Att välja rätt eller fel

Mina (ja, vi säger så i skolans värld) nior håller som bäst på och gör sitt livs val. De undersöker, funderar och diskuterar. Med varandra, med sina föräldrar och med oss i skolan. Det är ett viktigt val att välj gymnasielinje och de flesta känner sig en aning pressade. Man vill ju inte välja fel.

Som en liten hjälp på vägen anordnar våra duktiga SYVare en så kallad infomentordag. Eleverna får möta fem yrkesverksamma som berättar om vilka val, utbildningar och vägar som har lett till just deras yrken. Vi fick träffa varje person i femton minuter, som speeddating ungefär.

Den grupp jag följde idag fick träffa en personalchef, en resesäljare, en tv/radioreklamsäljare, en som jobbar på Mentor med mentorer för unga och en key account manager på ett IT-företag.

Nackdelen var att det var tre ganska lika yrken, säljare. Dock skilde sig personerna otroligt mycket åt, även deras arbeten var väldigt olika.

Det alla hade gemensamt var att ingen hade haft en helt spikrak väg dit de var idag.

Eleverna ställde många frågor och en bra fråga de ställde var vilka skolämnen de här personerna har nytta av i sina jobb. Svenska. Matte. Engelska. Detta svarade alla. Som av en händelse är de här ämnena det vi i skolan kallar kärnämnen.

 

Intressant tycker jag. I skolvärlden är det förbjudet eller i alla fall jättefult att tycka att ett visst ämne är viktigare än ett annat. Men… Det finns ämnen man verkligen behöver för att ta sig vidare i livet. Och så finns det ämnen man kanske faktiskt inte behöver.

Jag ska inte gå in på det i detalj men det här behöver vi i skolvärlden fundera mer på. Elever pressas. Stressas. Allt hinns inte med och alla ämnen hävdar att de är lika viktiga. Samtidigt görs de praktiska ämnena mer och mer teoretiska vilket leder till ännu mer stress i form av fler prov, uppgifter och läxor. Är det vettigt?

 

Eleverna fick lite lite goda råd på vägen.

”Fråga dig varför de ska anställa just dig. Vad kan du hjälpa till med?”

”Du ska vara sann mot dig själv när du väljer, det är viktigt att tycka att ett jobb är roligt.”

”Sätt upp tydliga mål. Det finns så många människor som aldrig gör det de funderar på att göra.”

”Det är som med hockey, ju fler timmar du skottränar desto bättre blir du.”

”Efter tre år hoppade jag av mina studier på universitetet, det var inte rätt för mig. Man kan alltid välja om.”

 

Reflektion – det är inte alltid vishet finns hos de äldsta. En av de klokaste vi lyssnade på idag var en 28-årig säljare som hade gjort en lång resa och plockat upp en hel del på vägen. Ödmjuk, driftig, rejält målmedveten och stolt över det han åstadkommit. Jag satt och nickade igenkännande åt det mesta han sa. En riktigt bra förebild!

Men, kloka var de, nästan allihop.
De var alla var inne på var hur viktigt det är att kunna ”ta folk.” Och jag mindes då tjejen jag extrajobbade med på Ica i min ungdom. Hon skulle bli läkare och tyckte att Ica var ett perfekt jobb för hennes framtida yrke. ”För här lär jag mig att ta folk.”

Och precis så. Inget man gör, inget man pluggar, läser eller jobbar med – gör man i onödan. Det kanske inte känns rätt, det kanske blev tokigt och tog mycket tid men någon dag leder alla val, erfarenheter och beslut rätt. Kanske är det till och med så att varenda skolämne har en mening trots allt.

20131010-205305.jpg

11 kommentarer

Under Lärarrelaterat

11 svar till “Att välja rätt eller fel

 1. Det känns nästan som att det är bra att passera några ”fel” än att hamna ”rätt” med det samma. Ger bra erfarenhet och kloka människor.

 2. Sue

  Kloka du! Vi pratar mycket här hemma (vi=vi vuxna) vad framgång egentligen är. Jag skulle vilja säga att man ska ha kul, må bra och så långt det går göra sånt man tycker är roligt. Gå på magkänsla, inte vad andra säger. Såklart bra om lönen kan betala så man klarar sig och slipper oroa sig. Som förälder vill jag mest av allt att mina barn ska vara glada och nöjda med sina livsval.
  En annan sak vi ofta pratar om är att de där stora valen, de som man trodde var livsavgörande faktiskt inte var det, utan det är istället de små sakerna, vissa detaljer som för dig hit eller dit. Vilket man kan se först efteråt.

  • Pernilla

   Håller helt med!
   Och tänk om man kunde se det i nian. Att det mesta löser sig och inte som man tror.

   • Sue

    Men eller hur! Exjobbet jag gjorde på universitetet var det tråkigaste jag gjort i hela mitt liv tror jag. Ett år senare var jag och några kompisar tillbaka och berättade för de som snart skulle börja göra exjobb. Vi var väldigt ärliga och det var mycket uppskattat. Mitt tips var att det är något du behöver göra. Det styr inte hela ditt liv. Keep it simple och good enough.

 3. En sak som blir oerhört tydlig, är hur mycket inställningen till skolan och utbildning har ändrats genom åren. När jag själv gick i 9an, var det inte tal om något praktiskt val, alla som ville bli något skulle gå en teoretisk linje. Var man duktig nog fanns det bara Natur att välja på. Idag handlar allt om hur man tar folk, snabbaste vägen till en karriär etc. Inte konstigt alls att vuxenutbildningen växer sig större med sina nischade utbildningar. Själv gick jag Natur och sedan läste jag till både förskollärare och jurist. I grund och botten ville jag bara läsa språk, historia och arkeologi. Men så gjorde man bara inte.

  Skillnad eller inte, men en sak måste man ta i beaktande, m-å-s-t-e: Vad vill DU. Vad brinner DU för. Gör man det hjärtat bankar för, så kommer framgången som ett brev på posten. Antingen genom lyckan att man gör det man vill, eller en snabb karriär eller pengar.

  • Pernilla

   Fast idag finns ju inga praktiska val nästan. Vi hade tvååriga linjer och fick välja om vi ville läsa språk el göra ngt praktiskt på högstadiet. Nu måste alla läsa en hel del de inte kan välja bort.

   Håller med dig – man måste verkligen tänka på vad man själv vill, inte mamma/pappa etc.

   • Ännu mindre underligt att yrkeshögskolorna har en ljus tid om det endast finns teori på gymnasiet nu. Då blir man ju trots allt tvingad i en riktning man kanske inte passar för eller ens vill. Sorgligt.

    • Catharina

     Fast jag är 37 och vet fortfarande inte riktigt vad jag vill!! Så riktigt så enkelt tycker jag inte det är! Jag blev övertalad att välja natur (av en kusin) och det var HELT RÄTT för mig! Underbar klass, lättare än förväntat, härlig stämning, bra grund för att söka vidare sen… Men jag skulle aldrig valt det själv i nian (valde samhäll, men ändrade mitt val på vt).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s