Jag kan inte släppa det där gruppsexet

Det har snart gått en vecka sedan jag läste en artikel i The Guardian om hur en av tio kvinnor tvingats till sex. Dagen efter (i onsdags) inledde DN sin serie om det råare klimatet när det gäller sex och ungdomar. Det var då jag bloggade om när jag var fjorton.

På torsdagen fick jag hoppa in som föreläsare på Torsdag i Trollbäcken då Christina Stielli tyvärr blev sjuk. Jag tog upp det här med det grova, detta med tjejernas skuld och att killarna  inte tycker att de gör fel.

Jag kan inte släppa det. Vad beror det på? Det råare klimatet? Det hårdare sexet? Att allt kryper längre ner i åldrarna? Under veckan har jag diskuterat DN:s artiklar med kollegor, vänner och min man. Och med en av dem som jag bloggade om.  (Hade inte räknat med att han skulle läsa om hur jag nobbade hans ivrighet för 24 år sedan men så fungerar internet).

Anledningar jag kan komma på:

Internet och porr. När jag var tonåring för 25 år sedan var porren inte lika lättillgänglig. Några av er här i kommentarerna har också nämnt det. Och jag tror att det är en del av förklaringen men det kan inte vara bara. För let’s face it. Vanliga killar som har hur mycket fri tillgång till porr går ändå inte runt och kräver gruppsex av sina tjejpolare. De vet var gränsen går.

Reklam. Stor bov. Vi minns t.ex. Sturegallerian som nyligen gjorde bort sig med sin Please please him på fars dag. Kapp Ahl som är inne på 50 Shades of Grey-temat och inte gör det speciellt smakfullt.

Musik. Videos. Texter. Från smörpoppande Enrique som sjunger: ”Please excuse me, I don’t mean to be rude, but tonight I’m fuckin’ you” till hårdaste hiphopparen Sean Price som trallar:

”Yo, ya ass is fat, ya brain is small
You slap the kids and ya chain is pawned
You look like shit, you destroying yourself
Heineken for breakfast-ass bitch
You don’t even make my dick hard no more
Gotta think about my ex to get erect
Gotta take X when I’m erect
Stretchmarks, titties lookin like prunes
Fuck you with the lights off from behind in the room
My sister told me to leave ya ass alone, but fuck it..”

Nu behöver man inte gå över ån efter vatten …  Vad skriker vi åt våra barn på fotbollsplanen? Vilken kvinnosyn förmedlar vi genom att skrika ”Kom igen kärringar?” åt killarna på plan? Vad suckar vi om när vi kör bil? Vad kallar vi den i bilen framför utan att se hens könstillhörighet?

Och. Hur beter vi oss på jobbet? Läs min vän Angelas starka text om sexuella trakasserier  Jag kan fylla på med en lång egen lista. Mannen som knäppte upp min bh genom min blus varje gång jag gick förbi. Killen som stoppade upp sitt finger i mitt kön när jag gick förbi i en trappa. De ständiga sexuella anspelningarna. Och utanför jobbet, minst lika mycket. Mannen som drog mig in i ett trapphus på Åhléns och försökte tafsa men jag slet mig loss. Mannen som onanerade på pendeltåget i sätet precis mittemot mig. Och så vidare. Och så vidare.

Det börjar klarna.

12 kommentarer

Under Uncategorized

12 svar till “Jag kan inte släppa det där gruppsexet

 1. Samtidigt som vi utsätts för mer påträngande media där de ansvariga vet att sex säljer, så har vi en depression över hela världen. Under sådana perioder och tider innan krig, så råkar de mest utsatta än mer illa ut. Kvinnor hör till dessa grupper. Allt sammantaget tror jag har gjort att det just nu är så galet tungt att vara kvinna och tjej att man knappt orkar reagera. Och det är ju livsfarligt. Aldrig sluta reagera! Aldrig sluta höja rösten mot orättvisor! Själv gör jag ju som bekant det jag kan vad gäller att visa och uppfostra min son i humant tänkande och empati, och hoppas att många bäckar små. Det är bara det att de där små bäckarna snarare är som små regndroppar som först ska skapa en å för att sedan kunna skapa något större.

  Själv har jag blivit tafsad på både här och där och har alltidalltid slagit tillbaka, då har det inte upprepats. Men det har hänt, det skulle aldrig ha hänt. Så många som har tagit sig friheter med min kropp, en gång är en gång för många. Måtte aldrig min son bli en sådan som tror att det är ok att köra ner handen innanför någon tjejs tröja, in under trosorna, knuffa upp henne i ett hörn och jucka, skrämmas i en park etc etc!

  • Förresten så skriker jag alltid ”gubbjävel” i bilen när någon kör förbi för fort, ligger och trycker bakom, gör livsfarliga saker som svänga mitt framför, preja undan osv. Hittills har jag aldrig haft fel i mitt fula uttalande. Det har alltid suttit en gubbe bakom ratten. Himla sorligt faktiskt.

  • Pernilla

   Din son kommer inte bli en sådan. Finns inte en enda chans. Och precis, så många som har tagit sig friheter med ens kropp – det är inte okej någonstans.

 2. När jag var 13 fick jag fingrar uppkörda i underlivet av en kille på en badstrand.
  När jag var 15 skulle min lärare massera mina axlar när jag fått nackspärr och bad mig ta av mig tröjan. Vågade inte säga emot. Var för rädd om slutbetygen i nian.
  När jag var 20 år blev jag våldtagen på en fest. Blåmärken och rivsår bleknar, men skulden finns kvar.
  Sedan jag började jobba son sjuksköterska och barnmorska dyker skällsorden hora och fitta upp titt som tätt, av förvirrade patienter (vilket känns mer okej, ty de vet inte vad de gör…) men ofta av anhöriga, som vet vad de gör… Nuförtiden har vi överfallslarm på oss på jobbet efter diverse incidenter och mordhot av anhöriga.
  En värld som inte snurrar rätt, och tyvärr verkar det bara bli värre och värre. För ser jag tillbaka så har jag ändå kommit lindrigt undan…

  • Vill även tillägga så här efter ett par nätter på jobbet där jag får se tjejer som fått sina liv (och underliv) söndertrasade att det där med att killarna är flera minst 2-3 stycken, det börjar bli vanligare av de jag träffat på det senaste.. Kanske bara en slump som jämnar ut sig under året men ändå en liten tankeställare. Det där som man tänkte när man var ung och sen när man blivit äldre (kanske en period av icke-tänkande däremellan) om att sex är något intimt mellan två personer (inte alltid med du förstår kanske vad jag menar), vart tog den tanken vägen?

  • Pernilla

   Nej. Att bli våldtagen är inte att komma lindrigt undan. Ett dugg. Och va? Vilken jävla lärare.
   Seriöst. Vad är det med folk? Överfallsalarm när man jobbar med att hjälpa folk?
   Den här världen är helt sjuk. Helt sjuk. Kram på dig M!

   • Man har väl försvarsmekanismer som såhär 7 år senare tänker att det inte var så farligt, de var iaf inte flera stycken.. 😉
    Läraren däremot, han var en otrevlig man som utöver detta mest ägnade lektionerna åt att reta mig för att han tyckte det var kul när jag blev arg på honom.. Någonstans tyckte han nog ändå om mig, men varför vara trevlig när man kan få jävlas :p eller nåt..
    Och ja, överfallslarm är märkligt att man ska behöva, framförallt på mitt jobb, okej där det kommer in många som är drogpåverkade att det kan balla ur.. Men nyktra människor.. Jag förstår inte. Världen är ur led.. Men har du nån bra lösning som dyker upp så är jag på, vill se en annan utveckling än den som är nu.. För den här världen med jakt på uppskattning från killar, kompisar etc som gör att vi inte längre respekterar oss själva måste förändras. För de barn som ska växa upp, och för de som ännu inte är födda..!
    Nu blev det rörigt o blandat här (skyller på nattjobbshjärna) 😉
    Kram på dig och tack för att du tar upp de här ämnena!

 3. Björn Carheden

  Jag tror nog att det blivit annorlunda idag har många orsaker. Något som jag fastnat för var något som jag upplevde på 60-talet då jag hade ett samtal med min pappas gamla faster, som var ung före första världskriget. Jag vet inte hur vi kom in på dagens moral. Det var 60-tal och den sexuella frigörelsen hade blivit medial. Jag undrade hur hon upplevde min ungdomsgeneration, var hon inte chockerad? Hon skrattade. Det var nog inte så annorlunda egentligen men detvordades inte så mycket om det. Flickorna visste hur det var. Om hon t.ex. var ute på dans så gällde det att smyga över ängarna för att inte möta någon mer eller mindre full dräng. Var man dum och gick på stigen eller vägen så var det inte underligt om man hamnade på rygg. Så var det bara och naturligtvis hade flickan sig själv att skylla. Den sexuell friheten var nog en nästan obegränsad manlig sexuell frihet. Det har alltså även om det har blivit sämre än förr även blivit bättre. Tyvärr så är många mer biologiska varelser än lämpligt och det gäller nog tyvärr även flickor/kvinnor. Jag minns när jag och en kompis i femman blev hembjudna till en klasskamrat där det var FF. Hon och hennes kompis bjöd på konstig läsk och när jag passerade köket så såg jag en brännvinspava. Dessa två småflickor ville få oss, de hade antagligen själva stärkt sig, att bli påverkade så att vi skulle bli lika polska som de var. Vi drog snabbt därifrån. Jag har efteråt förstått att dessa småflickor hade bilden klar för sig genom att imitera sina föräldrar. När jag blev äldre så kunde jag se att dessa 17-18 åringar var inget jag ville umgås med och den ena flickans mamma tillhörde a-laget. Det behövs två för att dansa tango.
  Men visst blir jag upprörd av alla otäckheter som jag idag får möta via media och glad över att den sanning som fanns när jag var ung inte var allmän.

  • Pernilla

   Som vanligt. Vi kvinnor ska undvika farliga ställen för då kan vi bli våldtagna. Så var det 1000 år för Kristus, så är det 2013. Så kommer det vara år 5798. Uppenbarligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s