På tal om det där med att ta till sig någons åsikt

Idag när jag åt lunch kastade jag ett öga på SvD som låg på matbordet i personalrummet. ”Alla ska lära sig moderna språk” blåstes det ut. Min första reaktion är en fnysning. För hallå, alla är ju redan tvungna att välja ett modernt språk. Tänker jag. Och så tänker jag att när jag gick i högstadiet fick man välja lite fritt, alla behövde inte välja språk och frågan är om inte det var bättre. För som lärare i moderna språk vet jag att även om alla måste välja ett språk så betyder inte det att alla lära sig ett modernt språk. Så jag fnyser lite till åt rubriken, muttrar till en kollega. Men äter upp, rusar på lektion och har efter den tid att läsa artikeln. För jag är ju språklärare, klart jag måste läsa den.

De vill göra moderna språk obligatoriska. Meh. Det är de ju redan. Tänker jag. Mitt dumma fån. Det är de ju inte. Inser jag när jag läser vidare. Det här vet jag ju, men jag tänker att de är obligatoriska bara för att man måste välja ett. Men jag glömmer bort att man får välja bort språk. Om det blir tufft och jobbigt.

Jag räknade på fingrarna från åk 2 i lågstadiet till åk 2 i gymnasiet när jag ÄNTLIGEN fick sluta med matte. Jag fick tvåa i slutbetyg i no-ämnena. Jag fick inte välja bort dem förrän i tvåan på gymnasiet och då gjorde jag minsann det. Fram till dess var det obligatoriskt.  Det var jobbigt, det var pest och det gick dåligt. Men att få välja bort det – det fanns ju inte på kartan. Kanske snappade jag upp något på vägen, som jag hade missat om jag inte hade haft ämnet alls.

Jag undervisar i engelska (kärnämne) och spanska (grundskolans enda ickeobligatoriska ämne tillsammans med franska och tyska). Gissa var eleverna presterar bäst. Gissa vilket ämne som ständigt prioriteras bort när det kniper med tid. Jag har ALDRIG hört någon säga att de pluggade spanska istället för NO. Aldrig. Och det är ju självklart när man tidigare till och med har fått räkna bort moderna språken inför gymnasievalet. Nu får man möjlighet till högre meritpoäng men det räcker nog inte med bara det.

KLART SOM FAN MITT ANDRA ÄMNE OCKSÅ SKA VARA OBLIGATORISKT. Här ska inte väljas bort några språk inte. För som Ibrahim Baylan skriver: ”Kunskapskraven för ett godkänt betyg i moderna språk är satta så att det är rimligt för de flesta elever att nå målen på samma sätt som i andra obligatoriska ämnen.”

Jag har idag ändrat uppfattning genom att ta del av någon annans tankar. Hurra!

PS. Den som först lyckas lokalisera alla JU i den här texten vinner ett signerat ex av Alltid du.

3 kommentarer

Under Lärarrelaterat

3 svar till “På tal om det där med att ta till sig någons åsikt

  1. Linnéa

    Jag vill vinna en bok ju 🙂
    Sex ju om man inte räknar med ju-et efter PS.

  2. Ping: Vem har rätt och vem har fel? | Pernilla Alm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s