En sak till

I skolan är det viktigt att det finns behörig personal. Så viktigt att det numera är lagstadgat om detta och de som saknar behörigheter går fortbildningar i parti och minut. Allt för att få ut sin legitimation för om man inte har legitimation får man inte jobba, snart börjar det gälla. (Snart betyder att jag är för lat för att googla fram exakt när för jag behöver inte veta det för jag är legitimerad).

För att övningsköra med sina barn måste man ha tillstånd eller vad det kan heta. (Mina barn övningskör inte än). Förr räckte det med att ha körkort, nu krävs mer. Hur kommer det sig då att vi i skolan tycker att det är okej att leja ut en stor del av barnens utbildning på föräldrar som saknar utbildning, behörighet och legitimation? 

Och – vad säger det om vår yrkesstolthet? Kanske har vi en del av vår obefintliga status där? ”Det vi kan, det vi gör i skolan och det vi ska lära alla barn och ungdomar är så oviktigt att vi kan lägga över det på vem som helst.”  

Bara en tanke. À propos det här med läxor.

13 kommentarer

Under Barn, Lärarrelaterat

13 svar till “En sak till

 1. Jag är själv en outbildad lärare i hemkunskap. Gillar era kommentarer till artikeln ang behörig och obehörig. Håller fullständigt med om att många lärare borde ha sökt andra banor än läraryrket. Det är ju våra barn lärarna tar hand om, när vi dessutom inte finns där.

  Jag har ett helt gäng femteklassare i hemkunskap och stortrivs. Och det verkar på barnen som att även dom stortrivs. Har även fått respons från klassföreståndarna och föräldrarna om intryck och ökat intresse för matlagning, i det egna hemmet. Tror jag har givit ett gott intryck och väckt intressen hos barnen som inte har funnits tidigare.

  Visst – jag är inte behörig lärare, men är utbildad kock och småbarns och ungdomsförälder. Har mångårig erfarenhet om att driva ett hem och att laga mat och baka. 🙂 Hemkunskap var ett av mina favoritämnen då jag var elev och brinner för att få ut mina kunskaper om matlagning från grunden och att få ett hem i gott skick.

 2. Niclas

  Jag tror inte att någon kommer på tanken att lägga ut uppgifter på föräldrar eller andra som legitimerade läkare eller sjuksköterskor ska göra.

 3. Pernilla

  Jag arbetar i skolan. Jag har haft många obehöriga lärare som kollegor. Jag har en gång i tiden (en kort tid) själv varit en sådan. Jag vet att en obehörig kan vara en duktig lärare. Jag vet också att en behörig och legitimerad lärare kan vara en olämplig lärare. Det är dock en helt annan diskussion som vi egentligen inte ens behöver ha eftersom vi har en skollag som kräver legitimerade lärare i skolan. Då bör vi inte lägga ut ansvar för en stor del av undervisningen på folk som faktiskt inte har rätt kompetens. Det var det hela.

 4. Andreas

  Personligen tycker jag bara att det är märkligt att jag med min examen får undervisa på t.ex. lärarprogrammet, men inte i grundskolan. Undervisa de som ska undervisa?

 5. Nisse

  Varför och för vem är det viktigt? Några av mina sämsta lärare var utbildade lärare, några av mina bästa hade examen i annat.

 6. Berit H Broman

  Även ”obehöriga” lärare har förmågan att entusiasmera elever till lärande. Det finns inget som säger att en icke legitimerad lärare skulle vara sämre än en legitimerad. Jag skulle vilja påstå att det finns många legitimerade lärare som skulle valt en annan bana. Däremot borde det utformas ett test för att kolla lämpligheten hos personen som söker en tjänst inom skolan.

  • franskfröken

   Väl medveten om att lärarutbildningen inte fungerar som den borde (i synnerhet som det tydligen går att skapa oerhört korta genvägar till behörighet och legitimation) är det ändå nära till hands att svara: ”det finns inget som säger att en icke legitimerad läKare skulle vara sämre än en legitimerad”. Skillnaden sitter, skulle jag vilja säga, såväl i utbildning med högre krav som i studenter med högre antagningsbetyg och i en väl organiserad kontrollfunktion av legitimationen för läkarna jämfört med lärarna…

   • Berit H Broman

    Att jämföra läraryrket med läkare var kanske att ta i, även om jag tycker att en dålig lärare kan förstöra mycket när det gäller ett barn liv. Höga betyg gör dig inte automatiskt till en bättre pedagog. Teoretiskt, ja, men inte i praktiken.

  • Peter Kjelgaard

   ”Det finns inget som säger att en icke legitimerad lärare skulle vara sämre än en legitimerad.” – Det kan jag många gånger hålla med om även om den är grovt förenklad bild som de som inte läst pedagogik ofta slänger sig med (läs journalister och fikarummens förståsigpåare). Däremot tycker jag att ämneskunskap i ett ämne man undervisar i ska vara ett orubbligt krav. Eleverna märker direkt om en lärare kan det man ska lära ut och om de får bra snabb respons på sina frågor. Dock vet jag (av egen erfarenhet) att byråkraterna kan vara lite väl insnöade på sina listor över vilka exakta kurser i ett ämne man ska ha läst för att vara behörig.

 7. Ping: Utbildad, examinerad, obehörig | Flumpebloggen

 8. Jag härde något om ”karriärtjänster” inom skolan igår på nyheterna, men hörde inte hela. Vad är det? Någon slags undersökning hade gjorts utomlands att det gick bättre för barnen i skolorna där det fanns lärare med karriärstjänst. Verkar mysko. Kanske borde man göra en undersökning om det där med vad läxor egentligen bidrar med? Eller vänta, det har det gjorts. Var det inte så att Finland ligger i framkant vad gäller detta och att resultaten där har höjts? Måste googla.

 9. Ping: Läxornas to be or not to be. Igen. | Pernilla Alm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s