Kan man alltid välja?

Jag hamnade i en facebookdiskussion igår. Egentligen skulle jag bara ställa klockan och släcka lampan men tog ”en sista koll.” Och hamnade i en diskussion som hade sin utgångspunkt i det här blogginlägget. Vad man ångrar när man ligger på dödsbädden.

Ett utdrag:

”På 5e plats: Man ångrar att man inte tillåtit sig själv att vara lycklig. ”Många inser inte förrän i slutet av livet att lycka är ett val“, skriver Ware.

På 4e plats: Man ångrar att man inte hållit kontakten med sina vänner. ”Ofta insåg inte de döende hur viktiga deras vänner var förrän veckorna innan de dog, och då var det ibland inte möjligt att spåra dem. Många döende hade blivit så upptagna av sina egna liv att de släppte taget om sina viktiga vänskaper. Det fanns många som djupt ångrade att de inte gett vänskaper den tid och ansträngning som krävs. Alla saknar sina vänner när de dör.”

På 3e plats: Att man inte haft mod att uttrycka sina känslor. ”Många människor tryckte undan sina känslor för att hålla sams med andra. Som ett resultat av det nöjde de sig med en medioker existens och utvecklades aldrig till vad de hade kunnat bli. Många utvecklade sjukdomar på grund av den bitterhet och den frustration detta innebar.”

På 2a plats: Man ångrar att man arbetat för mycket och för hårt. Särskilt männen i undersökningen svarade så…

Och det människor ångrar mest, på plats nummer 1: Att man inte vågade leva sitt liv som man själv ville, utan levde efter andra människors förväntningar.”

Personen som postade blogginlägget höll med, och ville sätta upp ”råden” på kylen. Jag håller också med, till väldigt stor del. Men det fanns de i diskussionen som motsatte sig. Som menade att allt inte alls är val. Man väljer inte att bli sjuk. Man väljer inte att ha alkoholiserade föräldrar. Man väljer inte att få inlärningsfunktionshinder så att man aldrig lyckas få höga betyg hur mycket man än jobbar. Och ja, det håller jag med om. Det är mycket i vår omgivning och i våra liv vi inte kan välja.

Men. Om vi hårdrar det – vi har väldigt mycket vi kan styra över men ofta väljer vi att låta bli. Det är jobbigt att tänka så, att vi har ett val. Om man verkligen tänker efter. Vi väljer inte det som händer oss men vi väljer hur vi hanterar det. Egentligen tycker jag att det ger lite tröst. Mitt i det jobbiga kan man känna att man på något vis kan styra det. Även om det bara är en liten detalj, att inte bara vara ett offer.

Ett gott exempel på det här, hur man väljer att hantera något man inte har valt, är min vän Pamela. Hon är just nu nominerad till årets krönikör med den här motiveringen:

”Med ett driv som entusiasmerar, med en enorm positiv energi och genom att öppet och naket dela med sig av sina erfarenheter i sin egen kamp mot cancer, ger hon 100 procent pepp och energi i varje stavelse i varje krönika hon skriver. Pamela Andersson nomineras till Årets krönikör för att hon på ett sällsynt sätt ger oss en ny dimension på det vi alla pratat om under 2013 – hälsans betydelse.”

Hoppas att juryn nu väljer rätt!

6 kommentarer

Under Uncategorized

6 svar till “Kan man alltid välja?

 1. Magdalena

  Ja, jag tror att vi alltid har ett val. Men vi har inte alla valmöjligheter som vi skulle önska.

 2. Det tar ju lite tid också.
  Det där med att veta hur man vill leva sitt liv.
  Det kan ta några år att komma dit.
  En del kanske hinner komma på det precis innan det är dags.
  Borde inte en del av våra och ungskruttarnas ”läxor” bestå av att hitta dit.
  Till det sättet att leva som passar just mig.
  Så behöver vi inte ångra just den biten.

 3. Stefan Wennberg

  Filmtips från Ted talk om att välja:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s