Nu ska vi släppa mobilen

Japp. Jag tycker också att det ser illa ut när föräldrar går runt nedböjda över sina mobiler. Det ser ut som att de aldrig gör något annat än är helt inne i mobilen, jag vet. Och nu larmar ett gäng öppna förskolor, ja SvD kallar det för förskolelarm. Föräldrar måste släppa mobilen, säger de.

”En majoritet av verksamhetscheferna och förskolelärarna på öppna förskolorna, åtta stycken, är mycket tydliga med att de anser att föräldrarnas mobilanvändning går ut över barnen.

Lika många säger att de regelbundet säger åt föräldrar att lägga ner mobilen. Fem har satt upp regler kring föräldrarnas användning. Hälften vill se riktlinjer från staden som ska gälla på alla förskolor.”

De öppna förskolorna har alltså regler kring föräldrarnas mobilanvändning. De vill också att staden ska bestämma hur vuxna människor ska använda sina telefoner. Jag lämnar det där, jag tycker att det citatet talar för sig själv.

När min äldsta dotter var liten fanns inga smartphones. Jag gick ofta på öppna förskolan med henne. När det var sångstund gick vi på den och satt och klappade händer och sjöng låtar som hon skrattade gott åt. Men när det inte var sångstund satt jag oftast och pratade med andra föräldrar medan mitt barn lekte med andra barn. Jag gick liksom inte till öppna förskolan för att hon skulle leka med mig. Jag lekte inte med henne hemma heller. Hon fick sysselsätta sig bäst hon kunde med de tusen leksaker och de roliga skåpen och alla fjärrkontroller man kunde hitta. Ibland, när jag var jättetrött eftersom ungen aldrig sov, fick hon se Teletubbies på vhs.

Min yngsta dotter var på öppna förskolan två gånger, en gång var det stängt och vi fick vända hem igen. Övrig tid var hon mest hemma med mig och jag pluggade på distanskurser. Den ungen kunde sova så medan hon låg i sin vagn och sov gott läste jag en massa poäng i kommunikation och olika skrivarkurser. När hon var vaken gosade jag förstås med henne men lekte? Aldrig.

Men så här är det: Det finns få föräldrar som är fast i mobilen hela tiden. Det kanske ser ut så, för det är då vi ser det. Precis som med rökning, det är rökarna som syns – inte ickerökarna. Såklart har mobilanvändandet eskalerat, förr hade vi inte sådana här mobiler. Men i smartphones ryms det mesta. Jag har oftast ingen klocka på mig. Jag kollar på mobilen. Jag behöver skriva upp ett nummer – skriver i mobilen. Jag behöver räkna ut en sak och eftersom jag är sämst på att räkna använder jag mobilen. Och så vidare. Vi har ju allt där!

Jag minns när jag var liten. Då fanns inga datorer (på samma sätt som nu), knappt några mobiltelefoner, få tv-kanaler. Tänk, min pappa var ofta frånvarande ändå. Han läste tidningen. Han satt nedsjunken precis som Alfons pappa och var helt onåbar. Jag minns hur jag efter tredje ”pappa” höjde rösten och skrek så han skulle höra. Då kom ett ”mmmm” till svar.

När han var liten var hans pappa rätt onåbar för han jobbade två, om det inte var tre, jobb för att försörja familjen. Min vilda gissning är att min farfar också var lite frånvarande ibland när han var hemma, han var förmodligen rätt trött efter allt jobb. För att inte snacka om farmor som också jobbade två jobb och dessutom tog hand om hushållet.

Min pappa blev en entreprenör.  Ganska besvärlig och ifrågasättande, men också påhittig och smart.

Mina barn har aldrig sagt ”vi har inget att göra, vad ska vi göra?” De kan leka vad som helst med … vad som helst. De är sköna bönor vars kreativitet inte ser några hinder.

Och jag, well, jag har inga sysselsättningsproblem jag heller. Och ingen brist på fantasi. Trots att ingen av mina föräldrar lekte med mig när jag var liten.

Nu kommer min poäng. Vi föräldrar är inte till för att leka med våra barn. Barn dör inte av att ibland vara understimulerade. Att de behöver närhet och uppmärksamhet är inget vi ens behöver diskutera men på något sätt behöver barn också lära sig att föräldrar ibland måste ladda batterier, ligga på ett sofflock eller sitta och slösurfa. Och ärligt. Dagens föräldrar – hur duktiga är vi inte? Vi går föräldrakurser, vi läser allt vi kommer över när vi är gravida, vi väljer skolor, vi aktiverar ungarna, vi skjutsar, vi curlar – vi gör allt. Låt oss bara vara lite ibland. Om en unge har en förälder som är för fixerad av sin mobil så kommer ungen att lösa det. Det behövs inga ”riktlinjer från staden” för det.

 

alfons

 

8 kommentarer

Under Barn, Tankar

8 svar till “Nu ska vi släppa mobilen

 1. A

  Väl skrivet, som alltid!

 2. Hallelulja! Bra talat! Så skönt med någon som sätter ner foten!!

 3. Jag är ju en av de få som inte har en sådan där telefon och som förfasas över hur folk använder sina. Men ett förbud för att man ska vara mer med sina barn …? Dumt. Däremot tycker jag att det gärna kan finnas mobilfria zoner precis som det finns rökfria zoner. Men det är jag ganska ensam om att tycka tror jag.

 4. Understimulans triggar igång fantasin och att ha tråkigt är oerhört kreativt.
  Inga barn far illa över att sitta och ta det lugnt en stund. Dagens tempo stressar sönder deras hjärnor och det är bara bra att stanna upp och pausa.
  I skolan brukar jag prata med mina elever om mobilanvändande och jag blir rädd när jag får höra att man sover med mobilen under kudden – får att bli nådd. Eleverna uttrycker att det är svårt att bara sitta och få ro till att t. ex. läsa en bok.
  Jag inser att jag har en del att göra i klassrummet:-)

 5. Linnéa

  Du skriver så bra. Gillar dig mer och mer för varje dag 😉

 6. Mycket bra skrivet! Jag höll på att spilla ut kaffet på förmiddagen då någon kvinna på tv menade att små barn kunde bli deprimerade om det inte fick tillräcklig uppmärksamhet och bekräftelse och menade att de fanns viss skaderisk med föräldrarnas mobiltelefon-fokus. När jag ser mig omkring får barnen väldigt mycket uppmärksamhet. Mer än någon generation tidigare. Självklart ska inget barn behöva bli deprimerat men jag menar att man nog måste gräva lite mer i den frågan än att krasst koppla de till telefoner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s