Knyter ihop säcken

Egentligen handlar den här bloggen om skrivande. Äh. Who am I kidding? Den handlar om mig. Men när man skriver ska man alltid knyta ihop säcken och det tänkte jag försöka göra nu.

Den här veckan har varit galen och igår hann jag inte ens blogga. Det händer ju liksom inte att jag missar en dag. (Skyller på dålig täckning på tåget då jag faktiskt försökte).

I fredags skrev jag ett blogginlägg. Det hade sin grund i en frustration över det här med läxläsning. Jag skrev det ur min verklighet, som lärare och förälder. Och om jag hade någon slutsats i det inlägget så var den att läxor är komplext,  jag gillar dem inte och vi är många som tycker olika. Men oj vad många som tyckte som jag. Jösses! Jag postade inlägget på Facebook och vips började det delas. Och min besöksstatistik skjöt i höjden. Plötsligt var det tiotusentals besökare om dagen, den här bloggen brukar vara ett lugnt litet hörn i cyberspace.

Så har det inte varit den här veckan. Jag brukar försöka svara på alla kommentarer jag får. Det har inte varit möjligt den här veckan eftersom jag inte bara är bloggare, jag är lärare och mamma också. Jag har barn, jobb och läxor att sköta. Men diskussionen har varit livlig. Många har formulerat kloka tankar. Många har vittnat om hemska erfarenheter och stora svårigheter i tillvaron. Tyvärr har också några tagit till rena personangrepp. Och det är väl ändå den lägsta formen av debatt? Har du inget annat att ta till så kan du alltid säga till din motståndare att ”du är dum.” Sådana påhopp får stå för sig själva och vi som har blivit påhoppade vet ju hur det egentligen ligger till så vi behöver inte ödsla ord och tankar på att försvara oss.

Det som glädjer mig mest med spridningen av mitt blogginlägg är diskussionen som har förts. Här. På Facebook. I skolor. Bland föräldrar. Det är fantastiskt för det här ämnet berör och vi måste prata om det här. Och ämnet är komplext, det går inte att vara svart eller vit. Till exempel måste vi reda ut:

 • Vad menar vi med en läxa?
 • Vad har vi för syfte med läxor?
 • Är vi säkra på att de behövs?
 • Hur ska man se till att vi faktiskt har en skola för alla?
 • Och så vidare. Det går att hålla på i evighet.

I måndags blev jag kontaktad av Svt Debatt. De hade läst mitt inlägg och undrade om jag kunde tänka mig att åka till Göteborg och vara med och framföra min åsikt. Hur det gick kan du se här.

Så nu sitter jag här, i en hotellsäng i Göteborg en vecka efter att allt drog igång. Gick och la mig klockan 03 och vaknade 06. Fylld av all lovebombing från mina vänner. Från twitter. Från min dotter vars sms jag inte tänker publicera men är helt fantastiskt. Klockren analys av gårdagens debatt, hon kommer att gå långt den där ungen. Med eller utan läxor.

Så. Nu vill jag bara säga. Tack för allt engagemang. Fortsätt diskutera och ta upp det här med rätt personer omkring er. För som någon skrev i kommentarerna, med tårar i läxböckerna förändrar man ingenting.

20130920-071514.jpg

Packning för en natt. Vad är det för fel på mig?

20130920-071524.jpg

20130920-071533.jpg

Min utsikt:

20130920-071542.jpg

20130920-071551.jpg

Deras utsikt:

20130920-071558.jpg

Vänner som fotar tv-apparater är goa vänner.

20130920-071642.jpg

Bert visste hur det går till i svenska skolor. Det behövs mer disciplin och det är ingen ordning. Jag bjöd in honom på studiebesök till mitt klassrum.

20130920-071650.jpg

Bredvid Malin Wollin kände jag mig plötsligt lite kort.

20130920-071657.jpg

Eftersnack i en hotellbar. Som jag återkommer till om en vecka. Då brukar det vara något fler människor här.

20130920-071706.jpg

20130920-071717.jpg

Och så får man väl ändå lov att älska Twitter?

20130920-071730.jpg

Jodå. Blingbling flopparna från USA är med.

20130920-071736.jpg

Kl 02:30 försökte jag varva ner lite.

20130920-071746.jpg

20130920-071752.jpg

Som sagt. Tack till alla er som har bidragit till att bilda debatt i det här ämnet!

13 kommentarer

Under Lärarrelaterat, Pernilla Alm, Uncategorized

13 svar till “Knyter ihop säcken

 1. Grym. Allt jag har att säga. Grym!

 2. Eva Rosman

  Du var jättebra, Pernilla! Synd bara att sådana här debattprogram blir så korta och så hetsiga. Jag saknar en sansad debatt där folk får prata till punkt och tillfälle att verkligen diskutera varandras argument. Det är först då man kan övertyga. Men DU var bra!

 3. Peppe

  *blingade flipflopsen fr usa var med*..
  Du ger verkligen ett mycket seriöst intryck måste jag säga.
  Skämmes.
  Att ge sig in i dylika spörsmål med ditt knowhow.
  Under all kritik.

  • Mia Lindström

   Sen NÄR spelar val av kläder ÖVERHUVUDTAGET någon roll för det någon har att säga?? Vet du vad sånt kallas? Kvalificerat skitsnack alternativt sunkig härskarteknik. Ofta en rutten kombo av båda. Skämmes!

 4. Du var så himlahimla bra!! Välformulerad och välinformerad. Jag tyckte Malin W bleknade i jämförelse. Synd, för hon hade också bra poänger. Vågar jag säga att jag räckte finger åt den äldre herrn …?

 5. Vi såg dig.
  Du var bäst.
  Disciplin verkar vara ett populärt ord bland gubbar.
  Jag undrar ibland hur dom menar.
  När dom inte har nån alls själva 😉

 6. Du var grym! Nära jag stängde av tv:n i debatten innan däremot, jäklar vilket kacklande! 🙂

 7. *STOLT*
  (blev exalterad och tangenterna var all over the place.)

 8. JAG ÄR SÅ F*CKIN STOLT& ÖVER DIG!!!
  Du borde vara med i alla SvT Debatt! Bravo! Applåder!! Utropstecken!!

  PUSS!!!!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s