När det inte blir som man har tänkt sig

Att det inte alltid blir som man har tänkt sig, det lär man sig rätt fort i livet. Vissa saker är lättare att se varför de inte blev som tänkt, än andra. Vissa saker är stört omöjliga att fatta, hur mycket man än stöter, blöter och försöker förstå.

Att komma till Sverige för att få ett bättre liv. Med i bagaget finns en lång utbildning, säkert också några traumatiska händelser. Ett förlorat hus. En förlorad familj. Ett förlorat liv. I Sverige är det mörkt och kallt, så kallt att det inte ens finns jobb. Jo, om du har körkort och lokalkännedom fixar det sig. Kanske inte så man hade tänkt sig.   

I morse läste jag en artikel i DN om uppfinnaren Håkan Lans. Som i åratal har legat i tvister med olika företag. I artikeln i DN förstod man vilken kamp den här mannen har gått igenom. Han som borde uppfinna, har istället fått lägga sin tid på rättstvister. Så sorgligt och vilket slöseri med en människa. Den lilla mannen mot det stora gigantiska företaget. Flera gånger om. Kan få vem som helst att tappa livslusten. Vilket Håkan Lans också gjorde. Jag har sett det på närmare håll än så.

När saker går fel. När andra gör så att det inte blir som man har tänkt sig.  Besvikelse. Bitterhet. Frustration. Men också hat. Om det skriver Douglas Kennedy:

Kierkegaard noted that ‘The sickness unto death is despair’.
One of the most toxic forms of despair is hatred – which is, in so many instances, love gone wrong. Hatred is also dangerous to both your physical and psychic health, as all that perniciousness inevitably turns inward. I know of several people who – having harbored fury towards another (and in several instances, having behaved vindicti…vely) – fell profoundly ill after an extended bout of anger and malevolence.
Now this brings up an much-argued point: is there such a thing as karma. As in: if someone does ill to you, will it be inevitably revisited upon them? Alternatively, if you do good towards someone – or behave in an honorable way – will you, in turn, reap some sort of benefit? Certainly there is a school of thought that goes: no good deed goes unpunished. Just as I know more than a handful of bastards who continue to flourish. At the same time I also know of certain people who have truly taken a huge fall in the wake of bad behavior, or who have simply ended up isolated or alone thereafter. But is this karma or just further proof of that ever-great truism: character is destiny?
Man hoppas. På karma. Man gör det. Med man menar jag jag. Och kanske några fler med mig.

3 kommentarer

Under Tankar

3 svar till “När det inte blir som man har tänkt sig

  1. Ann Dierks

    Douglas Kennedy slår an en ton som berör!!!

  2. ”Character is destiny” – det är ju fuckin mästerligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s