är ett bra sätt för mig som förälder att se konkret vad ungarna gör i skolan och hur de arbetar med det. Jag gillar också att läxor utvecklar deras ansvarskänsla. Som förälder behöver man väl inte hjälpa till? Alltså är språksvårigheter hos föräldern inte ett problem. Det man behöver hjälpa med som förälder är att pusha till ATT göra läxorna. Inte HUR. Naturligtvis väljer vi att leva ett liv utan för mycket aktiviteter, så läxjobbet hinns med utan större problem.

  • Åsa,
   Jag håller med om att läxor kan ge en inblick i vad barnen gör i skolan. Men den informationen kan vi även få i veckobrev.
   Jag gissar att du har barn som är ganska självgående och för er fungerar kanske läxläsning hemma relativt bra.

   Jag, och många andra, sitter i en annan sits. Vi har barn som inte är så självgående av olika skäl. Själv har jag en 13-åring med högfungerande autism ( asperger ). Läxläsning fungerar inte. Har aldrig gjort. Det har varit en enorm kamp med tårar och skrik.
   Mitt barn ORKAR inte! Och det handlar inte om att jag har dålig pli på mitt barn. OM en läxa ska göras får jag sitta bredvid varje sekund….

   Ni har vi hamnar i ett läge då min 13-åring är utbränd efter press i skolan…

   Kika gärna in på min blogg så får du läsa hur det kan vara för vissa.
   http://www.supermamsen.wordpress.com

   Jag har även en 10-åring som kan göra läxor men 10-åringen får det mesta gjort i skolan och skulle inte behöva läxor heller…

   Jag tycker att läxdebatten är viktig. Alla har olika förutsättningar och jag tycker att lärarna bör tänka till!!!

   • Madeleine

    Det är inte alls samma sak att läsa ett veckobrev som att få hem en kort läxa om man som förälder vill följa med i vad barnen gör i skolan. Jag tycker framför allt matteläxorna är väldigt bra och jag väljer själv att sitta med varje sekund för jag tycker det är kul att följ med i vad som händer. Då kan man se om ens barn har svårt att förstå något och behöver lägga lite extra tid på det. Det är sant att inte alla föräldrar hjälper sina barn och också sant att barn har olika förutsättningar, men jag tycker faktiskt inte att det är ett argument för att man ska strunta i läxorna. Jag har två barn som inte har några bekymmer i skolan, men ibland kan det finnas små kunskapsluckor som man kan hjälpa till med. Det är väldigt mycket jobbigare att göra det under helt läxfria perioder (vi har haft både och på skolan), eftersom man då inte i detalj vet vad de gör. Alla föräldrar kommer självklart inte att hjälpa barnen med läxorna och det är orättvist, men så är ju tyvärr hela livet.

 7. Tänkvärt inlägg. Kämpar med samma problematik. Blir mycket gråt här hemma över läxor.

 8. Ping: Mycket kloka tankar om läxor! | supermamsen

 9. Anna

  Helt otänkbart för mig att läsa detta i samma veva som att jag läser hur stressade högskoleelever är och efter att jag har själv pluggat på högsta nivå. Det kommer inte hålla i längden. Jag kan visst säga att det finns saker som inte behövs i läroplanen och det ska anpassas bättre, men hela livet ser inte ut som barndomen och tyvärr så ser jag på mina yngre kollegor (jag är själv BARA 27!) ett stort frånvarande av disciplin. Det ska man lära sig hemma och det är vad läxorna är till för, tycker jag. Man ska ha respekt för det man lär sig i skolan och man ska ha respekt för sina lärare. Det är de två saker (disciplin och respekt) som jag tycker föräldrarna ska absolut ha ansvar för! Hur lång tid det än tar att lära, också på fritiden.

  Vidare kan jag bara säga att i min klass så var lektionerna ett kaos och skulle man utgå från det vi har jobbat med på skoltiden, skulle jag sitta arbetslös och leva på socialbidrag… Vill man det för sina barn?

 10. Ping: Det är bara en tjuga | Pernilla Alm

 11. Ping: Om alla bara kunde förstå… | Verktyg för livet

 12. Ping: Dissa inte barnens attityd till skolan! Lär dig av dem | SolnaPol

 13. Ping: Internet är kung! | Pernilla Alm

 14. Ping: Släppfest för Läxfritt – för en likvärdig skola | Läxfritt

 15. Ping: Ett förord till en läxbok | Läxfritt

 16. Ping: Ny blogg! | läxfritt

 17. Ping: Dissa inte barnens attityd till skolan! Lär dig av dem - Solna Forum

 18. Ping: - Solna Forum

 19. Ping: Diskussionsuppgift 1 | Kursblogg 2014

 20. Ping: Det blir snart en bok | Pernilla Alm

 21. Heidi

  Av en ren slump hamnade jag här. Av en ren slump är även jag lärare i engelska och spanska. Även jag ger fler läxor i spanska än engelska för att föräldrar undrar samma sak. Galet! Tack för att du skrev ner det som jag, en annan lärare, tycker och tänker. Tack!

 22. Ellinor

  Äntligen! Jag såg precis ditt inslag på lilla aktuellt, och jag känner bara äntligen tar någon upp det jag tänkt länge. Jag har tre barn, alla tre har läs och skrivsvårigheter. Alltså är läxan väldigt jobbig för dem och tar en oerhörd tid. Jag tar gärna den tiden men för mina barn innebär det att deras faktiska arbetsdagar blir väldigt långa. Min son är den enda som har lyckats få en diagnos ännu och har svår dyslexi, hans skola föreslog att han inte skulle ha läxor mer för att det tar upp så mycket tid, kraft och energi varje dag, hela veckorna så han var helt slut. Han orkade verkligen inte mer. När han fick sluta med läxor och fick fritid så har han varit pigg och utvilad för att göra bättre resultat i skolan. Så jag håller med fullständigt med AVSKAFFA LÄXOR!
  Mvh Ellinor

  • Stefan W

   Du slår huvudet på spiken Ellinor!

   Vi har precis samma upplevelse hos oss. Det var som att dra ur en propp ur badkaret när jag satte stopp för läxor till mina barn. Läxstressen bara rann från familjen. Barnen får tid till vila och andra aktiviteter som är viktiga för barns utveckling.
   Alfie Kohn, författaren till ”The Homework myth” menar att läxor är största boven till att barn förlorar lusten att lära. Att läxor har generellt låg effekt på inlärning vet vi genom forskning, men det vore väldigt intressant om man visste hur många barn som blir skoltrötta, inte orkar genom gymnasiet eller orkar med någon högre utbildning pga läxor?

 23. Ping: One thing lead to another … | Pernilla Alm

 24. Nisse

  Forskning visar att skolan är skadligt för tänkandet! Här är en sjukt intressant länk. http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U
  Kolla också hans föreläsningar på TED-talks.

 25. SiRikon

  Intressant diskussion om ämnet. Jag är varken utbildad pedagog eller lärare för den delen. Har inga barn eftersom jag inte har träffat den rätta ännu. Jag skulle vilja fråga er som verkar ha koll på det här med forskningen kring utbildning. Hur förklarar man sådana människor som trots läxor känner sig ha blivit hjälpt av det? Kan folk verkligen säga att läxor är det som har försämrat skolan? Ser att folk hänvisar till olika meta.-analyser där effekten av läxor tycks vara väldigt låg. Dock ställer jag mig frågan om det inte är så att läxor är en komponent i den totala undervisningen.

  Jag tillhör väl dem som är positiv till läxor om nivån på dem är rätt. Eftersom jag är i uppväxt i förorten i en arbetarklass familj var sannolikheten låg att jag skulle klara grundskolan och gymnasiet med tanke på att mina föräldrar pratade dålig svenska och inte hade tid för mig. Deras fokus låg på att jobba och tjäna pengar. Läxor har därför betytt oerhört mycket för mig eftersom jag har fått möjligheten att repetera samt reflektera över kunskapen. Något som mina föräldrar aldrig hade kunnat hjälpa mig med. Dessutom skapade det en disciplin hos mig själv. Först göra läxor sen gå ut och leka. Jag är tveksam till att läxor skulle ha hämnat min utveckling snarare tvärtom. Mot alla odds kommer jag nästa år att ta en Doktorsexamen inom Medicin vid Sahlgrenska Akademin. Jag är bland dem mest produktivaste doktorander i min forskningsgrupp med 8 vetenskapliga publikationer i mycket välkända tidskrifter inom medicin. Läxor är för mig en del av lärandet, för att det ska bli bra krävs även en engagerad lärare som bryr sig om våra barns utbildning. Om läxor är så pass dåliga borde jag ha misslyckats. Kanske tillhör jag undantaget?

  • SiRikon

   Läste följande kommentar om Hattie: ”Den övergripande slutsatsen är att effekten av hemläxor är positiv men låg. Men ju yngre eleverna är desto mindre är de positiva effekterna, menar Hattie. Han visar att hemläxor till och med kan ha negativa effekter på yngre elevers lärande. Däremot har de en mycket mer positiv effekt på högpresterande gymnasieelevers lärande. Läxornas effekt på elevers lärande beror alltså dels på elevers ålder, dels på elevers övriga skolprestationer. ”

   Vilket kanske skulle kunna förklara varför läxor har varit positivt för mig men inte för andra. Frågan är då hur ska man balansera ut detta? Jag kommer ihåg hur frustrerad jag var när läraren vägrade låta mig avancera vidare när jag var klar med hela högstadiematten vid årskurs åtta. Tyckte gott och väl att de kunde ge mig gymnasiematte….

   • Stefan W

    Väldigt intressant betraktelse SiRikon!
    Du ställer frågor och funderingar istället för att komma med personliga åsikter och tyckanden. Detta tycker jag är en väldigt bra ingång i en läxdiskussion.
    Min bror som är i samma bransch som dig och med samma bakgrund, arbetarklass, disputerad läkare, forskare och numera också läkarutbildare i Umeå inledde sin avhandling med ett citat av Pascal:

    ”People are usually more convinsed by reasons they discovered themselves, than those made by other” ungefär nåt sånt.

    Att det kan vara svårt för gemene man att förstå forskning känner du väl säkert till? Man har ju en förmåga att se till sina egna erfarenheter och upplevelser av saker och ting. När det gäller hemläxor så kan det ju faktiskt vara så att i många familjer så är det en mysig stund på kvällen då kanske familjen samlas? Men forskning (bl a Linköping) att det är just läxor som står för de flesta konflikter i dag i svenska hem. Det är alltså i de flesta fall inte förknippat med en bra inlärningsmiljö.

    Både svensk och utländsk forskning visar på att hemläxor har en stark segregerande effekt. Vissa får hjälp eller klarar sig själva som du gjorde utan dina föräldrars hjälp. Det senare var nog fallet även för mig och min bror när vi gick i skolan?

    Sen visar ju bl a John Hattie att läxor inte har den pedagogiska effekten som många verkar tro. De gynnar precis som du skriver, de redan studiebegåvade/studiemotiverade som ofta kommer från studievana hem.

    Min bror uttryckte sig så här;
    ”Om läxor var en behandlingsmetod/läkemedel i vården så skulle Socialstyrelsen/SBU ha dömt ut den för länge sedan”. Kanske inte pga av de många ”bieffekter” utan just pga att det inte finns nog forskat om läxor.
    Han jämför med att ni i vården inte behandlar t ex rökstopp med akupunktur eller hypnos för att det inte finns ett vetenskapligt underlag för att bedöma effekten.
    Däremot förordas FaR® då det är en evidensbaserad arbetsmetod och man rekommenderar KBT vid depression då det har samma effekt som antidepressiva läkemedel, fast utan biverkningar.
    Metoder som visat sig ha god effekt har lyfts fram och sjukvården har kunnat förbättras.

    Gör man jämförelsen med skolan så skulle man väl kunna säga att hemläxor är en arbetsmetod med alldeles för mycket bieffekter.

    Som läxmotståndare blir man ofta anklagad för att inte gilla kunskap. Detta känns verkligen konstigt för jag gillar visst kunskap. Jag har sagt nej till mina barns skola om att ta hem läxor. De är trots det högpresterande och söker jätteofta efter kunskap på egen hand på sin fritid. Men då med en helt annan lust till lärande. Vill folk att deras barn ska sitta hemma och jobba på kvällarna så är ju inte det förbjudet, men när det blir ett obligatorium att del av undervisningen ska ske i hemmet så blir det så mycket fel.

    Ingrid Westlund, docent i pedagogik vid Linköpings universitet, som forskat om läxor menar att om man ska ha läxor måste de uppfylla följande:
    • Uppgifter som elever förstår men behöver färdighetsträna på.
    • Tidssatta, där tiden det tar att göra läxan är lika för alla elever.
    • Väl avgränsade och ”okomplicerade”.
    • Uppgifter som inte kräver extralärare hemma.
    • Uppgifter som är välförberedda och följs upp.
    • Uppgifter där hemmiljön i sig kan nyttjas. Om eleven exempelvis får i uppdrag att anteckna engelska glosor från ett tv-program.

    Det är kanske där vi ”läxmotståndare” och ”läxivrarna” måste mötas innan man har mer forskning om läxors effekter?

  • But the power of instruction is seldom of much efficacy, except in those happy dispositions where it is almost superfluous.

   Edward Gibbon / http://www.brainyquote.com/quotes/quotes/e/edwardgibb389013.html

   Påståendet ovan stämmer rätt väl med det jag själv har sett och upplevt genom åren: De som har ett bra huvud och vill lära sig, lär sig—ofta trots, inte tack vare, skolan.
   De som inte har ett bra huvud och/eller inte vill lära sig, lär sig inte. (En annan engelsk utsaga, ”you can lead a horse to water, but you cannot make it drink”, passar rätt bra.)

   Ett problem med läxor för eleverna i den andra (till del även första) kategorin är att fritiden minskar och att det finns ett negativt tvång, vilket innebär att viljan minskar.

   Ett problem för eleverna i den första kategorin är att läxor ofta består av långtråkigt flitarbete, utriktat efter en genomsnittselev, vilken skär in på tiden de kunde ha lärt sig mer och bättre på egen hand.

   En potentiell fördel med läxor är dock att den som är tillräckligt motiverad kan lära sig mer genom ett aktivt arbeta och eget tänkande (vilket verkar stämma med din självbeskrivning av läxor) än genom att sitta på en skolbänk. Detta förutsätter dock att läxorna är ”lagom svåra”: För lätt ger ingen nytta, för svårt demotiverar. Därutöver att läxorna i sin form ger en stark möjlighet till detta—vilket inte är fallet vid tex. ”lär
   er dessa glosor till nästa lektion” eller andra flitarbetsövningar. (Här måste man även varna att i sig kanske goda övningar som att skriva en kort uppsats till ett tema kan domineras av flitarbete om eleverna påtvingas dåliga metoder. Tex. fick jag i skolan lära mig en vidervärdig ”skrivprocess” som bestod av att för hand skriva en första version, skriva en andra version med omarbetning, huvudsakligen på språksidan, och sedan renskriva. I slutändan var det då betydligt mer handskrivningsarbete än tankearbete involverat—och det tog år innan min skrivlust hade återhämtat sig från den skada skolan hade förorsakat…)

 26. Ping: En skola för alla? | Meximamma

 27. Ping: Knyter ihop säcken | Pernilla Alm

 28. Anna-Lena Mann

  Fick aldrig komma in, men skriver en krönika om det istället! 😉 Återigen grymt bra blogg och reflektioner! Jättetrevligt att få träffa dig! Keep up! // Anna-Lena

 29. Kryckan

  Mängden läxor i svensk skola har minskat och vi har idag ett samhällsklimat där svenska föräldrar i mångt och mycket ifrågasätter skolan och ser det som en motståndare i vissa frågor. Det ska inte vara läxor, ”man har ju rätt att vara ledig tio dagar”, ”jag var också dålig på matte” etc, etc, etc. Problemet är inte läxor eller ej, problemet är att det finns mycket hos lärare som behöver utvecklas. Lärare är i allmänhet inte speciellt kompetenta när det gäller betygssättning, bedömning, tolkning av kursplaner, skoljuridik mm. Ofta förlitar sig lärare i stället på läromedel och deras bedömningsanvisningar. Det finns en tro att matriser hjälper allt.

  Läxor har, enligt Hattie, en begränsad effekt på lärande. Däremot finns det många andra vinster som han inte tar upp i metastudien. Klart är att många elever behöver mer tid i form av mängdträning än vad som är genomförbart i skolan. Ett barn som behöver öva sin läsning behöver också öva sin läsning. Alternativen är att göra det på lektionen när andra drar ifrån ännu mer, efter skolan om skolan kan tillsätta sådana resurser, eller helt enkelt hemma med en förälder. En läxa ska vara av sådan art att eleven ska kunna genomföra den, annars fyller den inte sin funktion och det är viktigt att sådant kommuniceras mellan hem och skola.

  Det som är mest farligt i ”kreti och pletis” tolkningsföreträde om skolan i alla diskussioner, är att de begränsade professionalism som lärare uppbär i sin egen profession, är att den som skriker högst har rätt, modeord som formativ bedömning är bra och lärare tar okritiskt del av alla rön från självutnämnda experter med rätt åsikt, Steve Wretman, Christian Lundahl, Hans-Åke Scherp m.fl. Börjar man i stället att jobba med de styrdokument vi har, att kritisk granska ”experterna” som drivs av egen ideologi än att förbättra vad som skolan bygger på (skollag och läroplan) i stället för att jobba emot den, och skapa sig en bild så är man på rätt väg.

  Men… från att ha kommit en bit från poängen… Svenska elevers skolresultat kommer ALDRIG att vara bra, även om de kommer förbättras, så länge skola-förälder kommer stå i motsatsförhållanden. I de länder där skolan anses vara viktig kommer också goda resultat och framgång. Då handlar det inte om läxor som ett problem som ska dräpas utan ett viktigt moment som ska göras. Tyvärr är devisen i Sverige sedan länge att ”det som är svårt ska vi inte öva mer på, det tar vi bort”. Tyvärr verkar du mer eller mindre tillhöra den gruppen lärare jag beskriver ovan. Den krönika du hänvisar till gjorde mig bara förbannad och gav mig mer vatten på min kvarn om att skolan är i fritt fall.

  • Stefan W

   Kryckamn, jag håller med dig i din betraktelse kring lärarkårens profession eller snarare brist på denna. Det är väl ur den som den här diskussionen kommer. Ingen i skolans värld kan ge sig ut på barrikaderna och försvara de arbetsmetoder vi använder för vi vet inte effekterna av dem.

   .Inom t.ex. medicinen har man efter evidensbaserade granskningar kunnat pensionera gamla behandlingsmetoder som saknar vetenskapligt stöd eller har tveksam eller rent av skadlig effekt. Metoder som visat sig ha god effekt har lyfts fram och sjukvården har kunnat förbättras.

   Min bror som är läkare kan ibland raljera lite på skoj över vilken humbugverksamhet vi bedriver.

   Hur ”vetenskaplig” är då läxan som inlärningsmetod? Kan man fortsätta att ge läxor när det nu finns ett uttalat krav i senaste skollagen att skolan ska vila på ”vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet”?

   Ja hade vi agerat som hälso- sjukvården så hade Socialstyrelsen eller SBU förbjudit läxan för länge sedan, just för dess låga effekt på inlärning och för de skadliga ”biverkningar” den ger. Vi människor har en tendens att utgå från individuella upplevelser av saker och då kanske läxan i många fall kan uppfattas som positiv. Så kan man som forskare eller övergripande organ inte tänka utan alla effekter av en arbetsmetod måste tas i beaktande och då är läxan en mycket bristfällig arbetmetod.

   Då läxan enligt svensk och utländsk forskning visar sig ha en starkt segregerande effekt, skapar mer konflikter än något annat i svenska hem och inte alls har de pedagogiska effekterna som många tror så är det ju tveksamt att man ska låta den stå oproblematiserad.

   Slutligen är min förhoppning att lärarutbildningen mer kan närma sig forskningen då jag tror att det är roten till lärarnas profession. Socialministern går aldrig ut i media och talar om hur läkarna ska arbeta men skolministern gör det ofta och står nästan alltid oemotsagd.

   • Nisse

    Medicinskforskning är lätt då målet är klart och tydligt tydligt, att lindra bota och hjälpa. Kognitionsforskningen och neurovetenskapen har ganska klart för sig hur inlärning sker på bästa sätt och förslag på hur pedagogiken kan förbättras. Varför är det då så svårt att använda sig av vetenskapen? Kanske är det så att till skolans uppgifter hör inte bara, som förr, att förmedla och befästa kunskaper och utveckla färdigheter. Även olika sociala och socialpolitiska ambitioner, mål och värderingar styr verksamheten. Skolans roll är inte längre bara att utveckla individen utan hela samhället. Skolan ska erbjuda lösningar kring svårlösta frågor som integration, segregation, demokrati, könsmaktsordning och socialaproblem. Det är problem som skolan måste hantera men som ligger utanför vad skolan förmår att lösa. Olika värderingar ligger bakom både problemen och lösningarna. Frågan om läxor handlar plötsligen inte bara om att skapa mer tid till inlärning utan också om annat, vad som rättvist, socialt acceptabelt, vad och vem som har rätt att ställa krav, frågan om vem som har ansvar, elev, lärare eller förälder och vad som är syftet. Det är olika värderingar och världsbilder. Det är politik och inte forskning.

 30. aina

  Att lära är ingen straff, så som det låter här. Att lära är en av västliga värdens främsta privilegier. Ända är det et jävla gnäll. Å nei måste våra stackars barn lära sig också efter att skolan är slut. Jag förstår att det inte er lika lett för alla, men vad bra att dom i alla fall slipper jobba som barnsoldater uppe på det, eller sy kläder eller nallar åt vestens barn, eller gå flera mil varje dag för lite rent vatten. Skam på er som gör detta til et problem. Vi vet fan inte vad att kämpa är.

  • Maria Åkesson

   Det känns väldigt förlegat med läxor i den form vi har idag! Det var skillnad förr när det fanns hemmafruar och vi hade tid på ett annat sätt. Idag är det 2013 …. Jag tror inte att barnen lär sig speciellt mycket när de ska sitta sent på kvällen och traggla läxor. Kanske ska man gå lite extra i skolan men fritid är ändå fritid och man SKA ha paus från sitt arbete.
   Just för att vi bor i Sverige och just för att vi har möjligheten att yttra oss har vi möjligheten att påverka sådant som inte är bra för våra barn. Just för att vi är så lyckligt lottade att vi bor i ett I-land kan vi kräva att läxor inte ska finnas i den utsträckning det gör idag.

 31. Miriam

  Läxor är omodernt och hänger med sedan forna tider. Vuxna har lagar och paragrafer för hur mkt man får jobba och en vanlig anställd tar inte med arbete hem, eftersom det anses ohälsosamt. Man måste ha fritid. Barnen har inte kunnat göra sina röster hörda..för att de är just barn. De har tydligen inte samma rättigheter och/eller behov som vi vuxna..eller? Skolarbete ska göras i skolan. Lägg den tid som skulle behövas till läxförhör på undervisning istället, och förberedelser eller genomgång av skriftliga inlämningsläxor kan läraren lägga på att förputsa och förbereda lektioner så de blir ännu bättre. Och om Pelle/Lisa inte har så lätt för ett ämne så ska inte den stackarn behöva plugga mer hemma än de andra..det är ju diskriminerande!! Han/hon ska få bättre undervisningsmetoder och/eller resurser i skolan, som är dennes arbetsplats. Men om ett barn VILL läsa på nåt som det tycker är intressant eller gärna VILL läsa på ett ämne som känns svårt så ska det givetvis vara fritt fram, precis som jag kan göra om jag VILL om nåt som rör mitt arbete, gratis, på fritiden..just för att jag vill, tycker det är kul osv. Pressa inte barnen för att de ska vänja sig vid vuxenpressen, ska vi göra våra medborgare till nervvrak..ja helst redan när de är små och formbara. Barn ska vara barn och de ska vara glada och leka och må bra, så kommer de att bli vuxna som värdesätter annat än att slita för materiell framgång och bli totalt sönderstressade, som att njuta av livet, umgås med vänner, vara i naturen, osv, sånt som gör att vi mår bra livet igenom. Dessutom håller jag verkligen med om att förhållandena i hemmen är så olika så att läxor gör att det blir väldigt orättvist, och vi föräldrar är för det mesta inte utbildade pedagoger, det är ju därför det finns skola och lärare. Och vi mammor och pappor vill ju göra roliga saker med barnen, och det lär dem massor av andra saker!!

 32. mari johansson

  Jag gick i skolan under 80-talet. En hel del läxor hade vi. För mig var det bra med läxor då jag behövde mycket repetition i lugn och ro. Att sitta hemma och gå igenom dagens skolämnen, slå upp det man inte förstod, gjorde att jag gick igenom skoltiden med hyfsade betyg. En kvällsaktivitet i veckan hade jag. Nu går min äldsta dotter i ettan och har börjat få läxor. Försöker lära henne att planera läxor och aktiviteter så det blir en balans mellan vila och aktivitet. Läxan gör hon i regel samma dag som hon får den.

 33. Jessica

  Nog forsta gangen jag nansin kommenterar pa en blogg men tycker det ar valdigt intressant da jag bor pa Irland, en liten o med skolor som ser ut som vara gjorde pa 50 talet! Barnen gar i skolan fran det dom fyller 4 eller 5 det kan foraldrarna bestamma sjalva, man kan borja mitt i ett lasar ocksa om man vill. Nar det galler laxlasning tycker jag det ar fantastiskt har. Barnen har stor pressi skolan pa denna on men det ar vi vana vid. Hur som tar skolan mest ansvar. Nar barnen borjar skolan borjar dom med laxa med en gang, det ar att man ska lasa en bok vid laggdags och dom borjar aven fa glosor, dom ligger som sma kort i en plastpase och ar latta och som man gar igenom hemma med mamma eller pappa. Max 15 minuter far man lov att lagga pa laxor. Ibland skickas det hem a4 med en boksvat och bild att malas in men max 15 minuter far laggas pa laxlasning. Nar dom borjar ”seniors” borjar dom lasa samma bocker i skolan, det finns 4 bocker i lasaret med tillhorande glosor, mattematik plus rita gor dom hemma. Max 20minuter far laggas per dag. Men man ska fortsatta lasa bok varje kvall som dom kan prata om dagen efter, vilken bok barnen an valjer, kan vara pa polska svenska eller engelska, vad som. Nar dom borjar 1a klass far barnen en journal dar dom skriver i laxlasning det borjas med matte -en bok som bara ar for laxlasning och har mandag-fredag i den, fredagens gor dom i skolan och ar veckans matte prov fran 1-6e klass ar det samma sak. Sen ar det glosor, irlandska glosor, och lasning! Nu ska man lagga inget mer an 30 minuter pa laxlasning. Nar barnen borjar 2e klass kan man som foraldrar valja att ha laxlasning i skolan eller hemma. Man far da lov att betala 5euro per vecka da eleven stannar kvar i skolan och gor laxlasning med hjalp! Det har ar super for det ar nu det borjar bli svart! Det ar ingen barn passning utan man gor sin laxa och behover man hjalp finns det dar. Tycker det ar ett super system! Och dom lar sig fran borjan en bra struktur pa laxlasning.

 34. Niclas

  Mycket klokt skrivet av en klok kvinna. Likaså många kloka kommentarer. I mitt jobb på ungdomsmottagning ser vi ofta vad högre och högre krav i skolan och vad läxor ger för negativ inverkan på våra barn och ungdomar.
  Det här tar jag med till dotterns lärare som menar att 10 läxor på en vecka behövs för att kunna repetera. Mmmmm,

 35. Själv ser jag som ett av huvudproblemen med den moderna skolan att den helt enkelt tar för mycket av barnens tid—och därför blir både demotiverande och tappar effektivitet. (Jag blir deprimerad varje gång en enfaltig politiker vill lösa samhällsproblem genom att tex. utöka timtalet ytterligare.) Om nu undervisning eller läxor är att föredra låter jag var osagt. Att läxor tillkommer efter en normal ”arbetsdag” ser jag dock definitivt som tokigt: Antingen läxfritt eller en kraftig förkortad dag.

  Sedan är det här med föräldrar och läxor problematiskt: Ja, en vuxen kan med lite tur hjälpa barnen vidare, men på samma gång är det framförallt det egna tänkandet som driver lärprocesser och förståelse. Just detta tänkande riskerar att komma till korta om föräldrarna hjälper till. (Bortsett från att denna hjälp skär in på föräldrarnas fritid.)

 36. Annie Harmon

  Tack fina Pernilla. Detta är en del i mitt projekt att ändra skolans hela upplägg….. Let’s talk some more…

 37. Läxor är bra om det tränar något som eleven redan kan.Det finns barn som inte kan få hjälp hemma. De barnen har också rätt att lyckas! Alltså läxor ska träna och befästa det som eleven redan kan (genom lärarens goda undervisning). Läxor ska inte bestå av nyinlärning eller typen ”göra färdigt uppgifter” i en stor hög.

  • Stefan W

   Du menar alltså ”more of the same” principen Catharina? Just det där spyr mina egna barn på. ”Detta har vi ju redan gjort i skolan”. Att på obetald övertid hemma efter en lång dag på skola och fritids göra samma sak som i skolan tar död på lusten att lära för många barn.
   Nu är det inte så jättesynd om mina barn då jag har befriat dem från läxor genom att säga ”läxor nej tack” till deras skola. Det tycker jag att fler borde göra.

   • Sandra

    Stefan, det där är jag nyfiken på. Hur reagerade skolan och kan du se om undervisningen har blivit tvungen att anpassas efter det?! Jag ska nämligen till mina barn skola nästa vecka i syfte att göra exakt samma sak.

    • Stefan W

     Ja Sandra, nu hör det till saken att jag har drivit frågan om läxors varande eller inte i många år i Karlstads kommun och har väl blivit lite allmänt känd för detta så det var väl ingen överraskning för mina barns lärare tror jag.
     Jag har på förvaltningsnivå diskuterat med förvaltningschef, utvecklingschef, en massa rektorer och lite annat löst folk.

     På den skola där jag själv jobbar har rektorerna hejat på mig och låtit mig föredra om forskningen kring läxor för mina kollegor och på föräldraråd. Detta klarar eller törs de inte själva och så ser det nog ut på de flesta håll. Många rektorer känner till läxornas låga effekt men har inte förmågan att debattera eller förändra.

     Mina egna barns lärare bombarderade jag med min egen powerpoint och massa annat material om läxor och sa sedan jag helt sonika att detta får ni lösa på skolan. När vi är lediga så är vi lediga. Den äldste sonens lärare blev lite brydd och undrade hur vi skulle uppträda gentemot de andra barnen och de menade jag var hennes problem. Lite bryskt kanske men jag ville lite märkbart gå i bräschen för det här.

     Sen har det inte hänt mycket på förvaltningsnivå som jag blivit lovad. Det har införts möjlighet till läxhjälp på de flesta skolor i Karlstads kommun men inte mycket mer än så.

     Jag tror att man är rädda i en värld av fritt skolval att tappa elever med en mer läxfri skola. Har ingen annan förklaring?

     Tänkte häromdagen att man kunde skapa debatt genom att göra en anmälan till Skolinspektionen. ”Karlstads kommun bryter om skollagen genom att ge läxor som saknar stöd i forskning”! Men den måste jag fundera lite på först.

     Pernilla Alm är just nu min stora idol och jag hoppas verkligen att hennes blogginlägg kan skapa den offentliga debatt som den här frågan behöver.

     Heja Pernilla och lycka till i kväll!

   • Ja, det förstår jag, alltså att ”more of the same” dödar all kunskapstörst. Dock, det är en konstart att vara lärare. Läxor måste konstrueras så att de är meningsfulla. Är det inte det, får de som sagt, motsatt effekt!

    • Stefan W

     Hmm, jo, ja eller?

     Visst är det är bra reflektion som höjer sig högt över de flesta andra lärare verkar göra över läxor men den saknar flera dimensioner som man måste ta hänsyn till när det gäller läxor.

     Fler än jag hänvisar ju till John Hattie. Om vi börjar med dess samlade effekt så ger han den ett effektvärde på d=28 i hela skolan och d=15 för de yngre åren. Under d=15 gör de mer skada än nytta, enligt Hattie och skolan bör satsa på metoder som ger mer än d=40.

     För det andra visar bl. a. Ingrid Westlunds forskning att läxor har en starkt segregerande effekt. De barn som har högutbildade föräldrar får hjälp eller är närvarande hemma. Här måste man ta i akt att ett oerhört stort antal barn i Sverige lever idag i stor missär. Jag har en bekant som är enhetschef på socialförvaltningen och enligt henne så har det under hennes yrkesaktiva liv på soc, aldrig funnits så mycket barn som far illa som idag.

     Det går inte att ställa frågan på ett föräldramöte vilka som super, slår sin fru och barn, är frånvarande, har en depression mm men de är många och finns i alla samhällsklasser.

     För det tredje så är motivet att skicka hem en läxa för att föräldrarna ska bli delaktiga i barnens skolgång oerhört korttänkt. Jag tänkte skriva korkat men det gjorde jag inte.
     Barnen ska alltså jobba extra hemma kanske efter en lång dag på skola och fritids pga föräldrarnas behov? Det är väl ändå barnens behov som ska styra?

     Att göra föräldrarna delaktiga inskolande kan man väl göra på hundra andra sätt än låta barnen ta med jobbet hem.

     Och för det fjärde så kan man fundera på det här med att ta med jobbet hem. All arbetslivsforkning visar att vi vuxna behöver skilja mellan arbete och fritid annars blir vi sjuka. Gäller inte det barnen?
     Den norske läkaren och folkhälsoforskaren Stråle Fredrikssen går så långt som att kalla läxor för brott mot mänskliga rättigheter.

     …envar har rätt till vila och fritid, innefattande rimlig begränsning av arbetstiden och regelbunden semester med bibehållen lön. (FN)

     Elever har många gånger längre arbetsdagar än vuxna då de tar med sig jobbet hem, vilket de flesta vuxna aldrig skulle acceptera.

     Men visst, i den bästa av världar!

 38. Tomas

  Läxornas betydelse för att befästa kunskap är stor. Av det du lär på lektionen kommer du ihåg ca 10%. Om du, t ex genom en läxa, jobbar med liknande uppgifter hemma kommer du ihåg 40 %. Det som är viktigt med läxor är att de inte ligger på för hög nivå utan är hanterlig för det enskilda barnet. Det är inte meningen att föräldern ska lösa uppgifterna. Jag är mattelärare och brukar uppmana eleverna att ta hem och räkna tre uppgifter de redan gjort och har lösningar till. Sedan kan de kolla om de klarar några de inte gjort tidigare. Kan de inte klara dem så lämnar de dem och ber mig om hjälp nästa gång vi ses.

  • Stefan W

   Nej Tomas det där finns det inte vetenskapligt stöd för. Det är ju faktiskt tvärtom.

   Från Skolverkets hemsida:

   ”Hatties sammanställning av forskningsresultaten om hemläxors effekt på elevers lärande består av flera metastudier med sammanlagt över 100 000 elever. Hemläxors genomsnittliga effekt på elevers lärande är d=0,28 (d är ett mått på effektstorlek), ett resultat som enligt Hattie bör betraktas som lågt. Han menar att lärarna bör implementera arbetsmetoder som har minst d=0,40, dvs. påverkansfaktorer som har genomsnittliga eller höga positiva effekter på elevers lärande. Läxornas effekt på lärande blev rankad som nummer 88 av sammanlagt 138 påverkansfaktorer. Högst placering, med d=1,44, fick elevers självskattning av egna prestationer och betyg, dvs. elevers kännedom om sin prestationsförmåga i förhållande till målen.”

   ”För lågstadieelever är effekten d=0,15”

   Enligt nya skollagen så ska skolan utgå från ”Vetenskaplig forskning och beprövad erfarenhet”. Jag har under många år följt och satt mig in i forskningen om läxor och jag kan lova dig att det är väldigt svagt stöd för läxan som arbetsmetod.

   ”Tror, det gör de i kyrkan” brukar det heta, men det gäller tyvärr också oftast i skolans värld också.

  • Modern forskning visar att det inte finns någon som helst korrelation mellan inlärd kunskap och läxor. Eller som de konstaterar på education.com där den här debatten är ganska stor just nu.

   ”Even if we can agree on the importance of kids doing better on tests like PISA, Kohn says, there is no research to suggest that homework is our ticket to success. Our “competitors” in the global marketplace are coming up with the same conclusions about homework. A recent comparative study of kids in China, Japan and two U.S. cities shows there is no correlation between time spent on studying and academic achievement.”

 39. Belinda

  ”På min tid” (slutet 70, början 80-tal) så lärde man sig nog mer på lektionstid. Det var mer ordning och tystnad i klassrummen än vad jag upplever att det är idag då jag hälsar på i mina barns skolor. (Men vi hade läxor då också och våra föräldrar hade nog samma diskussioner då om läxornas varande eller inte varande….)
  Men min poäng är att det måste finnas planer för vad som ska hinna läras in under en vecka, månad eller termin, (har ingen jättekoll på det eftersom jag inte arbetar i skolans värld) och har då veckan/månaden gått och eleverna ligger ”efter” i sin plan för vad de ska ha hunnit göra, så är nog läxor det enda alternativet för att de ska komma ifatt och i slutet av terminen/läsåret ha nått de mål som krävs.
  Jag förstår med andra ord att det ibland är ”tvunget” med läxor även om du som lärare kanske inte ens gillar det.
  Min ena dotter kommer hem förgrymmad ett par gånger i veckan för att hon inte har kunnat koncentrera sig på lektionen pga störande klasskamrater och således inte hunnit med vad de ska göra den lektionen. (Jag tycker det är synd när eleverna själva inte tycker att arbetsmiljön i skolan är acceptabel.)
  Min roll som förälder är att stötta barnet som har läxor och det tycker jag inte att man gör genom att ifrågasätta mängden läxor. Ett visst mått av läxor varje vecka tycker jag att de måste vänja sig vid, för det ”hör till” deras ”arbete”. Samma situation som att jag inte kan ifrågasätta varför chefen undrar varför jag inte hunnit med det jag ska på jobbet. Då blir jag tvungen att ta med jobbet hem (i de fall det går) och slutföra det under helgen utan protester. Det är det som kallas att anpassa sig till livet.
  Att barnen har vecko-läxor och du som förälder inte hinner sätta dig ner med dem någon timme under, låt säga, 5 dygn (eller mer) det tycker jag är ett tecken på att du kanske måste se över ditt liv och dina prioriteringar som förälder. Visst, med 2 fotbollsspelande barn så VET jag att veckorna är tajta och det är just därför det är så bra med vecko-läxor. Ett par timmar borde man kunna avsätta under en hel helg och när barnet är piggt och utvilat, kunna ge det den hjälp det behöver med läxorna för att ge barnet en positiv syn på livets ”måsten”.
  Man kan inte lära ut till sina barn att de ska skrika högt så fort de sätts under press, livet består av press i högre och lägre grad och du gör ditt barn en björntjänst om du inte lär dem det från början.
  Det är nog just den tanken, att man ska ”glida” genom livet, som gör att så många klappar ihop i dagens samhälle, de pallar inte pressen. Därför ska man lära sina barn att hantera pressen och ändå ha tid över till annat, för pressen kommer inte att bli mindre i framtiden….

  • Pernilla

   Vi väljer alla vad vi tycker det är värt att lägga vårt liv på. Att göra som andra vill med vår tid eller att faktiskt fundera på vad vi vill göra med det liv som är vårt. Om min arbetstid inte räcker till till mina arbetsuppgifter så ger jag inte av min fritid. Då vänder jag mig till min arbetsgivare och talar om att något måste ändras. Så bökig är jag.

   Och. Är pressen något att eftersträva?

   • Belinda

    Nej, naturligtvis är inte press något att eftersträva, men det är så verkligheten (tyvärr) ser ut idag och det är inget man kan blunda för. Bättre att rusta barnen redan från början för det, för att de enklare ska kunna hantera det…
    Ja, du är ju lyckligt lottad som kan vända dig till din arbetsgivare om inte tiden räcker till. Det är nog inte många arbetsplatser det fungerar så på i dagens Sverige.

    Jag tycker att det är värt att lägga tid på mina barn, det är därför jag har skaffat dem. Det är inte SÅ många år de verkligen behöver mig, sett över en hel livstid, så därför anser jag att jag måste lägga tid på dem och bortse från ev andra aktiviteter för mig själv. Jag hinner med det också, när barnen har blivit lite större.
    Just nu behöver de ha hjälp med läxorna för att få bästa möjliga start i sitt liv och då offrar jag gärna min ”egentid” för detta. Fattar inte att inte alla föräldrar gör det…..

    • Pernilla

     Man tänker olika och har olika förutsättningar. Och bara så att vi inte blandar ihop äpplen och päron och läser in felaktigheter – jag hjälper också mina barn för jag råkar tycka att de är viktigast av allt i mitt liv.

     Och arbetsgivare har lagar att följa, ett tips.

     Vänja sig vid press låter sorgligt . Bättre att försöks ändra det som är fel, än att bara ge upp.

    • Stefan W

     Pernilla har ju redan kommenterat det här inlägget på ett bra sätt men jag kan inte hålla mig.

     Belindas argumentering är inte ovanlig och man hör den ibland även bland lärare:
     Man måste ha läxor i lågstadiet för att vänja sig vid mellanstadiets läxor, och i mellanstadiet måste man vänja sig inför högstadiets läxor, och på högstadiet…!!!

     Nu ska ju metoder i skolan tjäna till att stärka inlärningen och inte vara några härdningsprinciper inför högstadiet eller vuxenlivet. Någon här på bloggen beskrev det här så bra och funderade på om vi skulle vänja våra barn även att typ betala räkningar, köra bil eller löneförhandla.

     Nåväl jag köper att inte alla föräldrar har läst utvecklingspsykologi men det är sorgligt när jag hör mina lärarkollegor resonera såhär.

     Barn kan inte vänjas vid stress utan kan bara bli stressade!
     Vid stress så påverkas Hippocampus i hjärnan och därmed arbetsminnet.
     Detta påverkar ämnet matematik särskilt och det var väl inte så det var tänkt?

     Så man kan faktiskt tänka så här Belinda – att jag gör mina barn ett jättetjänst genom att vår familj säger ”nej tack” till läxor. Av någon anledning så hör båda mina söner till de mest högpresterade i klassen trots att de inte gör läxor vilket jag tror är ganska frustrerande för deras lärare. För det är ju faktiskt så att det är helt andra saker än läxor som är avgörande hur väl våra barn klarar sig i skolan.

     Sen kan man ju också resonera kring hur mycket eller lite andra föräldrar stöttar sina barn på olika sätt. Ja de barn som växer upp med föräldrar som har ett missbruk, neuropsykiatriskt handikapp, inte kan svenska, ligger i skilsmässa, är dyslektiker, har ett förståndshandikapp, är deprimerade över tid vilket 14 % av Sveriges kvinnor är enligt forskning så kan man ju inte räkna med samma stöd som du Belinda vill ge dina barn. Inte så att de inte vill tror jag utan att de inte har förmågan.

     Och skolans uppdrag är ju faktiskt att hjälpa alla barn, även dessa!

     • Belinda

      Ha ha, ja kunde man säga ”nej tack” till läxor tror jag alla skulle göra det. Tyvärr ser det ju inte så ut i verkligheten. Skulle nog bli ett j-a liv om man instruerade barnen att tacka nej till läxorna…..

     • Stefan W

      Nej Belinda, du kanske inte ska låta dina barn förhandla om läxor? Det bör nog du som förälder göra.
      Jag har suttit på ett antal föräldramöten som förälder där ingen vågat yppa ett ord om för mycket läxor. Efter mötet har de istället gått muttrande hem och beklagat sig.
      Tror man att läxor är viktigt och hör skolan till så vet man ju inte riktigt hur man ska förhålla sig som förälder. Alla vill ju sina barn väl och då kan man väl inte klaga över för mycket läxor?
      Jag hade gjort upp med mina barns lärare att vi inte ville ha läxor men kunde inte hålla mig på ett föräldramöte förra året när läraren frågade om det var lagomt med läxor och alla nickade. Jag berättade hur vi förhöll oss och vilka brister forskningen visar om läxor. Då började en efter en av de andra föräldrarna att berätta om hur de slet med läxorna kväll efter kväll. Någon hade inte ens vågat fråga om pojken kunde få läsa en roligare bok som lästräning. Helt horribelt vilket grepp skolan har om familjer!

      Det är ju faktiskt så att skolan inte har några rättigheter att inkräkta (lite hårt ordval kanske) på folks fritid.
      I skollagen så är det numer förtydligat att både undervisningen och utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Det innebär att undervisningen ska vara forskningsbaserad – det ska finnas stöd i forskningen för de metoder skolan använder och de kunskaper som skolan lär ut.

      Då ännu ingen kunnat påvisa detta för mig gällande läxor så tycker jag att mina barn kan få vara lediga när de är lediga.

      Ringde i eftermiddag till mitt ena barns nya rektor och frågade hur han ställer sig till läxor? Och tänk, han tyckte faktiskt att barnen skulle hinna med skolarbetet i skolan.

    • Stefan W

     – Läxor eller hemarbete är inte på något sätt reglerat i skollagen, och vi följer bara upp sådant som det finns regleringar kring, säger Mattias Ragert, pressansvarig på Skolverket. (Ur tidningen Metro)

 40. Micha

  Jag tycker att det är super bra att du tar upp allt som läxor för med sig. Läxor har förstört mitt liv, låter överdrivet men är helt sant. Min mamma är inte allt för kunnig i skolans ämnen tex. matten kunde hon hjälpa mig med till andra-tredje klass. Det blev alltid skrik och bråk om läxor, både med lärare och hemma, min räddning blev 7-9 på en friskola som faktiskt brydde sig och man fick hjälp, de förespråkade inte läxor utan eget ansvar. Det gjorde att jag lyckades ta mig in på ett tekniskt gymnasieprogram, sen kom problemen, jag var tillbaka i en kommunal skola som öste ut läxor, hur skulle jag kunna ta mig ut?! Efter mer skrik och bråk, något som faktiskt förstörde min redan dåliga relation med min mamma….. När skolan bestämde sig för att hjälpa mig hade jag en termin kvar tre ig och höghus med läxor som kastats ut av lärare som inte brydde sig…. Då var set redan försent! Jag fick ta studenten med tre ig i de viktigaste ämnena, plus att jag fick kraftiga mediciner för att ens ta mig till skolan å försöka jobba med allt man fick till sig……
  Den här diskussionen behövs, jag är inte ensam om att gå in i väggen i tidiga år pga läxor och skolan…

 41. chrille

  Kan inte annat än att hålla med, fuskar lite med pedagogik själv dock på en helt annan nivå. Där jag lär ut (hemvärnet) går inte att ge läxor och det är ofta begränsad tid. Vi får istället arbeta på våran pedagogiska retorik. Om min elev inte förstår hur eller vad hen ska göra så är det ju mitt fel, då får jag hitta ett annat sätt att förklara eller lära ut. Självklart så är ju detta inte helt applicerbart i en skolmiljö där behovet av hjälp antagligen är större. Men svaret kanske är att ha hjälplärare i klassrummet som kan antingen 1 t hand om den större skaran som inte behöver lika mycket stöd medan läraren hjälper de övriga eller 2: tvärt om. För det är ju så att lär man sig mer på lektionen, så minskar ju behovet av läxor. När jag gick på högstadiet hade jag knappt g i svenska. på gymnasiet mvg. detta pga att vår lärare på gymnasiet hade insett att elever lär sig bättre om dom får göra saker som dom är intresserade av. Istället för att förlita sög på samma mögliga plan år efter år. Jag tycker som du, mindre läxor hemma och speciellt inte över helger. Precis som oss vuxna är barn i behov av downtime.

  Ps nu finns det ju gratis läxhjälp att tillgå, kommer inte ihåg vad dom heter men det är en ideell organisation som sysslar med läxhjälp

 42. Hur gör man för att påverka skolan att det inte ska finnas läxor i den utsträckning det gör idag? Vart vänder man sig för att påverka och få debatt om detta så att man kan få till en ”ny” skola som passar 2013.

  På något konstigt vis verkar ju skolan tro (med tanke på den mängd läxor som slussas ut) att det fortfarande finns hemmafruar. Det är 2013 och de flesta som jag känner arbetar heltid och brottas med läxor på sen kvällstid när ingen orkar….

  • Pernilla

   Vänd dig till 1) barnens lärare, 2) skolans föräldraråd, 3) skolpolitiker. Skriv också en insändare i lokaltidningen. Be att få ta upp det på föräldramötet.

 43. Önskar att det fanns fler lärare som du. Och skulle det finnas, att ni gjorde ett samlat upprop/uppror mot läxor. Ditt inlägg har alla argumenten. Märkligt att en ”liberal” skolminister inte förstår att barn behöver sin barndom.

 44. Hej!
  Bra tankar om ämnet!

  Jag kände att jag borde dela med mig av mitt klokaste beslut under hela mitt liv…
  Jag beslutade i åk 6 att jag inte skulle göra några fler läxor förrän gymnasiet. Det enda jag skulle se till vara att få tillräckligt bra betyg för att kunna välja det gymnasiet jag ville.
  Jag gjorde väl en handfull läxor under de sista åren under högstadiet, men det var inte många…

  För att kompensera för detta engagerade jag mig lite extra i skolan.
  Sen när jag kom hem berättade jag för mina föräldrar, vid middagsbordet, om vad jag lärt mig.

  Jag gick ut med 210 poäng och inga underkända betyg.

  Många lärare ifrågasatte givetvis detta, samma med mina föräldrar i början. Men eftersom jag ständigt visade att jag lärde mig ändå och kunde påvisa kunskap, så släppte de tillslut lite på pressen.
  Nu gick jag på en skola som i sin grundtanke är väldigt inspirerad av Montessori pedagogiken, vilket tillät mig lite mer att utforma min egna studieteknik.

  Varför är detta mitt klokaste beslut?
  Jag hade tid att göra mängder av saker på min fritid.
  Saker jag än idag har mycket mer nytta av än mycket av det vi läste i skolan. Jag tillsammans med några kompisar drog tex igång en rollspelsförening redan som 12åringar, visst det tog två år för oss att få den registrerad så vi kunde börja ta emot bidrag.
  Men vi gjorde det, för vi hade tid och frihet under ansvar…

  Och jag känner att jag bara kan fortsätta spinna vidare på den här linjen om allt och inget, så jag avslutar här… ^^

 45. Camilla

  Min son har gått på en underbar skola där man ändrade schemat efter månaderna. Efter sommar lovet har dom flest timmar av alla tunga ämnen och då på fm. I den här skolan anser man att ljuset och fm är bäst lämpade för inlärning då hjärnan är mest aktiv. Dom har ingen slöjd under de första månaderna. Lite enklare ämnen läggs på em. När mörkret kommer och barnen börjar bli tröttare så ändras schemat till att ha färre timmar i tunga ämnen och in sätts ämnen som slöjd och matlagning mm.
  Jag upplever att mitt barn både lärt sig mer och varit mindre trött på skolan sen han började i denna skola. Dom har dessutom 3 timmar i veckan inlagt på schemat läxläsning. De finns då alltid tillgång till lärare som kan om ämnet ifråga och kan då ge klara besked och svar. Min son har höjt sina betyg från att haft icke gk i flera ämnen till idag ligga högt i betyg. Fram för fler skolor som denna.

 46. annashastblogg

  Håller med till fullo!!! Bort med läxor, låt barnen vara lediga från skolan när det inte är skola precis som vi vuxna är lediga från jobbet när vi inte jobbar! Har haft två barn med olika skolor, en med massa läxor och en med inga alls!! Det kändes rätt så orättvist för den lilla som hade problem och grät många gånger över alla svåra läxor medans storebrorsan stack iväg med sina kompisar varje kväll!

 47. Mamma till 13 årig son

  Min son har precis bytt skola. Förut kom han hem och hade kanske 20 glosor och några sidor matte. Lärarna kom överens sinsemellan om vilka läxor barnen skulle ha för att inte inkräkta för mycket på deras fritid. Idag var min son första dagen på sin nya skola och kommer hem med följande läxor i åk 7; 20 sidor matte till nästa dag, 165 glosor samt engelsk läsförståelse till fredag!!! Min son älskar hockey och är ganska duktig, men jag har alltid framfört att skolan måste prioriteras framför fritid…?? Varför – jo för så ska man tycka som bra förälder. När jag själv har toppar på jobbet och måste jobba hemma tar det emot att sätta sig och jobba istället för att gå en härlig skogsrunda och slappna av. Jag tycker att någon läxa i veckan är helt ok och självklart prov då och då som meddelats i god tid till oss föräldrar så att vi slipper slita vårt grå tsm med förtvivlade barn. Bara att börja i en ny skola tar ordentligt på psyket, tänk om du själv efter första dagen på ett nytt jobb kom hem med en veckas arbete som förväntas vara utfört till nästa dag! Ont i magen – absolut!! Låt oss använda läxor med måtta och repetition. Jag är urusel på matte själv och har inte råd med läxhjälp.

 48. Karin

  Det som kanske alla inte inser är att i skolan jobbar man för att uppnå mål; det handlar egentligen inte om att ”genomföra moment” som läraren godtyckligt bestämmer mängden av. Om man ligger en bit från sitt uppsatta mål är det väl inte konstigt att behöva träna extra (även om en lågstadieelev inte tänker i termerna ”mål”) precis som en division 5-spelare får göra som vill nå division 4. Det vore ju löjligt om han/hon sa: ”jag tänker INTE träna extra på min taskiga högerfot, det ska jag klara av under träningarna”. VIdare kan man blicka österut till FInland, som vi så ofta gör i skolsammanhang. Det är ju ett s k framgångsland när det gäller skolprestationer, och har man läxor i Finland? Ja! Varför inte ta ett annat hett kolland: Canada. Har man läxor där? Ja! (däremot vänder jag mig mot ”dåliga” läxor).

  • Nisse

   Om målen blir uppfyllda men kanske till priset av att eleverna har blivit skoltrötta, känner sig medelmåttiga eller undermåliga och tappar lusten för vidare förkovran, har skolan lyckats då? Det krävs mer tid än vad skolan kan erbjuda för att eleverna ska bli verkligt bra på något eller utveckla en färdighet. Den tiden måste eleverna själva vilja ta och inte försöka smita ifrån, vilket de gör när läslust blir olust.

 49. Felicia

  Instämmer om varenda ord som du skriver. Jag är själv 16 år och har alltid haft problem med läxor. Jag har gjort det för att jag måste, och ingen annan orsak., det är något som man bara vill få överstökat, så man kan göra allt annat som tiden efter skolan är till för. Man har ju faktiskt ett liv utanför skolan. Och de där läxtårarna är kvar ännu, och det skapar så mycket oro och ångest. För det tar över.

 50. Karin

  Ibland hänvisas till forskning att läxor inte är bra. Visa den forskning som går att omsätta till svenska förhållanden och som entydigt säger det! Något som jag uppfattar att alla inte inser är att man jobbar mot ”mål” i skolan och inte ”genomförda moment”. Det står väl var och en fritt att jobba hur många minuter i veckan man vill men vill man uppnå ett mål och är en bit ifrån är det nog bra att man tränar extra (nu sätter man förstås inte upp mål som lågstadieelev precis men det är i alla fall principen). Det är liksom inte konstigare än att man får träna extra om man vill gå från sin div 5-status i fotboll till allsvenskan. Vidare tycker jag att vi i vanlig ordning kan blicka mot Finland, det heta skollandet just nu med goda studieresultat. Har man läxor i Finland? Ja, just det! Har man läxor i Canada, ett annat framgångsland? Ja, just det! Vill knappt inte ta det mest extrema exemplet Sydkorea, men jovisst har de läxor där också. Problemet är förstås om läxorna är dåliga och kräver utbildade föräldrar det håller jag med om. Däremot att ha inställningen att ”barnen borde klara av uppgifterna på skoltid” tycker jag är feltänkt av ovan nämnda skäl.

  • Susanne

   Jo, då idag sätter man upp mål även på lågstadiet.
   Jag kan hålla med i inlägget att man i andra länder har läxor, om det är bra behöver väl diskuteras. Men ska man bli en god läsare är det många sidor som ska läsas och det hinner man inte göra i skolan. Här i USA (där jag bor för tillfället) är det många timmar som läggs på läxor. Lite olika beroende på vilken skola man går i. Man gör mycket färdighetsträning i matematik vilket leder till att man hinner PRATA OCH FÖRKLARA i skolan i stället. Läsning och stavning hemma så hinner man förklara stavningsregler i skolan. Målen i svenska skolan är många redan för år 1 så ska man hinna allt får man allt lov att ta hjälp av föräldrar! Kanske man ska inte ha allt för många andra aktiviteter så hinner man nog både leka och läsa!//Susanne

 51. Pedagog från öst

  Hälsningar från en mamma i ert östra grannland. Jag har en 8 årig dotter, hon får max 1läxa/dag o inget över helgen. Skoldagen är 4-5h/dag. Jag hatar diktamen, hatade det då jag själv gick i skolan o räknade ut att med 3 barn så blir jag inte kvitt diktamen anytime soon.
  Men som jag ser på läxor (även jag pedagog) är att det är en chans för barnet att hemma fördjupa sig vidare i ämnet, men jag tycker inte läxläsningen får ta mer än 30min för en lågstadie elev, högstadie/gymnasiet kan sen ta 1h.

  Men måste man ge så mycket läxor? O måste man ge dem över en helg? Min flicka brukar begära om extra uppgifter för hon gillar textförståelser och sånt…

  Men visst kan man ta läxorna bort och låta barnen fokusera på deras viktigaste uppgifter, vara barn 🙂

 52. anna-karin

  Du! Det här var något av det mest träffande jag läst! Är gymnasielärare sen 12 år och har själv alltid funderat över läxor..varför ger man läxor (om inte i syfte att förbereda sig med lite innan läsning)? Jag håller med dig i alla punkter..och ett argument jag brukar använda när föräldrar undrar varför jag inte ger riktiga läxor är ”jag gör knappast bra i från mig med tio timmars övertid i hemmet varje vecka med en uppgift jag kanske inte kan få hjälp med. Jag personligen föredrar att arbeta på jobbet..det gör nog du med..och förmodligen din son/dotter också” Får man trycka upp din text och lägga i fikarummet på jobbet tro? 🙂

 53. Jens L

  Många skolor arbetar aktivt med läxor och min uppfattning är att det kryper längre och längre ner i åldrarna. Min dotter i åk 2 har t.ex. tre läxor i veckan. Dessa ska göras på kvällarna när maten är avklarad, men dessvärre är hon då så trött att det allt som oftast blir konflikter och inte alls den positiva och värdefulla tid som det kunde ha blivit. Visst kunde ju läxorna ha blivit gjorda tidigare, men vi har ju jobb att sköta (är själv lärare) och med transporter hit och dit så finns inte tid att göra dem tidigare!
  Personligen är jag motståndare till läxor överlag. Det finns sätt att arbeta i skolan så att läxor ej behöver användas och enligt mig borde alla skolor vara läxfria! Jag är lärare i svenska, historia och religion men jobbar idag som slöjdlärare vilket jag samtidigt läser in via lärarlyftet. Under de år som jag jobbat som lärare har jag testat både med och utan läxor, men inte upplevt någon märkbar skillnad på kunskapsnivån hos eleverna. Möjligen var det något mindre arbete för mig när läxor användes för då gick en stor del av följande lektion åt till kontroll och genomgång av denna läxa. På samma sätt som så mycket annat i skolans värld så läggs mycket värdefull tid på kontroll när den istället kunde varit inriktad på annat som var betydligt viktigare för eleverna!

  Men jag trodde att det var så vi (svenska folket) ville ha det? Varför har vi annars röstat fram människor som slåss för mer kontroll av skolan?

 54. Lilla B

  Barnen ska ha lektionstid i skolan och lära medans hjärnan är pigg. När dom sen kommer hem är dom för trötta för att orka sitta en timma till. Jag sitter med mina barn en halvtimma varje dag, inte med läxor utan med sådant dom skulle gjort i skolan! Lek,lek,lek är det på schemat. Misslyckas eleven är det ju även ett stort misslyckande för läraren. I våran kommun har dom lagt på en timma matte ( från åk3) i veckan då 60% av eleverna går ut grundskolan med icke godkänt! Då undrar jag vad dom gör i skolan egentligen…… Det är lika sorgligt som att se att dom tagit bort skrivstilsskrivning och tillsatt en ipad till varje enskild elev att bruka i skolan och på fritid från första klass. Dom flesta barn kan ladda hem ett spel på en ipad men kan varken läsa eller skriva ett textstycke. Jag kommer att fortsätta göra egna uppgifter till mina barn och lära dom så mycket jag hinner under den tid jag är mamma ledig med min lilla, sen blir det nog gråt och tandagnisslan vid läxläsning i detta huset också. Det är hög tid att skolan ställer lite krav på lärare och elever!

  • Pernilla

   Man kan ju också fundera på vad barn har mest nytta av i dagens samhälle. Skrivstil eller kunskaper i hur man hanterar en iPad. Och att lägga på en timmes matematik är väl bra om man har uppmärksammat att 60% går ut grundskolan utan godkänt? Jag förstår inte?

   Och det ställs krav både på lärare och elever vill jag lova.

   • Lilla B

    Vill tillägga att jag håller med dig i dina argument om läxläsning. Sen mina barn bytt skola så ser jag en markant skillnad på skola och skola.Vilka krav som ställs är nog väldigt olika från skola till skola. Självklart att man ska lägga på en timma, men jag undrar vad som felar i utbildningen när kunskaperna är så låga hos eleverna här. Själv tycker jag att det är väldigt viktigt att man lär sig skriva i skolan. Ipad i all ära….

 55. Johan Nilsson

  Ja visst, avskaffa läxorna och låt barnen gå 20 år i skolan istället!! Var är detta slappa samhälle på väg? Bara tänka på nöjen. Lagom mycket läxor har väl aldrig varit fel..?!

 56. Wilma Tingö

  Jag är en 15 årig tjej. Började skolan för 4 veckor sen och har redan börjat tröttna på läxorna. Idag, tisdag, kom jag hem kl 15.45 efter att ha orienterat på gympan som sista lektion. Måste äta, duscha av mig från gympan, har ett möte med en planeringsgrupp från min klass kl 18.00, måste göra två engelska läxor till fredag, SO prov på torsdag om första världskriget och mellankrigstiden, spanska läxa till torsdag. Kom hem från mötet 19.30 å är helt slutkörd. Sista SO lektionen jag hade att träna på var i måndags (igår) sen måste jag ta med mig det hem plus alla andra läxor som måste göras hemma. Man orkar inte med allt. Man vill bara sätta sig i ett hörn och gråta… Vi har en regel om hur många ptov vi får ha i veckan, max är 2 men inget om läxor. Det är som om vi kan ha hur många läxor som helst. Det är för jävligt rent ut sagt!

  • Pernilla

   Wilma. Du har verkligen fångat det jag försöker säga. Tack. Och jag mailade till dig – försök prata med din mentor och be honom/henne ta upp er situation i arbetslaget. KRAM!

 57. Hej Pernilla,
  Jag är så glad över att su skriver om detta då det varit ett spöke för mig som mamma och vikarierande klasslärare i de tidigaste åldrarna. Självklart kan man ge ett barn läxor, men de ska vara hanterliga för föräldrar och barn. Föräldrar SKA inte lära sina barn att läsa, EJ heller räkna, MEN, de ska lära sina barn den sociala biten.
  Så som en liten läxa, om ett tema; be mamma/pappa hjälpa dig att hitta en bild som passar till detta i en tidning…..svårare behöver det inte vara.
  Minns en gång då jag fick neordra en förälder at INTE läsa med sitt barn. Visst ibland kan det vara helt okej, men man måste ha magkänla. Kram

 58. Ruth

  Helt rätt, tycker man borde avskaffa läxor, helts så fort som möjligt, vem kom på det här med läxor? usch… jag som student tycker det är jättejobbigt att komma hem o sen hinner jag inte göra så mycket annat än att äta för att sen sätta mig o skriva på de 3 uppsatserna och sätta mig o plugga inför de 3 proven man har… men när man kommer hem vill man bara kunna ta det lungt efter en lång dag från 8.30-15.50 jag kommer hem runt kvart över 4 när jag går så länge och de första jag gör är att sätta mig o plugga… var är logiken i detta systemet…

 59. Det verkar vara väldigt olika beroende på vilken skola man går på och vilken lärare man har. Vår nioåring har i läxa att läsa 15 minuter per dag i valfri bok (och hon är som din så en bok läses ut i ett nafs för hon kan inte sluta läsa) samt ibland matteläxa som består av nötning”, exempelvis gångertabellen. Inget annat, resten gör de i skolan. Tycker inte man ska ha läxor ”bara för att”. Men att läsa (inte för en sexåring som inte kan läsa ännu, då får det ju vara på rätt nivå) lite varje dag tycker jag är jätteviktigt!

 60. Tanja

  Men det var ju likadant förr!!? skillnaden är att vi går många fler år i skolan och måste enligt samhället ha en sådan lång utbildning för att kunna få jobb?! Eller för att vara värdiga ett jobb. Förr jobbade inte lika många kvinnor och tror att bi upplever att samhället förändrats men inte skolan och vårt sätt att lära sig på. Lika många läxtårar nu som då. Men under så många fler år än nödvändigt……

 61. Compa

  Hej.
  Min son går på en skola där man har valt att inte ha några läxor alls. För där tycker/tror dem att det dels är en inkörsport till att lära sig ta med jobbet hem sen när man blir äldre och det är det inte många vuxna som vill. Sen tycker dem att den lilla villotid/återhämning som finns efter skoltid.

 62. Camilla

  Många tänkvärda åsikter. Har under mina år som förälder både fått uppleva en skola nästan helt utan läxor. Där det fanns utrymme att lära på skoltid och sedan den skola som är fullmatad med läxor. Jag kan se för och nackdelar i båda. När min äldste son gick grundskolan var skolans tanke att så mycket som bara gick skulle göras under skoltid och det dom inte hann med från veckans mål fick de ta med hem och göra klart. Det var ju väldigt skönt för mig som förälder att jag slapp den biten, samtidigt hade jag ju funderingar över hur det skulle gå senare i livet med såsom gymnasiet och högskola etc. Han behövde ju aldrig lära sig att planera sina uppgifter. Även funderingar om han skulle komma till gymnasiet med samma förutsättningar och samma kunskap som de elever som kom från andra skolor. Men det fanns ju ”Bevis” på att lärandet var precis lika bra (nationella prov) som på andra skolor. Sedan har jag två yngre barn som idag går högstadiet vid en annan skola och kanske en annan tid. Där är det åtminstone 3-4 läxor i veckan samt studier inför prov. Och nu kommer vi till det intressanta… en av mina yngre söner har haft det väldigt lätt för sig hela tidigarestadiet. Har knappt behövt öppna boken hemma så hans uppfattningsförmåga är väldigt hög. Den andra har fått kämpa på och vi har nött och nött var eviga kväll med engelska, tyska, svenska, no, so. Vi har bråkat, gråtit, skrattat, varit helt utmattade och ibland haft känslan av att det här kommer aldrig att gå. Men på något sätt har det gett resultat på många sätt. Han är idag den som är bäst på att planera sina studier, han har stenkoll över hur han måste göra för att få sina läxor gjorda. Han vet hur han ska studera för att det skall funka för honom och han har hittat en rytm i sitt läx- och provläsande som ingen utav de andra två har. Min äldsta son säger själv när han hade börjat läsa på högskola att det verkligen var jättejobbigt för han kunde ju inte alls planera sina studier. Min andra son som har det väldigt lätt för sig har ju nu börjat komma upp i den svårighetsgrad på senarestadiet där det, hur lättlärd man än är måste plugga för att uppnå godkänt resultat. Han vet ju inte ens hur man gör. Blir fort förtvivlad och uppgiven då han inte är van att läsa. Och precis så kände min äldsta son det när han började läsa högre studier. Jag är övertygad om att utav dessa tre individer kommer han som har haft det jobbigast med skolarbetet vara den som kommer att vara minst stressad i slutändan. För han har lärt sig att planera. Och i ärlighetens namn…. Hur många timmar utav sin fritid sitter inte många av våra barn vid datorn bara för att fördriva tiden. Man kan ju faktiskt ha rätt mysigt under läxläsning också. Det är ju ett sätt att umgås på så bra som något annat 🙂 Ville bara dela med mig av min vardag och mina erfarenheter…

  • /nina

   Men man kan ju lära barn/elever studieteknik genom att lära ut tekniker för att plugga inför prov, utan att för den skull göra rent skolarbete hemma. Inte: räkna 10 tal hemma, svara på frågor efter kapitlet osv utan istället ” gör en sammanfattning av det viktigaste vi lärt oss om första världskriget” givetvis med exempel på flera bra metoder, tidsaxel med bilder, lista, punktform, mindmap etc. Låt eleverna göra detta i grupper på skoltid och utvärdera, så har dom ju a) lärt sig mer om ämnet b) lärt sig tekniker att använda hemma i repetitionssyfte.

 63. Nisse

  Varför? Vilken bra fråga! Och vilka intressanta kommentarer! Jag skulle vilja fortsätta där, utan att vara ironisk – varför skola? Om jag själv skulle försöka mig på ett svar skulle jag säga något i stil med: Vi behöver lära oss en massa olika saker om allt möjligt. Efter som samhället och omvärlden förändras väldigt snabbt behöver vi lära oss nya saker och det hela livet. Även efter det att vi har en eventuell examen. Det viktigaste skolan kan lära och eleverna i är just hur de kan lära sig saker själva. Viktigaste är den egna motivationen. Att människor själva förstår varför de ska lära sig, att de själva kan sätta upp mål och skapa rutiner. Viktigast allt för motivationen är att de har ett gott självförtroende. Att de känner sig kapabla och tror sig kunna lära sig, om de vill. En skola som skapar skoltrötta elever som inte vill och inte tror sig kunna, som känner sig misslyckade och som inte som förstår meningen är kontraproduktiv och direkt skadlig både för individer och för samhället. Läxor kan säkert både vara bra och skadliga. Alla elever är olika med olika bakgrund och förutsättningar och måste därför ha olika mål för att kunna lyckas. Barnen med bokstavskombinationer, precis som alla andra, behöver mål som de förstår, accepterar och klarar av. Det betyder inte att det ska vara låga mål, men rätt. Det man lägger ner tid på blir man också bra på. Om eleverna inte själva förstår varför de ska göra eventuella läxor eller varför de ska gå till skolan har lärarna allvarligt misslyckats. Att vara lärare är så mycket mer än att bara instruera och rätta. Skolan, liksom läxor, borde vara frivillig och alla elever, föräldrar och lärare borde förstå varför.

 64. Det finns skolor som valt att slopa större delen av läxorna (med vissa undantag, som exempelvis lästräning och tabellträning) och istället arbeta med en något längre (valfritt) skoldag i form av studiegård med lärare på plats. Jag arbetade tidigare på en sådan skola, där det faktiskt var eleverna (genom elevrådet) som tog initiativet och genomförde en debatt med efterföljande omröstning där ”Partiet Läxfri Skola” vann och skolan blev därmed läxfri. I och med det tvingades även lärarna att tänka om och delvis förändra sin pedagogik och sitt tänkande (för läxor är ju som bekant en rätt cementerad företeelse).

  Läs mer här:
  http://www.mypaper.se/show/dagenssamhalle/show.asp?pid=345180590264965&page=16

  http://www.aip.nu/default.aspx?page=3&nyhetstock=234

  http://www.upplands-bro.se/barn-och-utbildning/barn-och-unga-6-16-ar/kommunala-skolor/finnstaskolan/om-var-skola/laxfri-skola.html.

 65. Richard M

  Vad larvigt !! Det ingår i jobbet att vara förälder att hjälpa barnen med läxor. Inte mitt fel att du jobbar med det om dagarna också.

  Man kan inte lära sig allt på en timmes lektion en gång i veckan och det är viktigt att ha läxor för att barnen själva ska lära sig om inlärnings-, söknings- och studietekniken. Allting med måtta däremot, barn ska ju fortfarande vara barn och kunna njuta av fritiden, men ju närmare vuxenlivet man kommer desto mer vi måste förbereda våra barn för det. Läxor borde gå utifrån de förutsättningar som har gåtts igenom under lektionen för att bygga på eller utöka ämnet.

  Skolorna borde se till att barnens klassarbete görs på plats och angiven tid så det inte blir till extra läxor däremot. Det finns en tendens fär lärarna att bara säger till eleverna som inte gjort klart sina övningar ”gör det hemma” och skjuta över ansvaret på föräldrarna.

  Tyvärr är det så att alla föräldrar har olika förutsättningar och en del barn får mer hjälp än andra. Det är hur livet är – att vissa har det bättre än andra. Ska mina barn lida med inlärningen pga att Mohammeds mamma inte kan svenska? Nej – tror inte det.

  Men det är viktigt att skolorna kan hjälpa med stöd eller nätverk för barn utan tillgång till det de behöver t.ex. dator, kunnigaföräldrar, material osv så de åtminstone har en chans att vara på samma nivå. Men som sagt man ska inte dras ner av att andra inte kan.

  • Varför kan man inte lära sig allt på lektionerna Richard? Är det inte snarare så att vi då ställer för höga krav på barnen? Samtidigt säger du emot dig själv när du skriver att det ingår i jobbet att vara förälder att hjälpa barnen med läxor, för att sedan skriva att det är skolans jobb. Är Mohammeds mamma en sämre förälder för att hon inte kan ”utföra sitt jobb” och hjälpa honom med läxorna?

  • Helena

   Den här killen får man hoppas aldrig behöver andras hjälp någon gång i framtiden, så egoistisk han är. Jag skräms på riktigt. Menar du Richard, som ett motsvar, att Mohammed ska lida för att hans mamma inte kan hjälpa honom? Tack gode gud för att jag bryr mig om andra mer än du gör.

  • Camilla

   Läste du bloggen Rickard? Pernilla klagade inte över att hon var lärare till yrket utan skrev flera gånger att det är en fördel. Hon skrev om de som inte har den pedagogiska biten eller kunnandet och hur svårt det kan vara för dem (mig inkluderad) att förklara för och hjälpa sina barn med läxor.

  • Malin B

   Håller med Richard M om ganska mycket. Har ingen aning om hur jag skulle ha klarat av grundskolan utan läxor.
   På engelska-lektionerna var det knappt att lärarna hann förklara de nya grammatiska reglerna, spela upp bandet med veckans kapitel att läsa och dela ut glos-läxan innan lektionen var över och vi fick femton minuters rast innan det var dags för matte. Inte hade vi tid att sitta på lektionen med både övningshäftet för grammatik, öva på att läsa kapitlet samt traggla glosor. Inte tillräckligt för att allting skulle fastna i tid till provet iaf. När man började mellanstadiet kunde antalet glosor uppgå till 40-50 stycken på en vecka! Vissa har lätt för att lära in, och andra har oerhört svårt. Jag har ändå alltid haft ganska lätt för språk, men den mängd kunskap som vi barn krävdes lära oss på en termin för att vara tillåtna att gå vidare till nästa klass skulle omöjligen kunna ha avklarats på enbart lektionstid.

   Matten var annorlunda. Inte många läxor där, men då hade vi en lärare so outtröttligt engagerade sig i varje enskild elev lektion för att personligen se vad varje elev lärde sig och vad de hade svårt för. Hon sa ytterst sällan ”Gör tjugo frågor och hör av er om ni behöver hjälp” innan hon satte sig vid sin kateder och rättade prov eller plockade med andra papper som troligen var planering. Om ingen bad om hjälp gick hon runt och sökte upp vilka problem vi hade, för ofta var man som elev inte alltid själv medveten om att man hade hoppat över ett viktigt steg i lärandet för att klara av en senare utmaning.
   Denna läraren var en av mina jobbigaste lärare. Hon var aldrig elak, men ofta sträng. Jag gillade henne inte alls och vi i klassen hade ett antal öknamn på henne.
   På skolavslutningen efter första året på gymnasiet gick jag tillbaka till min grundskola där jag hade spenderat tio år, årskurs F-9. Med mig hade jag en bukett blommor,och trots att det var ganska pinsamt att kliva in i cafeterian där skolans alla lärare satt vid avslutningsmiddagen så letade jag upp min gamla mattelärare som utan tvivel var orsaken till att jag under det senaste året glidit genom allt relaterat till matte med högsta betyg. Jag hade ett sånt dåligt samvete för att jag varit en så jobbig och motsträvande elev och så oerhört tacksam för min gamla lärares engagemang och tålamod. Det blev många tårar, inte bara från henne och mig, och jag har nog sällan blivit så högröd av pinsamhet igen.

   Denna lärare är fortfarande i mina ögon en bild av en ideal – perfekt – lärare för grundskolan. Men beroende på årskurs och läroämne så tror jag inte att man kan ge ut så få läxor som hon gjorde och ändå förvänta sig ett bra resultat från ALLA barn. På mig hade det absolut inte fungerat i alla ämnen, inte utan att läraren hade en så hängiven personlighet som denna mattelärare och utan att lärarna haft mer tid att spendera på varje barn.
   Jag tror inte att vi kan lägga ansvaret på EN lärare att under 45-60 minuter lära 25 elever någonting helt nytt OCH se till att var och en av alla elever inte bara har lärt sig utantill vad som sagts under lektionen, utan även FÖRSTÅTT innebörden så att det fastnat för ens resten av skolåret.
   Jag kommer inte alls ihåg hur jag lärde mig läsa eller om detta skedde hemma lika mycket som i skolan, men ska lärarna räkna med att ALLA föräldrar bidrar till att barnen utsätts för att läsa hemma utan de behöver skicka hem läs-läxor? Eller ska de förutsätta att alla barnen inte lär sig läsa på någon annan tid än i skolan? Räcker detta eller kommer det ta mycket längre tid för enstaka elever att komma upp i den nivå på läskunskap som behövs för att lära sig övriga ämnen? Gå om klasser? Hur många?
   Skräddarsytt är alltid bäst, men finns det personal nog att kunna/hinna lära alla barn i en klass på 20-30 elever allt de behöver i skolan utan att det ska vara nödvändigt att läsa utöver dessa två-tre gångerna i veckan?

   Från denna gamla elevs synvinkel så fanns det sällan lektioner avsedda till att bara traggla gammal kunskap för att få den att sitta, men ofta var läxorna för många och för komplicerade för att det skulle vara lätt att få alla gjorda i tid.

   Färre läxor och mer effektiv tid tillsammans med en lärare skulle inte vara helt fel, men hur löser det här sig i praktiken? Kommer lektionerna bli längre? Kortare för att pressa lärare att ”lära eleverna fortare”?

   …ska sluta skriva nu, det är så att jag blir trött på mig själv. Men kort och gott: Jag tror inte att problemet BARA ligger hos lärare, på läxor, eller på föräldrar utan tid eller tillräcklig ämneskunskap. Det är bra att sånt här tas upp, för uppenbarligen fungerar inte skol- och vardagssystemet för alla. Men jag kan inte tänka mig att det blir bättre av att avveckla läxsystemet.

   • Karin

    Håller med Rickard och Malin. Det handlar ju om att nå mål i skolan, inte att klara av moment. Visst, det går väl att bestämma att man bara begränsar till lektionstid men då får man ju ta konsekvenserna av det. Jag tycker att parallellen till idrottare är ganska klockren; hade Björn Borg inte nött mot garageinfarten hade han heller inte blivit så bra.

    • Nisse

     Björn Borg var motiverad. Skolan skapar omotiverade elever. Skulle B Borg kunna blivit en toppidrottare om han tröttnat på bollar och idrott redan som knatte?

   • Micha

    Hade jag sluppit läxorna på lågstadiet hade jag kanske sluppit bli utbränd som 10-åring (fick mer läxor under lågstadiet än både mellan och högstadiet tsms, det var standard för alla) och som 15-åring, och gått in i väggen för 1 1/2 år sen, jag lider fortfarande av efter dyningarna..

  • Klas

   Självklart hakade du upp dig på den invandrade kvinnan och inte den dyslektiska pappan…

  • Stefan W

   Låter lite nyliberalt Richard?

   Ska jag behöva lida för att ditt barn får cancer och betala skatt för det?

   Så kan man höra en högerpolitiker i USA resonera men jag trodde att vi var lite mer solidariska i Sverige?

   Sen ingår det faktiskt inte alls i ”jobbet att vara förälder” att hjälpa sina barn med läxor. Det står faktiskt inte alls i läroplanen eller skollagen. Om man sätter sig in i forskningen kring läxor så upplyses man om att läxor är en kvarleva från början av seklet då utantill-inlärning bedrevs. Det har bara varit omnämnt i en läroplan på hela 1900-talet.

   Det är faktiskt skolans uppdrag att låta alla barn lyckas och då ska man använda sig av metoder som fungerar. Läxor har väldigt lite påverkans på elevers lärande (Hattie). Så lite att Hattie menar på att det inte bör användas som seriös arbetsmetod.

   Och när det nu skapar så mycket ”*bieffekter” i form av konflikter så kan man fråga sig om det är vettigt att fortsätta?

   Min bror som är läkare och forskare menade på att om läxan vore en arbetsmetod i hälso- sjukvården så hade socialstyrelsen förbjudit den för länge sedan pga dess ovetenskapliga effekter.

   Tyvärr är skolvärlden alldeles för ovetenskaplig och vi får därför såna här diskussioner som om saker som borde vara självklara. Sen har vi ju nu också en skolminister som struntar fullständigt i forskning och driver en egen skolideologi. Mer nationella prov och tidigare betyg har ju resten av världen gått ifrån men Sverige ska pröva den vägen ändå, har Björklund tänkt.

 66. Ping: Läxornas to be or not to be. Igen. | M som i underbar

 67. Ella

  Livskvalité plus läxläsning i rimliga mått är klart önskvärt – dvs inte 7 h efter dagens skoldag som en berättar om. Lärare måste kunna samspråka och vara mer flexibla gentemot olika barns förmåga och ge hemläxa därefter. Men resurser finns uppenbarligen inte. Men att ta bort läxor helt är befängt.
  Att fysiskt att lära sig hur man tar in information och lagrar den måste ju starta nånstans. Och övas på. Så är det med allt. Musik, sport… ämnen. Även om tv program såsom idol osv får oss att tro att man kan bli stjärna över en natt. Knappast.
  Förövrigt tycker inte jag vi ska snöa in oss för mycket på det där med livskvalitet som det skrivs om här. Livet består inte av solsken och retuscherade bloggbilder. Om man ska lyckas och komma någon vart så måste man kämpa lite. Många barn i andra delar av världen går upp fem på morgonen för att hjälpa till med hushållet och sedan skola och sedan läxor. Så , för att komma upp sig och ha chans till något bättre. Är det inte skönt att vi och våra barn slipper ha det så. Är det inte fantastiskt att Sverige är ett land där vem som helst oavsett ekonomi och bakgrund har möjlighet till universitetstudier och därmed karriär/ ett bättre liv. Det får inte glömmas bort. Det ska man väl respektera. Man kan inte få allt gratis. Lite får man göra själv.

 68. Lovisa

  Jag går på ett gymnasium där läxor är förbjudet! Lärarna berättar för oss vad man ska hinna klart med på lektionen, det man inte hinner med får man ta hem. Vissa lärare utnyttjar det såklart och sätter upp orimligt mycket moment för en lektion som ingen någonsin hinner med medan vissa faktiskt ger oss rimligt med moment som man (om man arbetar på i en bra takt) hinner med. Det sistnämnda ger en bra stämning mellan lärare och elever!
  Bra inlägg!

 69. Theo Hogman

  Skolan har ett uppdrag att lära ut kunskaper och förbereda eleverna för det som komma skall. För att man senare i livet ska kunna tillgodogöra sig nya kunskaper måste man ha studieteknik. Det som är det trixiga med studieteknik är att vi fungerar väldigt olika när det gäller hur vi lär oss saker. Det är inget skolan kan lära ut utan den kan bara stödja i processen. Det borde du som lärare inte bara ha koll på utan även förståelse för. Det visar du ganska tydligt att du inte har – skrämmande.

  Själv gjorde jag inte en läxa under låg- och mellanstadiet. Behövde inte. När jag kom upp på högstadiet hade jag ingen som helst studieteknik. Jag hade ingen aning om hur jag skulle göra för att lära mig det som stod i boken framför mig. Det var med nöd och näppe som jag kom in på och ut ur gymnasiet. Att jag öht kom in på universitetet har jag bara mitt skarpa intellekt att tacka för (höga scorer på högskoleprovet), inte min studieteknik. Det tog mig fem år att slutföra mina studier på tänkta 3,5 år och det var inte förrän efter tre av de fem åren som jag lärde mig hur jag fungerade i hjärnan. Det var då jag fick studieteknik.

  Jämför detta med min 18-åring som går tredje året på Natur-Natur. Han hade en sjukfrånvaro på 75%(!) förra hösten, låg inlagd på sjukhus totalt fem veckor under förra läsåret och opererades i början av mars i år. Nu börjar han närma sig samma fysiska form som han hade för 1,5 år sen. Tror att sjukfrånvaron för hela läsåret låg runt 25-30% och trots detta klarade han sina studier på ett av de tuffaste gymnasieprogrammen som finns idag. Detta beroende på att han tidigt lärt sig hur han ska göra för att lära sig det som ligger framför honom. (Och nej, vi har inte pushat honom utan tvärt om avrådde honom från att välja det programmet på gymnasiet. Hans syster går yrkesinriktat program för hon har inte lärt sig någon studieteknik och skulle inte kunna tillgodogöra sig studier på samma nivå som sin bror. Hon är lika intelligent, men hon har inte lärt sig hur hon ska göra för att lära sig nya saker.)

  Du som läst på universitetet borde ha en god studieteknik, men också en förståelse för att det är inget man får när man sitter i skolbänken. Det får man när man sitter hemma och ska lära sig själv.

  Läxor som eleven inte förstår är fel, men läxor som syftar till utökat lärande och är grundläggande för en god studieteknik är nåt som eleverna har med sig och nytta av resten av livet. För det är väl ändå det skolan går ut på? Lära för livet.

  • Studieteknik är inget man lär sig av läxor. Studieteknik lär man sig av vuxna. Om ens föräldrar råkar behärska studieteknik har man tur, och det är ju bra. Så var det för mig. Om ens föräldrar inte kan studieteknik, ska det ligga på dem att deras barn lär sig hur man studerar? I think not.

   • Theo Hogman

    Nej, då har du inte förstått vad studieteknik är. Studieteknik är att förstå sin egen process av lärande och förstå hur man bäst tillgodogör sig det som skall läras in. Det du pratar om är studievana och det är en annan sak.

    • Du, jag undervisar i studieteknik…

     • Theo Hogman

      Jaså? Vad är det då du lär ut? Hur många timmar man behöver läsa en läxa? Hur varje elev bäst tillgodogör sig det som ska läsas in? Hur man bäst gör en mind map? Det som fungerar för en elev fungerar inte alls för en annan, men jag antar att du har koll på hur varenda elev fungerar? Ursäkta att jag raljerar, men man kan inte undervisa i studieteknik. Man kan undervisa i verktyg för studieteknik, men det är en annan sak.

     • Nej, jag ursäktar inte att du raljerar. Självklart undervisar jag utifrån enskilda individer. Att du ska ha rätt till varje pris fast du uppenbart inte riktigt vet vad du pratar om är mest pinsamt för dig, inte för mig.

 70. Bra inlägg, tycker jag, och övertygande! Jag tycker dock inte att skolan helt ska ta bort hemuppgifter och läxor. Eleverna behöver träna lite hemma för att repetera och befästa. Elever i behov av särskilt stöd, eller ja, alla elever ska få det stöd de har rätt till och behov av i skolan – självklart! – men det motsäger inte att de även får läxor i form av glosor, läsa om/lyssna på texter som vi jobbat med på lektionerna och liknande. Om skolan kan erbjuda läxhjälp är det förstås toppen, men jag hoppas att politikerna fattar att vi lärare hellre tar emot resurser i skolan, i undervisningen än att de satsar på läxhjälp.

  Jag blev för övrigt inspirerad att skriv något själv efter att ha läst ditt inlägg: http://minasannaord.wordpress.com/2013/09/17/jag-ar-for-att-trana-elever-i-att-ta-eget-ansvar-men-sjalvklart-ska-laxor-aldrig-ersatta-undervisningen/

 71. Eva

  Håller med!
  Nioåringens fröken tror inte heller på läxor, hon anser att det är skolans ansvarar att lära barnen! Hon tycker (precis som vi) att det finns viktigare saker att göra efter skolan, till exempel prata med varandra. Däremot har hon börjat med ”ansvarsuppgifter” ~ barnen kan ta hem och läsa ikapp om det behövs. Då eleverna är nya på detta hjälper hon dem att avgöra om det är nödvändigt. Sonen som alltid halkat efter redan i början på terminen har ännu inte haft med sig något hem! 🙂
  Vad hon gör, som i alla fall är en fantastisk hjälp för min son-är att tala om hur långt han ska arbeta just denna lektion. Det är mycket lättare att jobba om han ser ett slut. ”Jobba bara på” är inget argument som han kan ta till sig.
  Ska även tilläggas att detta är en lärare av den gamla skolan, hon har två år kvar till pension!

 72. Ping: Jag är för att träna elever i att ta eget ansvar – men självklart ska läxor aldrig ersätta undervisningen | mina Sanna ord

 73. Har man ett stycke i en bok man komprimerar under en lektion, tycker jag det är ok att be eleverna läsa igenom det, för att det skall fastna lite, men läxbrist är ett sätt att få veta vilka lärare som når fram till barnen, och vilka som inte gör det. Det blir ett elände för barn med lärare som inte är ämnade för yrket, att fixa ett prov, Tycker att dom kan lägga in på schemat den där (halvtimman??) som dom säger att läxorna tar, det kanske det gör med någon som vet hur man hjälper till i rummet, jag hade en mor med vredes utbrott, hon blev arg både klappade till en o skrek, det resulterade i att jag aldrig tog hem läxor, det var för jobbigt. Jag är absolut emot läxor, har alltid varit.

 74. pernillabredolt

  Tänkvärt inlägg. Var nu rätt många år sedan jag slutade skolan men är det något jag saknar är det faktiskt läxor. Nu tar jag ofta med mig jobbtankar och ett jobb-block hem istället.

 75. Viala, Vingåker

  Barns arbete är att leka. Med sådana lärare som du finns det hopp.

 76. Joakim Läbom

  Det barn som inte klarar av eller inte förstår sin läxa, har fått fel läxa. S.k. Läxhjälp är inget annat än undervisning och undervisning ska skolan och behöriga lärare stå för.

 77. Emblan

  Håller helt med, framför allt när skoldagen tre gånger i veckan slutar 13:20. Kunde skolan erbjuda läxtid 11/2 timme dessa tre dagar så att alla dagar blev lika långa skulle jag jubla.

  Barnen slapp att komma hem flera timmar innan jag själv slutar och tiden fram till dess skulle alltså inte tillbringas framför TV eller dator. Dessutom skulle inte läxorna hamna i en ständig fight med idrottsträningar, barnens TV-program eller mina egna föreningsaktiviteter som också måste ligga på kvällstid pga jobb.

  Jag tror att alla parter skulle må mycket bättre och vi föräldrar skulle slippa gå omkring med ständigt dåligt samvete för jäkt kring läxor, läxtid som man inte gjort med barnen, tjatfritt runt detta ämne samt känslan av otillräcklighet för att man själv inte sitter på kunskapen eller frustration för att man inte vet hur man ska hjälpa till. (Och då anser jag mig inte dålig med två olika examen från universitetet).

  Självklart menar jag inte att man som förälder inte ska finnas där och stötta, förhöra till prov osv men vem av oss skulle frivilligt avsätta 1-2 timmar varje dag till jobbet när vi väl kommit hem?

  Själv jobbar jag heltid och läser på 25 % och är i princip samma situation som alla barn som släpar hem läxor varje dag, men jag gör det för att jag vill och för att jag är motiverad och det underlättar en hel del.

  • Pernilla

   Lärare. Vi lärare avsätter 1-2 timmar till jobbet när vi kommer hem. Kanske är det därför vi tycker att eleverna också ska göra det? Vår arbetstid ser ut så. (HOppas du hör min sarkastiska ton).
   Jag håller helt med dig. Helt och hållet.

   • Emblan

    Ja, jag hör din sarkastiska ton 🙂
    Jag hade chans att vikariera på gymnasiet i ett halvår i ämnena matte, företagsekonomi, juridik och företagande. Jag stortrivdes, fick härlig respons från eleverna och det gav mig en stor kick framåt i självförtroendet. Jag fick erbjudande om att vara kvar: ”Oh my god!Ttack, men nej tack!”
    Under dessa sex månader var jag aldrig ledig, förarbete, rättning, betyg mm. Jag valde att gå tillbaka till min chefstjänst med högt tryck, stress och snabba puckar… MEN! När jag kommer hem från jobbet är jag ledig!!!

    Tack Pernilla för att du tar bladet från munnen, du är inte ensam bland dina kollegor om tycka så här!

 78. Veronica Granath

  Bra skrivet!
  Något som jag funderat på i flera år. Har två pojkar med två års mellanrum och den äldre har alltid haft mindre läxor. Den yngre har det östs ut läxor över. I lågstadiet hade de tom läxor att göra över loven. Gissa om tandagnisslan.
  Hur kommer det sig att en del lärare klarar sig utan läxorna och andra inte?
  Den som tycker skolarbetet och skolan är roligast är min äldsta, han hinner ta igen sig efter skoldagen och ladda om.

  Jag tycker att det är ok med läsa hemma, glosor och repetera inför prov, likaså att ta igen det som man kommit efter med.
  Andra hemuppgifter där man ska skriva olika redovisningsuppgifter t ex om experiment, ta reda på fakta och skriva om, lära sig länder och huvudstäder etc kan vi vara utan.

 79. Anna

  Hej. Jag förstår inte i heller det här med läxor. Varför ska barn behöva jobba även hemma?? Har man en duktig lärare så ska dom kunna lära barnen det dom behöver plus att hur ska vi föräldrar kunna lära ut till våra barn som kanske lärt oss göra på ett sätt o så gör dom på ett helt annat sätt i skolan? O skulle barnen komma till skolan o göra som vi lärt dom så blir det ju fel. Så hur ska vi föräldrar kunna lära ut rätt när vi inte vet hur lärarna lär ut?? Så många frågor men så lite svar.

  Ps bra inlägg för övrigt

 80. Jessica

  Ännu en anfallsvinkel i frågan: jag vill inte lära mitt barn att göra som jag gjorde fram till för ett par år sedan: ta med jobbet hem. Jag vill att nästa generation jobbar på jobbet och är lediga hemma.

 81. Charlotta

  Jag tycker det är viktigt att man repeterar för att befästa kunskaper. Men att säga till elever att de ska repetera är väl samma sak som att ge läxa? Repetitionen blir väl läxan? Min erfarenhet är att de allra flesta läxor är repetition och att det inte är några nya kunskaper som ska nötas in.
  Jag lider också med dem som har svårt för sig men ska vi kapitulera och inte låta alla barn ha möjlighet att lära sig så mycket som möjligt, både vad gäller ansvar och kunskap. Man kan inte komma till högskola/universitet utan detta.
  Jag tycker absolut inte att lärarna ska ge läxor bara för att de ska ges men att repetera är viktigt och har ni sett den nya läroplanen inser ni nog att det är omöjligt att ägna en massa tid till repetition i skolan.
  Det absolut bästa skulle vara läxläsning som kommunen stod för.

 82. Magnus

  5 000 timmars läsning behövs för att bli en bra läsare, enl svensk läsforsknings nestor Ingvar Lundberg. Fördelat på bara skoldagar (176 st/år) i nio år ger det mer än 3h läsning per dag. Jag är precis som du skeptisk till att lämna elever ensamma med texterna/uppgifterna i den utsträckning som gjorts i svensk skola de senaste decennierna (skolverket har presenterat en undersökning som visar att svenska skolbarn jobbade självständigt 20-25% av tiden i början på 70-talet – mot nästan 50% i början av 00-talet). Jag vill att lärare ska ta aktiv del i och driva lärprocesserna. Och då hinner inte eleverna läsa ett par timmar om dagen i skolan. Då måste vi se till att eleverna läser också hemma. T ex via läxor. Och samma sak gäller matte – också här handlar det om att nöta och överinlära för att vissa processer ska automatiseras – så att eleven sedan kan ägna sin uppmärksamhet åt textens innehåll/mattetalets problemlösning, istället för åt avkodning/aritmetik.

 83. Eva

  Tanken är god men är den i praktiken genomförbar? Jag tänker just på barnen som tragglar i skolan, som ovannämnda med dåligt arbetsminne och/eller ADHD för att bara ta några exempel. Vi vet alla att resurser inte finns till alla dessa barn och vem ska då hjälpa dem?

  Jag som förälder till ett av dessa barn är kanske inte lycklig över läxorna men inser att utan dem skulle mitt barn förmodligen inte klara skolan så bra som h*n gör. Vad jag däremot skulle önska av er lärare är bättre framförhållning. Det är inte tvunget så att ni måste vänta till absolut sista minut för att berätta när ett prov kommer att hållas, vissa barn kanske behöver mer än en vecka på sig och det kan de väl få? På så sätt skulle inte deras fritid bli lika drabbad heller eftersom de skulle kunna dela upp sitt studerande på ett vettigt sätt men ändå hinna med allt. En annan sak är att kanske inte ha bautaprov utan dela upp dem på prov, det är inte heller olagligt.

  Skolan erbjuder inget annat alternativ än läxor för att vissa barn, som mitt, ska få en rättvis skolgång. Tråkigt? Javisst, men det är så verkligheten ser ut!

  Och om man nu vill vara en läxfri lärare så kan man väl prata med mentorn till berörda elever och be dem förklara detta för föräldrarna. ”Hej föräldrar, vi jobbar så bra på engelskan att jag anser att vi inte behöver träna mer. Visst är vi väl duktiga?” skulle nog inte få många föräldrar att gå i taket.

 84. Emelia

  En vän på fb delade detta, så har aldrig varit in it förut..men väldigt kloka ord! Jag går själv sista året på gymnasiet. Normalt brukar man ha ca 7 ämnen varje år/termin. Nästan varje lärare vill att vi ska ta hem och spendera i alla fall en timme med deras ämne, för jag menar en timme med svenska är väl inte så mycket? Men ska vi lägga till alla ämnen, varje dag EFTER skolan,så kanske vi kommer upp till 7 timmar. Då vi dessutom går vi från 8.30 till 15.55, och när vi kommer hem ska vi äta middag oxå. Vid 17 kanske man ätit klar + 7 timmar så är klockan 00.00. OM vi jobbar effektivt, nu hård drar jag det, men det är ungefär så det fungerar, vi har lite tid, extremt mycket att göra och alla lärare är sten hårda.

  Jag har även svårt för vissa ämnen, så jag skulle väldigt gärna vilja ha extra hjälp i skolan, för mina föräldrar kan verkligen ingenting om något i mina ämnen, jag har kommit för högt upp. Så ska jag ha nån chans behöver jag hjälp på skolan, men det finns det tydligen inte resurser till..

  Dessutom har jag en desperation, stressar ihjäl både hemma och på skolan. Men om man skulle kunna lämna skolan på skolan, utan och dra hem massa läxor skulle det underlätta något väldigt. Några läxor säger jag väl inget om, men inte så mycket vi utsätts för. Dessutom är allt så mycket hårdare, både jag och mina vänner mår väldigt dåligt av att det är sån hård press på oss, och att vi inte ska hinna med oss, både på skolan och hemma, och sedan bara hinna med oss själva. Sedan är det många som har kanske fotboll eller extrajobbar nånstans..

  Nä, pressen är alldeles för hård och jag hatar att jag har ångest för alla läxor. Och då kan jag lova att jag är inte den enda, och att det ska börja i sån tidig ålder oxå.. Vet hur mina yngre syskon kan sitta förstörd för dom inte förstår och dom ska vara klar tills imorgon.

  Ursäkta för en lång text.

  • nicklas götz

   Bra sagt! Äntligen nån som går i skolan som talar ut! Men om inget görs så fortsätter det så här både för er barn och oss föräldrar o slutar med att vi blir sönderstressade allihopa pga eviga läxor! Tycker att skolgången skall klaras av på skolan sen är det upp till var och en att ta med böcker hem för att jobba extra om man tycker att man behöver! Men att tvinga o pressa fram kunskap på tid bara för att man måste lär man sig inte av!
   Lycka till med skolor o stå på er!

  • Micha

   Exat så hade jag det, så jag känner med dig. Mitt tio är att gå till läkarna å få medicin innan du blir utbränd/träffar väggen. Har skolan inga resurser säger dom, gå till rektorn annars skriv till tidningen, sånt kan hjälpa! Kram

 85. Johanna

  Halleluja!!! Det är fantastiskt att läsa! Jag har exakt samma åsikter, men vet inte var jag ska göra av dom!!! Kan jag låta mina barn bojkotta läxorna? Önskar jag kunde!

 86. Bobban

  Nu är jag lärare på gymnasiet, men samma sak gäller där. En del stofiler har ju dessutom för sig att man ska ha oförberedda läxförhör. Men snälla nån, vad lever vi i för århundrade? Jag gillar inte läxor. Tycker att man ska hinna jobba klart på lektionstid då man har tillgång till lärare. Jag gillar verkligen det systemet vi har på mitt program, med 3 timmars studiegårdstid varje vecka. Ett tillfälle då man som elev kan sitta och jobba med det man behöver och med lärare till hands att fråga om hjälp och handledning. Det är bara att inse att alla inte har samma förutsättningar att få hjälp med läxor hemma.
  En annan sak som gör mig rätt så frustrerad som lärare emellanåt, är alla dessa åsikter om skolan. Dvs alla självutnämnda proffs med åsikter av typen: ”läxor ska man ha, det är danande för karaktären, det hade man minsann massor av på min tid. Och se vad bra det gick för mig!” Mot sådana självutnämnda proffs står man sig slätt med sin 6 år långa universitetsutbildning.

  • Karin

   Bobban, du tycker att man ska hinna jobba klart under lektionen. Men om eleven vill nå ett visst mål och är långt ifrån det målet; vad händer då? Kallar du det läxor när de får lägga på ett kol för att nå sitt mål? Att man på gymnasiet ger läxor för att det är karaktärsdanande kan väl ändå inte vara vanligt?

 87. Martina Svärd

  Precis så här har vi det hemma med våran 9-åring…. Det är hot/mutor och många tårar från oss båda när läxböckerna kommer fram 😦 står på kö till läs och skrivsvårighets utredning, det är jättejobbigt, suck…..men allra jobbigaste för min Älskade lillplutt

  • nicklas götz

   Förstår hur du har det! 😦
   Ett tips som jag gjorde var att skippa läxorna och läste o räknade med sånt som barnen är intresserade av tex att läsa nån tidning el matrecept, fotboll, hästar el nåt på webben som väcker intresset för barnet eller vad nu barnen tycker är kul! Det viktigaste är inte vad dom läser utan att dom läser! Har barn med diagnos så tro mig jag vet hur kämpigt det är eller kan vara! Kämpa på men välj fajterna för det finns inget som tär så som att”tjafsa”” om läxor så byt mot något roligare framför allt yngre barn o upp tom mellanstadiet resten får ju dom lära sig i skolan förhoppningsvis!

 88. fanny

  Jag antar att läxorna som du skriver har ganska mycket med ansvar att göra. – Här får du ansvar för ett kapitel som du ska ha fixat till nästa gång vi ses. En uppgift och en deadline. Man löser det bäst man vill. Och så funkar ju arbetslivet resten av livet så det känns ju som en rimlig grej att träna på ändå.

  Men, det är också den enda poängen jag kan komma på med läxor. Och om det är hela poängen så skulle man ju kunna dra allt ett steg längre och inte kalla det läxor utan helt enkelt ha planeringar för vad som ska ha hunnits med under skoldagen. Tar man ansvar för att hinna med det i skolan så är man klar. Tar man inte det ansvaret blir man tvungen att jobba över och ta med jobb hem. Då blir det ännu mer likt sådär som det funkar i resten av livet.

 89. Isabelle

  Hos oss är det frivilligt med läxa, barnen får välja själva! Oftast väljer de som kommit lite längre och vill bli stimulerade, det ska ju vara kul att gå i skolan.

 90. Monika

  JIntressant, men jag håller inte med dig. Det finns många sätt att uppnå bättre studieresultat och två av dem är:

  – Fördelad inlärning – Enligt Woodworth & Schlossberg (1954) är den fördelade inlärningen (inlärning uppdelad i ett antal kortare perioder) att föredra framför koncentrerad inlärning.
  – Repetition

  Man behöver ju inte överdriva läxmängden, men tränar man inte hemma mellan lektionerna glömmer man ju bort vad man gjorde sist.

  /Monika

  • Angela

   Fördelad inlärning eller ej, jag tycker det låter helknasigt. För min del handlar det inte om maximal korvstoppning utan om livskvalité och om vad vi vill att våra barn ska göra med sin kunskap. Och kan vi utvecklas genom att lära på annat sätt än att traggla och ”träna” in kunskap. Finns det snabbare och mer stimulerade metoder än läxläsning efter 30 timmars arbetsvecka för ett barn vars hjärna inte är fullt utvecklad.

   Jag är inte vare sig lärare eller pedagog utan bara en helt vanlig mamma som tycker att skolan släpar efter i utveckling. På min arbetsplats pratar vi mycket om kreativitet, personlig utveckling, livskvalité för att optimera vårt arbete inom ordinarie arbetstid. Och det inte för att vi är fullärda utan för att vår chef tror att vi presterar bättre så. Vilket vi gör.
   Jag tror inte alls att barn glömmer om de inte tvingas öva hemma utan tvärtom när ledigt får vara ledigt blir arbetat roligt under den tiden det är arbete.

  • Karin

   Så enkelt är det!!!!

 91. sarastark

  Intressant! Jag har inga barn än och har inte funderat över detta förrän jag läste ditt inlägg. Dock minns jag alla tårar, särskilt över läxorna i franska när det aldrig blev rätt – men samtidigt lärde jag mig mycket när jag fick läsa på egen hand i lugn och ro hemma.

 92. svante

  klart att man ska ha läxor – om det behövs. Begåvade barn med gott minne brukar inte behöva läsa så mycket läxor, men övriga måste. Och jo, i skolan ska man lära sig saker. Det är liksom poängen med den. Att man sen glömmer en del av dem eller kanske till och med det mesta av dem är en annan och senare fråga.
  Så.
  Skippa aktiviteter om de hindrar barnen från att göra sina läxor.
  Och skippa heltiden om den går ut över barnens läxor i alltför hög grad.
  Vadå. Man måste välja.
  Inte för att jag tror att den svenska skolan direkt ger någon framtid. Men ni har inget val.

  • Isa

   Tycker du inte alla barn har samma rättighet till att få lära sig?
   Om jag skulle välja att ha åtta barn, och där alla har läs och skrivsvårigheter. Ska de inte ha samma möjlighet till en bra skolgång än ett ensambarn i en rik akademikerfamilj?
   Det är skolans ansvar att alla barn ska gå hem med lika mycket kunskaper.

 93. Ingela nilsson

  Jättebra skrivet!! Nu har jag vuxna barn men Vi ifrågasatte från första skoldagen varför barnen skulle lära sig AT&Ts arbeta över, för vems välmående de gjorde det och på vilka grunder det blev bättre resultat. Man flyttar alltså ut ansvaret för lärandet ut ur skolan och in i hemmen och helt plötsligt har vi föräldrar även ansvaret för den pedagogiska inlärningen. Jag är själv akademiker, men har ingen aning om hur man låser upp låset till mysteriet läsning. Heja alla bra föräldrar som protesterar.

 94. Marie

  Mina barn har aldrig haft en läxa!!!!!
  De gick på Montessori och älskar därför än idag att gå i skolan (gymnasiet och universitetet). Många skolor är idag Montessoriinspirerade och när jag lägger ovanstående ”skräck”, så kommer mina egna skolminnen över mig. Är glad att jag valde Montessori. Kanske ett alternativ för fler barn?
  Marie

 95. Anna Karin

  Min son går i sjuan. På högstadiet i den kommunala skola där han går finns 24 tillfällen per vecka med schemalagd läxhjälp med behöriga lärare. Helt gratis! Jag vet inte om detta är väldigt ovanligt, inget man hör om i debatten om läxor.

 96. Lola

  Jag är dyslektiker med två barn. 10 och respektive 4 år. Jag KAN INTE hjälpa min son med läxor. Han läser snabbare än vad jag gör. Det tar mig 30-45 minuter att förstå en sida i en normalstor bok. Matte kan jag inte, kan lösa enkla tal. Men ger du mig 275+13 då är jag två år igen. Hjärnan kopplar inte. Jag har pratat om detta med skolan och tacka gudarna för skolan, de erbjuder läxhjälp till ALLA barn tre dagar i veckan en timma per gång. Jag hade aldrig aldrig kunnat hjälpa min son om det inte hade varit för skolan. Läxhjälp borde ingå i skolan till alla åldrar. Den ångesten man kan få av att inte kunna hjälpa sin son som är 20
  År yngre. Hjälper inte ens självkänsla. Mycket bra skrivet av dig iaf…. Läxor borde inte finnas. Lärarna har utbildning att LÄRA UT på rätt sätt. Då ska det göras under skoltid ❤

 97. Hjulie

  (Har inte läst alla inlägg ovan)
  Vi hade föräldramöte i klass 5 för en vecka sedan och då berättade den nya rektorn att det är viktigt att föräldrarna är delaktiga i läxläsningen ”inte för det uppenbara med inlärningen utan för att ställa de resonerande/reflekterande frågorna: varför är det så, hur gick det till, vad kan det innebära”
  Jo tjena! HUR många föräldrar orkar med det?! Också!

  I många år har vi längtat till loven minst lika mycket som våra barn och av samma anledning: Vi vill vara lediga från skolan, vi har redan gjort minst 16 skolår var om jag inte räknar fel! Jag gruvade mig för när vårt andra barn skulle börja gymnasiet för varken jag eller min man orkade gå natur igen, men som tur var (?) så bytte hon, på helt eget initiativ, linje i sista stund till musik som verkar vara lite mindre studieintensivt (men visst undrar vi om de lär sig något eftersom hon har så lite läxor).

  Det finns många duktiga/entusiasmerande ”lärare” som inte har lärarleg och därför inte får undervisa längre men många av dessa har åtminstone en del av en lärarutbildning. Vi föräldrar har i bästa fall det vi själva lärde oss en gång. Men VI får, förlåt SKA, undervisa hur mycket som helst! Och jag orkar då inte vara särskilt entusiasmerande vilket jag tycker är en lärares viktigaste egenskap!

  Femteklassaren är vårt yngsta barn så om vi har tur får vi sluta skolan om 8 år (då har han gått ut gymnasiet) och vid det laget så är nog dyslexiutredningen gjord också. Vi har ju bara väntat i 2 år hittills…

 98. Lotta Kilic

  Håller med!!!! Lobbar för en läxfri skola.
  Jag är också engelsklärare. Hur lägger du upp undervisningen för att komma från läxor (glosor osv)?
  Med vänlig hälsning,
  Lotta

 99. Sandra

  Är det inte bara dags att vi alla söker plats på den här skolan?

  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/blekingenytt/laxfritt-pa-norrevangsskolan

  Jag funderar personligen på seriöst uppror. Om jag meddelar mina barns skola att jag från och med nu inte kommer hjälpa till med några läxor vad händer då? Mina barn kan inte falla igenom för att de inte gör läxorna, det står inte ett ord om läxor i skollagen. Om de inte lyckas via läxor är det skolan uppgift att hitta former som mina barn lyckas genom. Det är inte hemmet eller läxor som ska vara avgörande.

  Vem är med på bojkotten?

  • Karin

   Herregud! Jag hoppas att det går bra för min dotter i fotboll men hon ska INTE behöva träna extra på sitt dåliga vänsterskott. Det finns inget som säger att hon måste. Men bra hoppas jag att hon blir i fotboll!

 100. Läxor idag är meningslöst eftersom det mest av allt är ett krav på mamsen och pappsen utan vinning för barnen. Men visst, har man inte tid att ge sina barn annars så kanske…

  I min sons skola berättar de inte för barnen vad som är läxor och vi får istället gå in på nätet varje dag för att se vad vi måste ”lära” våra barn… Och det slår aldrig fel,,, alltid är det något pinsamt enkelt som till största delen går ut på att färglägga och förklara sådant som min herre har zero problem med. Det blir helt enkelt enbart en slags ”duktighetskoll” för att se hur lydiga vi vuxna är och hur väl vi tänker följa systemet.
  Min son då? Jo, tack… Han kan det där och vill helst snacka lite med kompisar och läsa något annat…

 101. Annika J

  Jag är också lärare. Och jag förstår inte HELLER meningen med läxor. Jag tänker att skolan måste kunna erbjuda barnen att få lära sig det som behövs under skoldagen. Och om skolan inte klarar det, ja, då är det något som är fel med skolan. Och då löser man inte det genom hemläxor.

 102. Sarah

  Känner igen mig alltför väl. Något positivt: Här i Haninge finns det läxhjälp på biblioteken dit alla är välkomna. Grundskolebarn och elever från komvux. Alldeles gratis flera gånger i veckan. Och på grundskolorna här finns det läxhjälpstimme öppen för alla på skolan. Här sitter lärare från alla ämnen och nivåer representerade och oavsett din kunskapsnivå är du välkommen. För att du kommit efter eller inte får hjälp hemma eller inte hinner hemma. Alla får komma. Här sitter också de elever som är ansvariga för att skriva klassens veckobrev, så ALLA kommer någon gång. Lycka till!

 103. Ping: Oj! | Pernilla Alm

 104. Anders

  Hej hej,

  Jag vill börja med att säga att jag håller helt med om att det verkar som något har blivit väldigt knepigt/fel i dagens skola. Visst jag hade läxor när jag gick i skolan men det var en fem glosor och kanske någon text att läsa i veckan. Kanske max tre läxor (av enklare slag) när jag var i din dotters ålder.

  Jag är inte helt emot läxor egentligen men någon slags rimlighet måste finnas tycker jag och jag tycker inte att det är ett ansvar som ligger på oss föräldrar eller på barnen, det är lärarna som har det ansvaret.

  Jag förstår inte heller varför det skulle vara så himla svårt för välutbildade människor att faktiskt prata med varandra och lägga upp en plan så att inte varenda unge med föräldrar ska behöva spendera en stor del av sin fritid med att göra läxor.

  Bra skrivet!

 105. Katrin

  Hej!
  Ser att det är en lång lista med inlägg. Förmodligen upprepar jag bara vad någon annan redan har sagt. Men jag blir så upprörd så jag kan inte låta blir!
  Men jag instämmer fullt med dig! Jag har fört den här kampen så länge mina barn gick i skolan.
  Ex. På högstadiet skulle de skrivas uppsatser a la akademiska uppsatser. Hemma. Himla tur att jag är leg. lärare och dessutom just då handledare för examensarbeten på lärarutbildningen. Vetetusan om jag fixat det annars… att hjälpa. Hur gör de som inte har föräldrar som arbetar med just sådant??
  På gy fortsatte det. Meningslösa inlämningar som skulle arbetas på hemma. Så först hela skoldagar och sedan ca 5h. Varje dag. Och hela helgen. Det var med nöd och näppe dottern fixade det. Alltså rent mentalt..
  För att inte tala om hur det blir om de är sjuka. När de väl är tillbaka i skolan ska de dels köra de vanliga12-13h arbetsdagarna. Dessutom ska de ta igen det de har missat. Helt orimligt!
  Tro fn att många av vår ungdomar mår dåligt!

 106. Ping: Läxar upp oss! | med mig

 107. Ping: Intressant! | malix.se

 108. Montessori har inga läxor, i alla fall så har mina systers söner aldrig haft det typ o den yngste går i nian nu. De har nästan 3 dagar i veckan med eget arbete där de får planera sin tid o göra det som behövs. Ja, hade jag valt idag hade jag valt montessori för mitt barn istället för att få mer mamma-barn tid. Ibland har hon fått avstå innebandy för att hinna med skolan. Väldigt stor skillnad från ort till ort oxå verkar det för ena bonusbarnet som gick grundskolan på annan skola i grannbyn har aldrig fått så mycket läxor som min dotter. Hon går i nian nu o har slutat med innebandyn för att satsa på skolan detta året. Beror nog väldigt mycket på lärarna, hur de lägger upp arbetet för eleverna. Ska tillägga att mitt barn är inte ett barn som har svårt att lära sig utan alla barn i klassen får samma läxor. Montessori verkar bra! 🙂

  • Emma

   Verkar va en bra Montessori-skola, men så är det inte överallt. Här hade våra barn TRE läxor första veckan i skolan och då hade de dessutom haft en läxa under hela sommarlovet där det skulle skriva dagbok. De började trean nu…

 109. Tack för tänkvärt inlägg! Mina barn är inte i skolåldern än, men jag minns tydligt en anekdot från min egen mellanstadietid. En flicka i klassen, som hade svårt med matten, sa en dag till fröken att hon hade glömt matteläxan hemma när det var dags att samla in. ”Spring hem och hämta då!” sa fröken, och tjejen var borta ganska länge. Vi förstod väl att hon satt hemma och kämpade med den. När hon sent omsider kom tillbaka fick hon stå framme vid katedern medans läraren kollade på hennes läxa och skällde på henne för att hon inte gjort klart den. Tjejen började gråta, och fröken kontrar med ”här hjälper inga krokodiltårar”. Som om hon bara var lat och struntat i läxan (men inte ens då förtjänar man en sådan behandling). Fy för vissa vuxna alltså. 😦

 110. Camilla

  Otroligt bra skrivet!
  Kan inte räkna alla timmar vi bråkat och gråtit över läxorna med sonen under åren. 4 veckor in i årskurs fem har han 4 läxor varje vecka. Helt sjukt.

 111. Se där du! Ramlade över din blogg och detta inlägg via en delning på FB – och blev bara tvungen att läsa klart och kika på kommentarerna.
  Är själv lärare. På gymnasienivå, i svenska och engelska. Mamma till två pojkar, 13 och 9 år. Erfarenhet från college i USA, och två andra länders skolsystem. Och jag håller med. Om att låta de utbildade ta hand om det de kan bäst. För det behövs det mer resurser. Bland annat. Men kanske också ett annat sätt att tänka och planera som pedagog. Jag ger sällan mina elever läxor – däremot arbetar vi väldigt effektivt under skoltid. Inför prov brukar jag rekommendera att de repeterar det vi gått igenom, men de har flera veckor på sig. EN sak vill jag dock att de gör, även hemma: läser skönlitteratur! På båda språken jag undervisar i. För det ger den bästa ordträningen.

  Nu måste jag nog skriva ett eget inlägg om detta! :)))

  Kram

 112. Det bästa jag läst på länge, hatar alla dessa läxor var eviga dag hela veckan lång. De har blivit värre nu med de nya betygsystemet. så mycke dom MÅSTE hinna med i skolan, speciellt när dom går i 6:an. Nationella prov **¨¨¨^^^<&¤")&¤ blir bara så……

 113. också lärare

  Jag använder läxor i första hand för att jobba ikapp. Väldigt många elever arbetar inte på sin såkallade arbetstid. Ibland får de nån läxa utöver det. Läsläxa ger jag av 2 anledningar, många föräldrar läser inte med sina barn annars (vilket jag tycker borde vara självklart) och barn på lågstadiet behöver mycket lästräning. Sedan är läsläxor efterfrågade av föräldrar.
  Sedan tror jag helt ärligt att många föräldrar ger sin tid till barnen för att de har läxa, och om de inte hade läxan hade det inte fått nån mer kvalitetstid med föräldern just då.

  • Pernilla

   Det är ju just ”göra klart läxor” som gör att klyftorna ökar. Men jag förstår din frustration när saker inte blir gjorda på lektionen.

   Läsläxa för att föräldrar inte läser med barnen. Vad får de läsa? Får de välja själv? För så fort någon dikterar vad man ska läsa blir det mindre lustfyllt än om man får välja själv.

   Så. Vi ska ge läxor för att vissa föräldrar inte vill tillbringa tid med sina barn? Och läxtid kan ALDRIG BLI KVALITETSTID. Inte hos mig som vet hur man läxläser, med studiemotiverade ungar. Inte hos den vars barn har ADHD och blir frustrerad och tappar humöret. Inte hos den vars barn är dyslektiker och läxorna tar timmar. Timmar då man hade kunnat gå ut och ta en kvällspromenad tillsammans. Timmar då man hade kunnat baka bröd (och på så vis tränat matte utan att någon märker det) tillsammans. Timmar då man kunde ha vikt tvätt och pratat om ditten och datten tillsammans. Jag lovar att det inte finns många föräldrar och barn som upplever läxläsningen som kvalitetstid.

   Vi skolfröknar måste lära oss att låta andra tänka och bestämma själva. Vi kan inte styra allt.

   • Sandra

    ”Och läxtid kan ALDRIG BLI KVALITETSTID”
    Jag kan inte nog stötta dig i detta!

    Jag jobbar som Utvecklingsledare inom utbildningsförvaltning i Skåne. Har redan idag, och kommer fortsätta, använda detta blogginlägg som en välkommet, sprakade inlägg i mitt otröttliga arbete med att sänka begreppet läxor..i alla former!

    Stort tack för denna text, det fattas kloka föräldrar i debatten! Forskningen har sänkt det för länge sedan: Nej, det gynnar inte elevernas lärande och måluppfyllelse till den grad att vi ska ägna oss åt det.

 114. JenPen

  Jag vet inte vem du är, du vet inte vem jag är, men jag älskar dig. Detta inlägg är ju precis som om jag skrivit det själv.
  Vi har en 11-årig dotter som har ett dokumenterat problem med närminnet. Det ger hennes lärare blanka 17 i. Läxor delas ut på fredagar och ska in tisdag-fredag kommande vecka.
  När vi klagade över att det var för mycket och berättade om hennes panikångestattacker, så sa hon:
  – Oj då. Så ska det ju inte vara. Begränsa läxläsningen till 30 minuter om dagen. Resten kan hon lämna in ogjort.
  – ???!!!???? Vad ger det för signaler då? Skit i det du inte hinner. Låt det vara ogjort, ingen bryr sig ändå.

  Jag ska dela ditt inlägg på Facebook tills delaknappen blir utsliten. För någonstans måste nog få vara just nog.
  Tack så mycket.
  Många kramar från två desperata föräldrar.

 115. Lillith

  Intressant läsning, det här. Kan inte låta bli att komma med lite undringar: Varför har kunskapsnivåerna hos eleverna sjunkit i skolorna sedan ett antal år tillbaka, och varför måste kraven på högskolorna sänkas för att eleverna ska klara av utbildningarna? Lyssnade på ett program på P1 igår och kan nog bara konstatera att vi har de skolor och de lärare vi förtjänar, eftersom vi själva som föräldrar faktiskt kräver sänkta kunskapsnivåer genom att ”låta barn vara barn” utan krav alldeles för länge. När de sedan kommer högre upp i klasserna har de ingen studieteknik och definitivt ingen studievana. På friskolorna kan man ju i princip tvinga lärarna att ge eleverna bättre omdömen än de förtjänar, och det hjälper absolut inte en enda elev som tänkt sig läsa vidare. För att få en fungerande skola måste också lärarna få ägna sig åt undervisning och inte åt att fostra elever (föräldrarnas ansvar) och att dokumentera allt som händer (till vilken nytta och för vem?).

  • Pernilla

   Instämmer och inte. Jag tror att varje generation har klagat på att kunskaperna är sämre än i tidigare generationer. Det är liksom det eviga problemet. Och japp, lärarna måste få hålla på och undervisa, det borde vara nummer ett.

   • Lillith

    Om politikerna lät bli att leka med läroplaner och ändra kunskapskrav stup i kvarten skulle saker och ting se annorlunda ut, tror jag. Den förra läroplanen som skrotades förra året var ju en total katastrof och den nuvarande är inte mycket bättre. Elever som inte kunde något skulle själva söka sig kunskap, och hur var det tänkt att de skulle klara av det? Jag menar, det är sånt som saboterat en hel del i skolan, samt att disciplinen lyser med sin frånvaro, för eleverna ska självklart nu för tiden vara med och bestämma över sitt lärande – och så var vi där igen. Hur är det tänkt för framtiden? Vet du det, som är lärare? Hur ska elever få kunskap för att klara sig vidare i livet? I skolan lär man sig ju ingenting och läxor ska inte finnas för allt är bara jobbigt och fritiden räcker inte till för både fritidsaktiviteter OCH läxor, och då måste läxorna försvinna, så klart. Jag som i min enfald alltid trott att man lärde sig för livet och inte för skolan…

   • Lillith

    …och ja, jag är själv förälder till fyra, numera vuxna, barn och de fick prioritera skolan framför fritidsintressen. Själv är jag uppvuxen i storfamilj med många syskon och mina föräldrar hade ingen akademisk utbildning, men vi fick ändå veta hur viktigt det var att prioritera skolan framför fritiden.

   • Karin

    Detta är ett svek om något: att bagatellisera de sviktande kunskaperna! Tror du inte på de internationella jämförelser där svenska elever visar försämrad läsförståelse? Sveket är inte att ge eleverna goda förutsättningar (dock krävs rätt och bra läxor!)

  • …att kunskapsnivåerna sjunker är inte konstigt då det sitter 28-35 elever i ett klassrum gjort för 24, med en lärare som ska anpassa sin undervisning efter individen, utan att arbeta ihjäl sig… Det är nog ett av problemen. Elevens enskilda tid öga mot öga, med mig som lärare snittar omkring 1,5-3 minuter /vecka om jag har cirka 3h per grupp och fyra helgrupper i SO (som är mitt ämne). Det räcker inte. Att planera in läxor för att kompensera för att man inte hinner med eleverna i dessa stora klasser är egentligen helt fel lösning. Minska klasserna och öka pedagogens tid med eleven.

 116. nicklas götz

  Bästa jag läst på länge!
  Instämmer helt vad det gäller läxor!
  1. För det första är jag förälder och inte någon utbildad pedagog o många med mig har ju förstås likadant! Vilket innebär att vi inte kan hjälpa våra barn med läxor alltid för att man kanske glömt vissa saker från när man själv gick i skolan o sen att saker och ting förändras med tiden samt att man kanske inte besitter den pedagogiska kunskap som ibland behövs för att kunna lära ut så barnen förstår . Men framför allt är ju inte in/utlärnings metoderna inte samma som när vi gick i skolan! Vilket kan innebära konflikter eftersom vi föräldrar har lärt oss på ett sätt medans dagens skola lär ut på ett annat sätt och då kan det bli väldigt svårt för vissa barn att lära sig för att dom får olika sätt att lära sig på och då kan det uppstå konflikter pga av läxor och det är inte värt att kanske bråka med sina barn om just läxor!
  2. En normal dag för tex för ensamstående föräldrar som i mitt fall o säkert många med mig att man får ju inte tiden att räcka till om man skall sitta med läxor sent på kvällen med trötta barn efter en lång dag på skolan och arbetet!
  Är det meningen att man skall gå upp kl 5-6 tiden på morgonen o få barn/barnen till skola/fritids för att sen gå till jobbet för att sen komma hem vid ca 18.30 som i mitt fall o säkert många med mig! För att sen hinna med att laga middag och andra dagliga hushålls sysslor som behövs göras och för att sen sätta sig med läxor runt 20-21 -tiden kanske tom 22-tiden för vissa o göra läxor! !! Hur mycket tror ni att barn orkar o kan ta in information efter att ha hållt igång i ca 12-15 timmar för att sen sitta med läxa !! O ytterligare en faktor är att alla barn är olika vilket innebär att det tar olika lång tid att göra läxor! Ta tex barn med diagnoser av olika slag som kanske behöver 1 timme för att göra läxor som normalt kanske tar 15 min för andra barn!
  Så då kommer frågan när ska man hinna med att spendera kvalitetstid med sina barn? ???
  Nej avsett resurser så barnen kan göra detta på skolan istället så man hinner med att leva och umgås som familj och inte bara stressa igenom livet för då lär man sig absolut ingenting!
  Nej, ta bort läxor så vi människor som inte kan eller har råd att köpa hjälp kan få ett drägligt liv samt att barnen får den hjälp dom behöver för att klara av skolan o få en bra framtid!

 117. Janne

  Hej. En liten kommentar från min barndom. Jag gick i en klass på mellanstadiet med en lärare som aldrig gav läxor förutom lite engelskaglosor då och då. Tydligen var han rätt bra på att lära ut eftersom vi inte låg efter när vi började högstadiet. Dock så halkade vi lite efter senare eftersom vi saknade studievana/läxvana. En lärare på högstadiet sa att så här hade det varit länge från just den här läraren.
  Inte ett inlägg för eller emot läxor, bar en erfarenhetsåterföring.

 118. robertma

  Du verkar tycka att läxorna ska bort för jämställdhetens skull, eftersom vissa har svårt att få hjälp, och sen säger du ”Och jag förbjuder ingen att ta hem och repetera det vi har gått igenom, tvärtom så pratar jag mycket om vikten av att repetera för att lära sig bättre”. Gissa vilka som kommer att ta hem böckerna och repetera, och vilka som kommer att strunta i det! D v s man får ännu större klyftor i skolan.

  Iofs gillar inte jag heller att behöva tragla hemarbete med ungarna, men jag tycker till att börja med att ni överdriver mängden arbete grovt. Till att börja med slutar de för det mesta redan vid tretiden, och de vanliga läxorna (max en om dagen – för det mesta mindre) brukar för det mesta ta max en halvtimme för mina måttligt studiemotiverade ungar – när de väl sätter igång med dem! Det är snarast där problemet sitter. De häckar framför datorn flera timar tills jag kommer hem och med hugg och slag (nåja) sliter bort dem för att ta sig den där halvtimmen…

  Och provpluggande – ja har de redan lärt sig det som behövs så behöver de väl inte läsa på hemma. Det är väl ingen som tvingar dem att läsa på bara för att… Och om de nu inte gjort det (och nej, det har de inte – inte i vårt fall i alla fall) så behövs det uppenbarligen hemarbete. Men kan man lasta skolan för det?

  Den hemarbete jag hatar mest (och alltså skulle önska bort) är förberedelse för presentationer och ”göra klart” uppsatsskrivning (ingen vanlig läxa alltså utan snarare en bakläxa på skolarbetet). Där talar vi inte om en halvtimmes glospluggande eller räkneövningar. Där kan hela dagar försvinna i ett svart hål. Men jag ser inte riktigt hur skolan ska lösa det eftersom de redan misslyckats med att göra sitt jobb på skoltid. Bättre lärare kanske, men hur ska det gå till? Man skulle ju helt enkelt kunna konstatera att det blir inte bättre än så här och låta dem lämna in uppsatser bestående av fem meningar (som det skulle bli om de skulle göra det bara på skolan), men eftersom jag är lite av en slugger så vill jag gärna försöka få dem till att övervinna sina svaga punkter.

  Det här blev lite av en blogg i bloggen! Ber om ursäkt för det, men jag har svårt att undvika att bli långrandig.

  • Pernilla

   Men mängden varierar ju galet mycket mellan olika lärare och skolor. Det är problem ett. Förra året satt min åttaåring (som är en duktig skolelev och inte har några större problem) 4,5 timmar per vecka. Det är för mycket tycker jag – det är som en hel skoldag.

   Och ja. Jag tycker att det handlar om jämställdhet och läxor som repeterar saker man redan gått igenom kan aldrig bli orättvisa. Om det är läxor som kräver hjälp hemma så är det ett bra sätt att öka klyftorna. Och det är just ”göra klart” läxor som drabbar de redan svaga som inte hann med i skolan.

   Trist att du upplever att skolan har misslyckats så fatalt, det är inte min bild. Jobbar i en skola med 680 elever där de flesta klarar minst E. Och vi har elever från alla håll och kanter, med alla sorters föräldrar. Alla.

   Ungarna kanske slutar vid 15. Det gör inte de flesta heltidsarbetande vuxna. Med restid kanske folk är hemma vid 18. Då ska någon laga middag. Sedan ska man äta. Någon unge har kanske en aktivitet. Kommer hem vid 21. Ska man sätta sig och hjälpa till med läxorna då? När ska de sova? Hänga? Umgås med vänner? Bråka med sina syskon? Och hur pigg är man efter jobb och skola?

   Jag har också svårt att inte vara långrandig men nu måste jag hjälpa till med vikingatidsprovinläsning.

 119. Anneli

  Å herregud va bra skrivit !!! Alla mina uppfattningar om läxa har printat ner.
  VARFÖR LÄXA???
  Jag är absolut ingen lärare….jag är en förälder, en mamma!!!!
  Har en tjej på 16 år, pojke på 13 år, å tjej på 6 år. Vi har ett HELVETE med läxan….jag själv har ifrågasatt, gråtit ,varit förbannad över läxorna.
  Nu idag är vi föräldrar inbjudna till 7:ans f- möte för 2 timmars MATTELEKTION !!! WTF

  • Pernilla

   Vad för något? Föräldrarna ska alltså undervisas i hur de ska hjälpa till med läxorna? Jag fattar tanken, den är god. Men ändå. Du kanske får vifta med lite blogginlägg under mattelektionen.

 120. Ulf Persson

  Sjukt bra skrivet och i mitt tycke helt rätt resonerat. har själv tre barn på halvtid, jobbar sjukt mycket, alldeles för mycket och hinner aldrig( nästan) med läxhjälp, inte för att jag inte kan utan för att tröttheten på kvällarna är alldeles för stor…Jobba mindre?? Nä!! Flyger inga sparvar in i min och barnens munnar utan ska det ätas gäller det att jobba…. Som tur i oturen eller i tidsbristen 😉 så har jag tre väldigt självständiga och duktiga barn som har vett att disponera sin tid rätt, en spelar fotboll tre till fyra gånger i veckan, den andra tränar gymnastik nästan 10!!! timmar i veckan den tredje har tjej och killkompisar som intresse men hinner ändå det mesta…Det jag vill säga är att Skolan är till för att lära sig, av utbildade lärare och inte av mig föräldern som redan sliter med allt annat….

 121. ***

  Jag kan hålla med att det ges ut för mycket läxor. Jag kan dock tycka att det man ej hinner med i skolan, det kan man ta hem och göra klart. Så man ej halkar efter..

 122. Bra diskussion!
  Tror att det är ett samhällsproblem detta. Oftast hinns saker inte med på lektionstid då det är för stökigt och okoncentrerat. En ”enkelt” sätt att försöka hinna med planen är då läxor. Dock tror jag inte att det lyckas…
  Men ska man skippa läxor eller göra dem i mer repetitiva så krävs nog att man tänker om hela utbildningsformen i skolan, och det kan vara ett stort skepp att vända?
  T.ex. kanske man måste börja jobba mer målinriktat där man ska hinna med målen på skoltid annars får man jobba hemma eller på skolan (med hjälp)? Och det kräver mer ”övervakning” från lärarnas håll. Det går ju att lösa, men det krävs nog rätt mycket att få igenom en sån förändring. Men det är nog nödvändigt ändå…

 123. Så himla bra skrivet! Fd lärare som försökte att arbeta som skrivet ovan men gick in i väggen tillslut. Nu två nioåringar som älskar sin skola och sin klass, men som inte är speciellt förtjusta i läxorna. Men men precis som flera andra är det bara att bita ihop.

  /Nettan

 124. J

  Kan inte mer än att hålla med. Jag fick själv aldrig hjälp med några läxor och har svårt att läsa (ingen diagnos men utan rättstavningshjälpen på datorn så skulle inte denna kommentar vara så ”vacker”). Mina föräldrar brydde sig inte och hade väl inte riktigt tiden heller.
  Min son är bara drygt ett år och har precis börjat förskolan och ändå kan jag känna en klump i magen inför att han ska börja skolan. Jag försöker skapa en så god grund som möjligt redan nu och gör det mina föräldrar aldrig gjorde. Läser för min son varje kväll vid nattning. Kanske gör det att han lär sig läsa när man ska och inte i slutet av andra klass. Hur ska jag kunna hjälpa honom att lära sig läsa när jag själv har kämpat med det hela mitt liv?
  Jag studerar på högskola och har på det sättet tvingats bli bättre på att läsa, skriva och stava. Jag har väl ändå haft tur som haft lätt för så mycket annat och lärde mig saker på andra sätt än att läsa till mig dem. Men hur ska jag en dag hjälpa min son om han får det lite extra svårt i skolan, jag vet knappt själv hur man pluggar för det har jag aldrig gjort. Engelska lärde jag mig när jag reste i fyra månader och jag kan läsa hjälpligt men det har blivit många rester när studierna krävt att man ska läsa texter som är på engelska. Skriva på engelska kan jag i stort sätt inte alls.
  Kanske är det inte bara när det gäller läxor man behöver tänka om men det är nog en väldigt bra början. För alla kan inte hjälpa sina barn med läxor. Jag har en välbetald fru så vi kan nog ha råd att betala läxhjälp om det skulle behövas men är det ett sånt samhälle vi ska ha?

  • Sara

   Hejsan! Jag är inte helt säker på vart jag står i frågan om läxors vara eller inte vara, men så jobbar jag också på Komvux där jag undervisar vuxna som läser på dubbel fart, med 50% av tiden utlagd i undervisning. Det blir en hel del hemarbete och lärande på egen hand det även om det alltid utgår från vad vi har arbetat med på lektionerna. Men det var inte det bloggen handlade om och inte det jag ville kommentera.

   Jag ville bara säga till J att med den erfarenhet du har av svårigheter med att läsa och skriva gör dig mycket väl förberedd att hjälpa ditt barn. Jag förstår hur du får ont i magen när du läser om allt en förälder visst behöver kunna för att hjälpa sina barn, men om man ser till den stora bilden (vissa kanske tycker det är knasigt av en lärare) så kommer ditt barn, om du lär henne eller honom hur du har gjort, att lära sig saker som är viktigare än enskilda läxor eller lärdomar; att ha mål som en del säkert skulle anse för höga, att kämpa och inte ge sig när man vill åstadkomma något, att hålla ut när det är svårt, att uttnyttja de hjälpmedel som man kan… DET är vad man kan kalla vinnarfaktorer (populärt skolord).

   Andas djupt, lita på dina föräldrainstinkter och det du lärt dig i livet och fortsätt ge ditt barn en bra start!

 125. Anders

  Läxor är tidstjuvar i skolan! Först så ska läxan delas ut och förklaras, vips så försvann 20 minuter lektionstid. Och nästa gång så ska läxan samlas in, kanske ett förhör eller gås igenom så att eleverna gjort rätt, vips så försvann 20 minuter till. Och detta bara i ett ämne, om man istället använder tiden till lärande så får eleverna en högre kvalitet på undervisningen. Är pappa till tre barn och är inte utbildad pedagog i något ämne, varför ska jag istället för experten, dvs läraren, försöka mig på att lära mina barn saker som jag inte kan. Om jag blir sjuk så går jag till doktorn och inte till bilverkstäder.

  • Sara

   Håller med till stor del Anders… om inte läxan och ”förhöret” är en del av inlärningen… Tex ordträning hemma… Vi har jobbat med orden i klassen och mina elever behöver efter ett tag inte mycket instruktion för hur det går till att öva hemma. De har hittat ett eget sätt efter att vi har provat ett smörgåsbord av olika metoder. De övar hemma och när de kommer till skolan får de ibland en gruppuppgift att lösa, eller övar på att skriva meningar där de använder orden, eller en muntlig ordlek eller… på det sättet blir ”läxförhöret” ytterligare ett sätt att befästa den kunskap de övat på. Andra exempel från min värld är grammatik i engelska, repetera texter vi läst.

   Men det förutsätter ju att jag VET att mina elever har förstått hur och vad de ska jobba med och att de i grunden redan knäckt problemet… dvs att de bara behöver mängdträna hemma för att något ska bli automatiskt… ungefär som när man lär sig köra bil… Först en genomgång med billläraren av ett moment och sedan hem och öva själv så att det sitter i ryggmärgen… Är det verkligen alltid slöseri med tid?

  • Pernilla

   Läxor som kräver 2o minuters förklaring är dåliga läxor. 🙂 Bra rutet!

 126. Nils

  Är det inte så enkelt att det finns inte resurser att öka tiden som barnen har i skolan? Vi hinner kanske inte med allt vi behöver hinna med att lära barnen under bara skoltid? Lärare är redan underbetalda och underbemannade, så jag tror knappast det finns resurser att öka tiden i skolan eller öka antalet lärare, tyvärr! I övrigt så får man faktiskt lära sig att betala räkningar och tvätta i skolan! Redan i högstadiet börjar man faktiskt lite smått med det (hemkunskap)

  I övrigt håller jag med, det bästa vore att inte ha läxor, men jag tror tyvärr det är en omöjlighet i dagsläget.

  • Pernilla

   Skolan jag arbetar på har studietid på em två dagar/vecka för elever att utnyttja. Alls inte omöjligt.

   • Nils

    När jag gick i skolan så fylldes den tiden (eller det jag tror motsvarar den tiden) med andra uppgifter som SKULLE utföras då, sen dessutom läxor utöver det. Jag vet inte hur saker går till nu eftersom det är mycket nytt om hänt de senaste åren, eftersom jag är född 94 missade jag allt från det nya systemet. Men om ni nu har studietid så är väl problemet löst? Om man gör läxorna då så är det ju nästan inte läxor? Sen kan det väl vara bra att alternativet finns att arbeta hemma för de som vill, jag hade själv enklare att arbeta hemma (när jag väl kom igång, det vill säga)

    • Pernilla

     Problemet är att inte alla skolor har det så. Problemet är att alla lärare och skolor gör olika och ställer olika krav. Och man kommer ju aldrig att förbjuda den som vill jobba hemma på eget bevåg. Det är ju lite svårt att kontrollera.

     • Nils

      om man får mer tid att obligatorisk tid att jobba i skolan finns det ju mindre energi att arbeta hemma, även om man inte förbjuder något så kanske det gör det svårare för eleverna med de behoven

 127. Ylle

  På min tid (är 31 år idag) gick man inte direkt hem efter skolan. Det var fritids. Där fanns fritidspersonal som ofta kunde hjälpa en med läxorna om man behövde det. Efter 2:a klass då man var för stor för att gå på fritids så fanns det ”Mellis”, någon slags mellanstadieverksamhet/uppehållsrum med en eller två fritidsledare. Här uppmuntrades man att lösa läxorna tillsammans så de var gjorda innan det var dags att släntra hem.

  Den här modellen gillade jag. Jag är en av dem som det tar en stud för innan det sjunker in och gillar inte att lösa uppgifterna på lektionstid. Det förberedde en ochså steg för steg att ta ansvar, ta tag i tråkiga måsten och att be om hjälp om man inte har vuxna hemma som kan hjälpa en.

  Vi hade också från 1-6 en fantastisk kvinna som egentligen var elevassistent åt en kille i klassen som behövde hjälp med vissa saker. Men hon var en klippa för alla.

  Men det är klart att det kostar ju också.

 128. Daniel

  Hej,

  Det är klart att vi alla har olika förutsättningar att hjälpa våra barn och det är inte ett lätt problem att lösa.

  Vi kan ändå inte frånse att en av de viktigaste syften med att lämna ut läxor är att lära barnen ta ansvar, att själva ”läxan” kan vara att tex ta med en nyhetsartikel eller liknande kan jag personligen tycka räcker. Ansvar anser åtminstonde jag är något som får barnen att växa som människor och hjälper dom förbereda sig på många saker som väntar dom senare i livet.

  Så slutsatsen från mig är, behåll läxorna men gör det till enklare uppgifter som barnen helt själva kan lösa, det som lärs ut i skolan bör hinnas med på den tiden de är där så alla får samma möjlighet till hjälp.

  Mvh
  /Daniel

 129. Malin

  Såg din blogg genom en länk på FB.
  Väldigt intressant att läsa hur du som lärare och förälder ser på läxor. Själv har jag en dotter som precis har börjat KG2. Nollan kan man väl kalla det.
  Vi bor i Singapore och mina barn är födda i utlandet. Vi har lyckan att få välja vilken skola våra barn ska gå på och efter 5 år i Indien där vår dotter, 5 år, har gått två år i skola redan, vi var överlyckliga när vår dotter kom in på den skolan vi ville. En skola där barnen får bara barn med lite ansvar.
  Nedan har jag kopierat in skolans guidelines and beliefs:
  Stamford homework beliefs:
  ‘ Research does not show a direct correlation between homework and student achievement. However, we do see value in home practice in order to develop study routines and discipline, as well as for students being accountable for their own learning.
  ‘ Homework is a practice of what was already covered in class, and is a reinforcement or solidifier
  ‘ Students should be able to do homework by themselves
  ‘ Weekly homework allows flexiblility and self-management for students and families to pace as desired

  Home Practice Guidelines
  ‘ Time maximums: KG2: 10 minutes/night, Grade 1: 20 minutes, Grade 2: 30 minutes, Grade 3: 40 minutes, Grade 4: 50 minutes, Grade 5: 60 minutes.
  ‘ Students are asked to read for half of this time each night.
  ‘ Students are asked to review/practice English (EAL), Spanish or Mandarin for 5-7 minutes per night.
  ‘ One other piece of practice could be included, such as math or word study.

  Detta innebär att min dotter på 5 år har max 20 minuters läxa varje kväll. Läsningen brukar vi ta i sängen vid sängdax.
  Detta är kanske en guideline som svenska skolverket skulle ta till sig.
  Vi är mycket nöjda och det funkar utmärkt.

  Mvh,
  Malin

 130. Victoria

  Hej,
  Jag förstår inte hur man tänker i Sverige.
  Jag har själv Svensk utbildning till 8:an som sedan byttes över till brittisk internationell utbildning.
  Jag har som många andra svenska barn ALDRIG gillat läxor, att ha ett matteprov och en inlämningsuppgift i svenska på en vecka kom ALDRIG på tal här i Sverige, det var ju för mycket för alla!

  Får be om ursäkt för er som tar illa upp redan nu, men jag blir så jävla förbannad på det LATA skolsystemet vi har i Sverige.
  Läxor har man för att man måste träna på det man gjorde på lektionerna, jag satt med läxor i 2-5 timmar VARJE DAG efter skolan när jag studerade i det brittiska systemet! Jag kunde inte heller engelska så bra(med andra ord, kunde jag absolut inte Engelska flytande) och fick anpassa mig, jag fick traggla mig genom varje ord i både matten, engelskan och ALLA andra ämnen som också då självklart var på Engelska!
  Jag lärde mig mer saker på 3 år i brittiskt system än vad jag någonsin kommer göra i det svenska.
  Man pratar hela tiden om läxhjälp? Om jag inte har fel för mig så sker det verkligen inte ofta att man har läxor från en dagen till den andra hör i Sverige? Varför kan man inte försöka hjälpa sitt barn hemma, och går det inte får barnet helt enkelt fråga sin lärare innan läxan ska vara inlämnad?

  Ska det vara så mycket svårare?
  Att barn gråter och blir frustrerade tillhör, som du skriver så blir ju även föräldrarna det när ni inte kan sakerna.

  VÄX UPP SVERIGE!!
  Fokusera mer på era barn och ta ansvar! Våga erkänna att ni inte kan det som kommer hem i barnens ryggsäckar! Barn måste hitta sina sätt att lära sig saker på, därmed läxor!!

  Ber igen om ursäkt till alla er som förmodligen kokar nu.

  Mvh, en ung mamma med höga förväntningar!

  • Malin

   Hej Victoria!

   Ser helt var du kommer ifrån eftersom jag själv är utlandsvensk med två små flickor. Men nu pratar du 8:e klass och högre, vi andra pratar om de första åren i grundskolan. Mina döttrar går och kommer att gå i IB skola och jag vet vad jag har framför mig, men det börjar inte förrän barnen är något äldre.
   Det är faktiskt så att man lever det omöjliga livet i Sverige. Heltidsjobb, hobbies, intressen, mat, städ, tvätt m.m. som ska gå ihop. Däremellan ska läxor på flera timmar oxå hinnas med.
   Jag har oxå höga förväntningar på mina barn, men man måste låta de första åren i skolan vara roliga, annars kommer det slå bakut.
   Låt barnen vara barn den lilla tid de är barn.

   /malin

   • Pernilla

    Precis.
    Men även som högstadielärare tycker jag att tiden de tillbringar i skolan (8-16 oftast) borde räcka till för tillräckligt med kunskapsinhämtning.

  • Pernilla

   Om läxorna bara består av att träna på det man har gjort på lektionerna så är nog de flesta föräldrar nöjda. Om eleverna tillbringar större delen av dagen i skolan och ändå behöver ytterligare uppgifter så är vi ganska många som tycker att något är fel. Det handlar om att man måste fundera på VAD man måste lära sig och VARFÖR.

   Ja. Man pratar om läxhjälp eftersom det handlar om jämlikhet – något vi i Sverige brukar sträva efter. Om du har föräldrar som kan hjälpa dig så är det toppen. Om du har föräldrar som har ett annat språk och inte kan, då blir det jobbigare. Om du har en förälder som knarkar så får du lösa det själv och då är det inte helt lätt och risken är rätt stor att du inte kommer att göra läxan och då hamnar du efter ännu mer. Om du har en förälder som pluggar och en del av sin fritid måste jobba för att försörja dig så blir det också jobbigare.

   I den bästa av världar är föräldrar skötsamma, intelligenta och välutbildade, samtidigt som de jobbar deltid och finns för sina barn hela tiden.

   Världen ser dock inte ut så. Varken i Sverige eller i andra länder.

   Jag kan dock hålla med dig om att vi i Sverige är bortskämda. Vi har det väldigt bra på många sätt och jag kan inte hjälpa att undra varför det är fel och varför vi inte ska sträva efter att bli ännu bättre?

  • Maria

   Bra skrivet Victoria 🙂 Att vara lat är verkligen ingen ursäkt. Jag är såååå himla less på denna jämställhetsdiskussion som ska dras in i ALLT. Ska skolan verkligen anpassas bara för att föräldrar har dyslexsi, är ensamstående, invandrare och/eller har svårt med språket eller inte kan prioritera sina barn och deras lärande? Kanske ska man inte gå på fest på lördag kväll så man ligger dålig hela dagen efter! Vad hände med den individuella utvecklingsplanen? Är den bara till för den som ej blir godkända? Problemet med lata skolan i Sverige är att målet är att eleverna ska få E och inte A. Har troligtvis gjort ännu fler upprörda nu och ber om ursäkt för det. Lycka till med läxläsningen!

 131. Zophie

  När jag gick i gymnasiet så hade skolan infört att hela onsdag förmiddag (ca 3,5-4 timmar) ägnades åt läxhjälp till alla elever. Alla klassrum stod öppna med lärare i respektive ämne, och man gick till det klassrummet/läraren där man kände att man behövde extra hjälp. Det var så himla bra, och jag önskar att det hade varit så på alla andra skolor jag gått på med.

 132. Jenny

  .Kan inte hålla med mindre.. Varje jä-la gång sitter vi där sista kvällen.. Me en skrikande trött Wilda (3år) på armen en Julian (6 år) som oxå vill va på Olivers rum om Wilda ”får” o en mamma som alltid varit duktig i skolan men inte har en aaaaning om HUR hon ska lära sin son att räkna/tänka och än mindre vet hon hur läraren lärt honom att tänka.. T.ex vad blir 20-7.. Visst är d superenkelt.. Men hur förklarar jag.. Lånar man tiotal som förr.. Eller räknar man på fingrarna baklänges;-) eller hur lär man sig hur att tänka? 17-5.. Piece of cake =7-5+10=12… Men säger läraren det så???

 133. MiaD

  Jag är så kluven till läxor men självklart har du rätt i att de tar jobbet med sig hem! Vi jobbar våra 8-10 timmar (syrra, jobbar nätter) och så går vi hem och njuter av vår fritid. Våra barn ska jobba ett par timmar till efter en sjutimmarsdag. Näe du har så klart rätt. Mina stora vuxna (huuuu) barn som läser på högskolan pluggar sina åtta timmar per dag och sedan är de lediga om de tycker de har jobbat nog. Min tolvåring ska ha veckoläxa i engelska, svenska, SO, NO och ibland hemkunskap…. Vi fick dock lärarna på föräldramötet att begränsa till tre läxor per vecka plus hemkunskapen. Det är egentligen inte klokt. Min tjej gör oftast läxorna över helgen eftersom hon har stallet och ridning och gitarrlektioner i veckorna. Inte undra på att hon somnar gott i soffan under fredagskvällen. Bra rutet Pernilla. Jag håller på dig.

  • Pernilla

   Högskolan är ju upplagd så. Antingen är man där på föreläsningar eller så har man en plugga hemma dag. Då har man tid. Jag både jobbade och pluggade och hann fint ändå. Och det är ju det där, inte sjutton ska man behöva jobba under helgen? Jag gör inte det. (Annat än i riktiga nödfall med deadlines).
   Tack för fina ord!

 134. Linda

  Vi som känner så här kan inte bara sitta hemma och gråta i böckerna. Ta upp det med rektor och skolpolitiker! Min sons fröken verkar vara av samma åsikt, då de bara har en läxa i veckan och den är inte allt för betungande för någon (hon anpassar den efter alla barnen, så de som har det tuffare med läsningen behöver bara läsa ett kort stycke). Istället för en massa läxa har hon satt in två tider i veckan på schemat där de barn som behöver träna lite extra får hjälp av henne. Men gissa vad? De tiderna är i fara, nya rektorn och skolpolitikerna tycker att de 2h/v är en helt onödig utgift (trots att läraren ändå arbetar den tiden med att rätta barnens arbeten och planera lektioner. Så det är inte som att de betalar henne extra för att vara där, hon tycker bara att hon kan hjälpa barnen när hon ändå sitter i klassrummet och arbetar.)
  Så mitt råd är: skippa veckans läxa och skriv istället ett brev tillsammans med barnen till rektor och skolpolitiker, både till din lokala politiker och till Björklund. E-postadresserna hittas på kommunens/regeringens hemsida.

  • Pernilla

   BRA förslag! Insändare! Maila lärare/rektor/skolpolitiker! För precis – det funkar inte att bara sitta hemma och gråta i läxböckerna.

 135. Jenny Lindkvist

  Tack för att jag inte känner mig så ensam mina tankar om att jag inte duger som läxhjälp hemma.

  Min dotter är 16 och har klarat skolan helt själv. Stor bedrift att komma in på NA-programmet utan någon speciell hjälp från mig och med toppbetyg. Jag – Ensamstående mamma med dotter 16 år och son 11år med grav ADHD. Läxläsningen med sonen har ofta slutat med att böckerna flyger iväg, man får pennor och suddi kastade i ansikten och kallas j-a idiot m.m.
  I 4:an hade de läxhjälp på skolan. Alla erbjöds utom min son, då de inte trodde det passade honom. Attans förbannad blev jag vill jag lova. Efter det var han på läxhjälpen varje gång.
  I 4:an hade de en 20-årig outbildad tjej i klassen som resurs till 1 barn med ADHD, 1 barn med autism, 2 barn med dyslexi. Våra barn är inte värda nåt. Det gick åt skogen, men det är inte så svårt att räkna ut
  Efter många skitarga mail och hot om anmälan till skolverket fick de nu en erfaren äldre lärare i klassen som resurs. Det känns betryggande. Dessutom fick de ny rektor och hon verkar bry sig.
  Min son har lovat att fixa matten på lektionstid, hittills efter 4 veckor har det funkat. Mitt blodtryck har sjunkit lite. Men oron finns kvar. Han har 4:ans bok i engelska och kommer inte att uppnå målen i 6:An för eng, sv, och matte som det ser ut nu.
  Som ensamstående är det tufft, men det inser inte skolan. Man har ju lite annat att göra än läxor som du skriver i texten. Fler barn, kvällsaktiviteter, och så kanske man ska hinna laga mat och äta lite.

  • Pernilla

   Usch, jag blir så ledsen när jag hör det här. Och det är ju just det jag menar. vi sitter i ett hem med två föräldrar, den ena utbildad inom helt rätt område. Barnen har inga diagnoser (vad vi vet) och det fungerar hyggligt för dem båda i skolan. De har två aktiviteter vardera, det är två timmar i veckan – inte mer. Ändå är det alltid en kamp att få ihop tiden för dem att träffa kompisar, ta det lugnt och göra läxor. Var är BALANSEN alla pratar om som är så viktig?

 136. Så bra skrivet.
  Håller med till fullo.

 137. Erika

  Håller med dig! En tröst här är att rektorn på skolan fixat läxhjälp åt alla dom vill, en timme efter skolan. Pensionerade lärare ställer upp. Jag har barn med bokstavsdiagnoser. Här flyger böcker, tapeter rivs ner och det blir hål i golvet när det ena barnet inte orkar – det är inte förståelsen det är fel på. Jag som själv är akademiker och alltid gjorde läxan, och faktiskt såg ner på de som inte gjorde den, låter nu allt som oftast mitt eget barn slippa. Det andra alternativet är att barnet säger vad som ska göras, och sedan gör jag.
  Skolveckan är tillräckligt lång, min arbetsvecka likaså, och lite fritid tillsammans, utan bråk, hade varit trevligt. Så färre läxor tack!

 138. Instämmer och känner igen mig från min egen barndom.

  Vänsterpartiet är fortfarande det enda partiet som agerar i frågan och egentligen vill ha bort läxorna och till att börja med se till att skolorna tvingas till lärarledd läxläsning.

 139. Wendy

  They shouldn’t need help because it should only be repetition that they get for homework . If they get stuck they should ask their teacher, not their parents. They should get a week to do it, so they have lots of chances for help. It isn’t the parents homework!
  You can’t learn a new language without studyng the words, they do the lesson and introduce the new words in class, but you have to go home and learn them because that needs repetition.In my opinion, Swedish kids get a lot less homework and have a lot less pressure than most European countries already and standards are slipping, PISA shows that clearly. I chose the Swedish education system because I think it gives the children a better more relaxed childhood. However, I think it’s good my children get homework. it makes them play less computer games, keeps them up a bit with other European countries and helps them be better prepared for gymnasiet and university.

  • Pernilla

   Yes, that is the key. The only homework (if any) that should be given out is the one that is repetetative. Work that they already know, that they can do on their own – to become better. I agree with you on that.

   I think we are good at different things in different countries. Swedish kids are for instance outstanding in English, if you compare with a lot of European countries. But you are right, in some areas other countries are way ahead and I guess that is something we need to work on. I don’t know if homework with the parent as a tutor is the answer though.

 140. Cecilia

  Väldigt intressant artikel! Jag är universitetsstudent och pluggar i USA, och pluggar på helt annat upplägg. Vilket är förståeligt, det är svårt att jämföra universitet med grundskolan. Jag vill börja säga att jag håller med om att barn borde få vara barn hemma, och lämna skolan i skolan. Även jag som läser på universitet har svårt att göra läxor hemma, utan jag går iväg till caféer eller bibliotek för att plugga. Upplägget jag läser efter är att vi aldrig jobbar på lektionerna i skolan, utan att varje lektion är till för att jag ska förstå mina uppgifter/läxor tills nästa lektion. Men jag går bara i skolan 3h per dag, fyra dagar i veckan med obligatorisk närvaro och jag läser på heltid. Om elever i grundskolan har 6-7h per dag, fem dagar i veckan, tycker jag verkligen de borde hinna med allt arbete i skolan. Att barn får läxor utöver sina långa dagar i skolan, känns som en tyngre last än mina universitetsstudier. Detta skriver jag med hänsyn till att alla nivåer är utmanande, oberoende på hur långt man har kommit i sin akademiska karriär. Jag kommer dock ihåg att jag, under hela mellanstadiet, hade engelska glosor varje vecka, och jag kan än idag komma ihåg ord jag lärde mig då, som jag använder idag. I det stora hela tycker jag ändå att läxor för ett barn borde vara sekundärt, och att inlärning borde i första hand ske i skolan där professionell hjälp finns tillhands. Låt barn vara barn hemma, och elever i skolan.

  • Pernilla

   Precis – tiden i skolan borde räcka och inlärning av det som görs i skolan borde ske där. SEdan får väl varje förälder fritt drilla sina barn i vad de vill. Fotbollsträning 5 gånger per vecka/teaterbesök etc. Låt det vara upp till varje familj. 🙂

 141. Sara

  Jag är varken lärare eller förälder men jag kommer ihåg hur det var när jag gick i grundskolan. Jag och mamma satt och läste och skrev läxor tillsammans och det slutade alltid i gräl och tårar.
  När jag började läsa engelska skulle det läsas glosor och jag har svårt med att stava på svenska så då blev det ännu svårare med engelska, mamma pratade då med läraren om läraren på något sätt kunde underlätta detta för mig… det slutade med att min lärare förödmjukade mig inför hela klassen när hon högt och tydligt sa att alla skulle ha tio glosor utom jag som skulle ha hälften.
  Jag har två föräldrar som inte har någon högre utbildning än gymnasiet, men dom har hjälpt mig och min bror så gott dom har kunnat när det har varit svåra läxor.
  Så jag håller helt med om att läxor inte är en bra idé, det bör man kunna göra under lektionstid som jag gjorde under gymnasiet.

 142. Jessica

  Gud så skönt att höra att det finns fler som jag, folk som inte förstår varför barnen behöver ta med sig ”jobbet” hem. Min son (som nu går i sjuan) hade lärare som älskade läxor i 4:an och 5:an han hade ofta 5 läxor i veckan. Varken han eller jag kunde förstå vad läxorna var bra för, det var mycket gråt här hemma, han såg dom som ett straff som gjorde att han missade träningar.
  Detta gjorde att han blev skoltrött och inte ville gå till skolan alls, i 4:an!! När jag ifrågasatte alla dessa läxor fick jag till svar att dom ville förbereda barnen för högstadiet där kraven och läxorna skulle bli så mycket större! Och att vi skulle tacka dem sen!
  Han har idag inga läxor alls, och tycker det är helt ok att gå i skolan. Men det har tagit 2 år av ont i magen och inte vilja gå till skolan pga dessa lärare och deras läxor!

 143. Sandra

  Jag håller med, ditt inlägg (som en bekant delade på Facebook) känns verkligen bra att läsa. Jag är inte ensam. Tack!

  Jag är lärare, och mamma, jag jobbar i en skola där vi mkt sällan ger en läxa, får eleverna en uppgift finns det oftast utrymme att göra den dagtid. Eleverna arbetar frivilligt hemma, oftast inför ett seminarium eller prov.

  Min dotter har just börjat ettan, de har läsläxa varje vecka, vi kämpar redan med att hinna göra den, på rätt tid, utan att vara för trött. Hon kan läsa, tycker att det är roligt, läser en bok i veckan, men ”fel” bok då, inte läsläxan …

  Hur argumenterar du med dina barns fröknar? Lyssnar de?

  Jag är lärare i språk och har inte delat ut en läxa som ska göras hemma på väldigt länge, och så ska det fortsätta vara. Mina elever lär sig också ord och fraser varje vecka, men det finns utrymme för dem att göra det mellan 9:00 och 15:00.

  • Pernilla

   Heja dig! Jag kör också mycket ordinlärning på lektionerna, klart sjutton tiden räcker till det!

   Jag har inte pratat med mina barns fröknar. Försökte förra året, jag undrade lite fint varför min dotter skulle sitta 4,5 timmar hemma och jobba. Det motsvarade en hel skoldag. Jag fick aldrig något svar, hon blev istället sjukskriven för utbrändhet.

   Nu har båda nya fröknar och jag har inte tagit upp det. Än.

 144. ulle75

  Min pojke går i femte klass och dom har läxfritt bara engelska glosorna övas även hemma. Men då har dom en extra resurs och är två lärare på 20 barn. Det krävs ju att man jobbar lite annorlunda i skolan men jag tror det är bra. Vi får fina veckobrev där det står av dom har gjort varje vecka i alla ämnen så jag känner att jag är delaktig.

 145. Marlene Kruukka

  Hej!
  Jättebra skrivet! Jag jobbar som svensk- och spansklärare och har barn i åldrarna 8,10 och 12 år. Många läxor är för svåra för att de ska klara att göra dem på egen hand. Läxor ska endast vara repeterande. Mina barn tränar och tiden som är över alltså ägnas åt skolarbete…Det blir då inte någon kvalité i det de gör…
  Hälsningar en fröken

 146. Ping: Läxor mer populära än Beyoncé | Pernilla Alm

 147. Tack!!! Så bra skrivet, kunde inte göra annat än att gilla och dela på FB! Men du satte mina tankar om läxor på pränt!

 148. Anna

  jag har slutat bråka med mina barn om läxor efter att ha lyssnat på Jesper Juul, som säger att om läxor ska vara så är det uppgifter som barnen själva ska klara av, utan hjälp av föräldrar. Läxors uppgift ska vara att få barnen att växa och känna att de klarar av. Då när han sa det så släppte min föräldrarångest över läxorna. Jjag sa till mina barn att de fick klara läxorna själva men givetvis fråga om de vill ha hjälp med någon uppgift. Om det är för svårt så hänvisar jag tillbaka till läraren som faktiskt är den som ska lära mitt barn. Sedan tar jag också upp med läraren om att det var för svår uppgift.

 149. Bra skrivet. Länkade till dig på facebook och det är en intressant diskussion som pågår. Storebror i det här hushållet är rätt tydlig i sin analys… Varför ska jag ha en massa läxor nu i tonåren när jag växer, utvecklas, är trött och inte bryr mig. Alla pratar framtid, hur ska jag veta vad jag ska göra. Ge mig lugn och ro så jag hinner bli vuxen och bryr mig… Fejjan diskussionen är mycket med en gammal vän som är rektor. Jag hävdar att under rådande omständigheter (när ALLA sitter för stilla) bör man möjligtvis fundera på ”homerun” istället för homework. Han hävdar att vi blir omsprungna av de kinesiska barnen som läser och pluggar hur mycket som helst. Lära för att vinna eller lära för att kunna? Låt oss säga att den fortfarande pågår, man lär sig saker hela tiden. Det är inte kört bara för att man gått ut gymnasiet… Jag länkar till dig från Bloggen också. Jag håller med dig…

  • Pernilla

   Tack för delningar! Och homrerun, satan vilken bra grej! Jag kanske ska ge det istället ”Istället för läxa i spanska får ni den här veckan i läxa att göra 20 armhävningar per dag!”
   Och kinesiska barn vs svenska. Jag säger – låt dem springa om då. Jag vill inte uppfostra mina barn så.

 150. Hans

  Hej, vi fattar olika lätt och lär oss olika snabbt. Vore naturligtvis bra för alla om eleverna inte behövde plugga hemma. Men hur vill ni som pedagoger lägga upp utbildningen, så att varje barn får utvecklas i sin egen takt? Jag hade klasskompisar som i sina bästa ämnen lärde sig direkt och sedan fick vänta in oss andra. Inte så bra för dom. När de flesta hajade bums gick läraren vidare, och vi som behövde mer tid kom på efterkälken. Inte så bra för oss. Intressant att höra hur ni lärare vill lägga upp det. För det är väl fortfarande så att det är övning som för de flesta av oss ger färdighet…

 151. Pelle Cederholm

  Det är ett ständigt tjatande – men vi har kommit överens om att de får sköta läxorna själva men fråga när de behöver hjälp.Glosor till språken måste nötas in i små doser. Borde börja terminen med inläsningsteknik –
  men alla föräldrar kan inte hjälpa. intressant, tycker man kan slopa de flesta hemläxor – vardagen skulle bli väldigt mycket bättre.

 152. Matilda

  Åh vilken bra artikel! Jag som jobbar vill och orkar inte heller ta med jobb hem. Det som behöver göras ska hinna göras på skolan. Barnen behöver lugn hemmatid!

 153. Jag är legitimerad gymnasielärare i svenska/engelska och legitimerad lärare för 1-5 med inriktning på svenska och matematik. Jag är också mamma till 5 skolbarn. Jag tycker att deras skoldagar är alldeles för långa. De äldsta går mellan 7 och 8 timmar/dag. Det är svårt för dem att orka, hinna göra läxor eller läsa extra när de kommer hem.

  Nu bor jag i en kommun där lärarna inte tycker om läxor (de tycker inte om kommunikation med hemmen över huvud taget – men det är en annan sak). Mina små barn har ok läxor – samma varje vecka och lagom mycket – men ju äldre de blir desto färre läxor har de fått och de läxor som ges är av helt olika art. Ibland kan de få 5 ord i tyska, en annan gång något inom grammatik, ibland läsa igenom en text… oftast ingenting. Sen poppar det helt plötsligt upp något stort arbete som ska bli färdigt på orimligt kort tid, gärna samtidigt som ett prov närmar sig.

  För mig är läxor något bra – om det är bra läxor. Läxor ska inte vara för långa, de ska inte innehålla något nytt och de ska vara återkommande. Tänker t ex på engelska – när jag gick i skolan och när jag själv undervisade var det självklart att man gav glosor, starka verb och text i läxa. Hur ska man kunna utöka sitt ordförråd om man inte tränar på ord? Det var självklart att man gick igenom olika grammatiska moment. Lektionerna följde vissa rutiner. När jag frågar mina stora barn om vad de gör så vet de knappt vad de gjort, pratat, skrivit något…Det är förvirrande för barnen och de tappar fokus.

  Det vår långa och många tankar och långt ifrån allt vad jag tänker om detta… Håller alltså med dig om en massa saker men tycker fortfarande att ”bra” läxor i en skola som är anpassad för barn/ungdomar (tycker inte att den är det för tillfället) är bra!!

  • Pernilla

   Håller med om att repetition är bra, det är så läxorna ska vara. Om man ska kalla det läxa vet jag dock inte. Viktigt att prata om vad man gör och varför. Men det är komplext, ibland känns det som att man ”måste” ge läxa för att ngt ska hända. Men det händer ändå inte för vissa.

  • Pernilla

   Jag tänker så här: Kan man inte träna på ord i skolan?
   För var går gränsen för det vi kan göra i skolan eller hemma. Multiplikationstabellen, det är också en sådan sak som ska nötas in. Borde man inte kunna göra det i skolan?

   • Karin

    Se det som en förmån för barnen istället. Alltså, dels har de en stor fördel av att ha befäst multiplikationstabellen och en massa ord för att ta de exemplen och dels blir det en naturlig del att plugga. Som det nu är blir det en skaplig chock på gymnasiet, dels för att glappet till de mål de ofta vill nå är för stort men också för att de helt enkelt inte är vana att plugga. Jag håller med om att man inte ska vara beroende av föräldrarna men själv känner jag stor frustration av att inte få hjälpa mina barn eftersom deras lärare resonerar som skribenten + övriga kommentarer. Jag fasar för hur stressen kommer att slå till desto hårdare sen. Är det ”dåliga” läxor man vänder sig emot förstår jag men att man ska begränsa allt till lektionstid känns bara så typiskt svenskt.

 154. Amen! Läxor är av ondo. Är även jag legitimerad (fd lärare) när ska vi ha tid med dem? Arbete på arbetstid. Både för barn och vuxna. Vote…. Ja på vem?

 155. Sjukt bra inblick och mycket klokt. Själv har jag ingen aning om vad som försigår i grundskolan nuförtiden, så det här är upplysande.

  /Anna

 156. Ping: Har du någon läxa? | Rektor Lina bloggar

 157. Annika Muñoz

  Är lärare i svenska och spanska i samma åldrar som du och känner igen mig så väl. Ger sällan läxa i svenska, men alltid i spanska eftersom språket behöver användas oftare än två gånger i veckan.
  Jag har suttit, precis som du med ungarnas läxor. Pratat studieteknik och stöttat dem på alla sätt, men mitt hjärta brister när jag tänker på alla de hem som inte har de verktygen du och jag har.
  Läxläsning måste erbjudas i skolan!
  // Annika

 158. Jävlaskitläxor. Jag krävde läxläsning på skolan och de genomförde det en dag i veckan för dem som ville. Fast ingen gick ut på gården och berättade för dem som ville att det var dags. Lite svårt för 7-9åringar att komma ihåg att klockan är 15 och att det är läxdags när de har som roligast ute på gården. Så läxhjälpen föll bort. Men läxorna består.

 159. Chris

  Säger samma, varför läxor?! Är barnpsykiater o jobbar med många barn/tonåringar och deras föräldrar som verkligen lider pga dessa hemska läxor! Låt det stanna i skolan! Om barn behöver extra hjälp, åter lös det i skolan! 🙂

   • Chris

    Känner att jag måste kommentera igen – då du är lärare, så även min bror, så är det förstås viktigt att inte allt ansvar hamnar på den enskilde stackars läraren! Men klaras inte målen så är det en sak att ta upp i ett nätverksmöte tycker jag, det kanske (bevare mig väl! 😉 ) behövs extra resurser…

 160. Angeläget ämne. För mig (som visserligen inte har barn) är läxor som att lära barnen att jobba övertid. Som chef vill jag erbjuda en riktigt bra arbetsmiljö, flexibilitet men jag vill inte slita ut mina medarbetare. Varför sliter vi ut våra barn? Men nu med dina föräldraperspektiv känns frågan mer angelägen än tidigare. Tack för att du upplyst mig.

 161. /nina

  Min äldste har slitit i snart nio år. Läxorna är en stor del. Nu har han fått en lärare i hälften av SO-ämnena som INTE ger läxor, bara att man ska läsa inför prov för att smälta texten. Så skönt. Han har ADD och hela högstadiet har varit fullt av stora skrivprojekt och analyser och god knows what. Sånt som jag själv gjorde på gymnasiet. Helt sjukt. Och de förväntas prestera mycket utanför skoltiden. Hemprov. Alltid två glosläxor (han läser också spanska) . Som tur är har han lätt för språk….

 162. zoila

  Väl skrivet! Min pojke har ADHD och vi har också redan gråtit både han och jag över läxorna. Och då har det som sagt var bara gått 3-4 v av terminen. 😦

  • Pernilla

   Ja, vem? 🙂

   • Marlene Andersson

    The flipped classroom är något alla skolor borde börja med. Allt arbete sker i skolan, genomgångar o föreläsningar sker via filmklipp, powerpoints, ljudfiler etc hemma eller i skolan individuellt. Undervisning anpassas på så sätt till varje elev o bedömningen sker formativt dvs läraren följer elevens process istället för enbart slutresultatet.

    • Flipped classroom bygger ju på att man jobbar hemma. Med tillgång till dator och internetuppkoppling. Och ingen att fråga på plats. Visst kan du anteckna frågor på det du inte förstått och ta med till skolan, och i en ideal world sparar man en massa tid i skolan, men … den tas ifrån barnets fritid. Det ska underlätta för eleven om den är frånvarande eller behöver repetera, men igen: det är elevens fritid vi talar om. Vinsten som jag och kollegorna ser det är att vårt kringsnack – ni vet det där när vi lärare surrar iväg på ett alltifrån charmigt till dötrist sätt, om något som kanske bara till en början kunde relateras till ämnet – slopas och ”föreläsning/genomgång” blir mer tidseffektiv. Vad det gör med det mellanmänskliga mötet kan man dock fundera på.

   • Susann

    Jan Björklund? Han borde för övrigt aldrig hamnat där han hamnat enligt min åsikt.

    • Pär

     Du menar alltså alla som röstat fram honom. Lite över halva Sveriges befolkning tyckte att det var en bra idé att ge högern makten en gång till…

     • Björnen

      Njae… Gillar du allt som det parti du röstar på står för? Jag röstade fram vår nuvarande regering för att det var det minst dåliga alternativet. Hade jag dessutom kunnat rösta fram en annan hövding för våra barns utbildning så hade jag gjort det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s