Varför vi är så tysta?

Carina Glenning på Corren undrar varför vi lärare är så tysta. Varför gör vi liksom ingenting? Ja du, Carina. Jag undrar ofta samma sak. Men just nu vet jag exakt varför.

Om två veckor ska jag rapportera in 130 betyg. Jag har bra koll på mina elever men det räcker inte när man sätter betyg. Jag måste ha underlag. Det har jag. Ska bara rätta och bedöma det först. Sedan ska jag sitta och knappa in allt i vårt system som heter Schoolsoft och är allt annat än soft. Sedan ska jag betygsätta. Och knappa in. Det är det vi gör just nu, vi drygt 100 000 lärare med pedagogisk utbildning som jobbar i Sverige i år.

Jag kan tycka att det är en otroligt dålig tajming för Pisa-undersökningen  att komma ut just precis nu när jag är trött. När jag jobbar arslet av mig för att hinna rätta 22 sagor skrivna av åk 7. De är fulla med kreativitet. Och grammatiska fel. Som jag ju bör hjälpa dem att förstå och korrigera. Sedan ska jag rätta och bedöma 22 artiklar skrivna av åk 8. Samma sak där. Kreativa. Och fulla med saker att jobba med. Efter det ligger högen med läsförståelseprovet för åk 9. Och sedan har jag tre årskurser spanska också. De har också uppgifter som kommer in nästa vecka. Och underst i högen ligger omproven. De som av olika anledningar inte kunde komma när vi hade prov/skrivning och nu också ska bli rättade. Och så ska jag jaga de elever som varit lediga och inte lämnat in sina saker till mig. Och …

Därför är jag tyst. För jag jobbar. Dygnet runt nästan. Jag sa just nej till att titta på julkalendern med mina barn. Jag har bett min man komma hem i tid, för jag har inte tid att natta. Därför är jag tyst. För jag bedömer underlag till 130 betyg. I morse vaknade jag 4:40 och kunde inte somna om för jag tänkte på allt jag har kvar att göra.

Läs Malin så länge. Hon säger precis det jag tänker. Jag orkar inte heller blogga om det. Just nu. När jag orkar ska jag blogga om det Frida Boisen skriver. Det finns saker där som skaver och irriterar. När jag orkar.

2 kommentarer

Under Tankar

2 svar till “Varför vi är så tysta?

  1. Ros-Mari Edström

    Helt rätt, allt du skriver. Jobbet hindrar oss från att delta i debatten. Du formulerar dig så väl, konkretiserar och exemplifierar. Lysande! Jag har vikarierat i gymnasiet på halvtid sen höstlovet och har hela helgen inbokad för att än en gång gå igenom de texter som mina elever presterat. De måste få veta hur de ligger till. Med 15 minuter per elev behöver jag 8 timmar. Min undervisningstid för tre grupper i svenska är 8 timmar! Tjoho! Jag hinner med det sista veckan! Nej! Ett pass går bort för julshowen sista dan. Får börja redan nästa vecka och vakta omprov på obetald tid, jag har ju timlön. Alltså – debatten får någon annan ta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s