Det kom ett brev

(Eller mail då. Men det var tänkt som ett brev). Och om du inte har läst boken får du vara beredd på att få en aning om slutet så om du inte vill ha det ska du inte läsa resten av inlägget:

 

”Jag skrev det som ett brev, men nu finner jag inte kuvertet med din adress!
Hoppas att du ursäktar att det kommer som ett opersonligt mail istället.

”Tycker man om Kajsa Ingemarsson (Vem är det? tänkte jag) tycker man om Pernilla Alm. En välarbetad story som passar fint en dag på stranden.” stod det i rosa (Urk!) på den mer än lovligt plottriga framsidan. Färger som skar sig, sunkiga 70-tals villor och en kerub med sax, fick någon verkligen betalt för att skapa eländet? ”Jag är jätteledsen att du har fått vänta på din vinst.” stod
det på den medföljande lilla papperslappen. Hade jag varit med i någon tävling? (Trots febrilt funderande har jag ännu inte knäckt den nöten.)
Nåväl, jag fick väl läsa boken om jag nu hade vunnit den. Efter första kapitlet tog det stopp. Tvingade mig själv att läsa det andra, sedan låg boken oläst hela sommarlovet. Caroline var så ointressant, ytlig och mobilfixerad! Hur skulle jag, som medvetet valt att inte skaffa mig någon mobil kunna relatera till en kvinna som tycktes leva sitt liv genom telefonen? Hennes två döttrar kändes mest som uppvisnings Barbiedockor. I mitt eget hus finns, förutom maken, tre tonåriga söner och spelkonsoller i ett virrvarr. Skilda världar är bara förnamnet.

Det började inte så bra när din bok damp ner hos mig, men i går fann jag boken under min obäddade säng och gav den ett nytt försök. Sedan dess har jag sträckläst med undantag av timmarna då jag var tvungen att vara på jobbet.  Jag är högstadielärare.
Så nu kan jag ärligen säga: TACK!

Tack! Du fångade mig, du fick mig att känna djupt på många olika plan. Kanske inte som det var tänkt, för Caroline gillade jag aldrig och jag hade svårt för att känna att hon var äkta, men händelseutvecklingen, flirtandet, besluten då man önskar att karaktären hört mitt ”Gör det inte!” och det iskalla oförhandlingsbara slutet. Vad kan jag säga? Mitt i prick på något sätt. Trots att jag själv aldrig varit otrogen hade jag inga problem med att leva mig in i det grymma efterspelet och det kändes mer och mer som ett äkta grekiskt
katharsis.

Väl skrivet!
Bravo!
Så, tack för vinsten, lässtunden, renandet och för att du fortsätter att skriva. Då kan jag få lov att köpa din nästa bok själv. På den behöver du inte jämföras med någon annan författare och jag hoppas att förlaget ger dig en ny designer till omslaget.

Med tacksamma hälsningar”

Så här är det. När jag för några år sedan började skriva så var en utgiven bok långt bort. När den väl fanns hade jag inte förberett mig ordentligt på vad det skulle innebära. Att bli recenserad (sågad) och att folk skulle tycka. Jag hade verkligen inte tänkt mig att läsare skulle ta sig tiden och besväret att skriva till mig om min bok. Det hade jag verkligen inte. Men med jämna mellanrum droppar det in någons tankar och tack.

Och så kom det här mailet igår och jag läste det precis innan jag skulle gå och sova. Och först undrade jag förstås varför den här personen hade skrivit om hon bara ville dissa mig. Men läste vidare för jag tänkte att hittills har ingen skrivit för att bara kasta skit så det här är lite spännande. Och så tvärvände hon mitt i. Och jag log bredare och bredare. Och klappade mig själv på axeln. Det finns några som tycker att jag gör rätt. That’s all that counts. Några gillar det jag gör. Det gör det värt det.

Jag är så glad över feedback. Det är fantastiska brev som hittar till mig ibland. Ärliga, öppenhjärtliga och sa jag fantastiska?

Tack.

3 kommentarer

Under Alltid du, Läsande, Läsarmail, Pernilla Alm

3 svar till “Det kom ett brev

  1. Ping: Årskrönika | Pernilla Alm

  2. Kanske den bästa typen av recension!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s