Det skrivs mycket om oss lärare just nu

Och få saker är positiva.

Ja. PISA gick åt helvete.
Ja. Skolan är i relativt dåligt skick.
Ja. Det är lärarbrist på ingång. Stor och alarmerande.
Ja. Något måste göras.
Jag håller med om det.

Men. När någon skriver: Lärarkrisen är ett minst lika alarmerande bekymmer. Skolan genomgår ett stort generationsskifte där den gamla sortens småskollärare, drillade i konsten att lära ut, har ersatts av yngre förmågor som knappt är tränade alls i detta hantverk. Det är ingen djärv gissning att effekterna av detta syns i Pisa-rapporten. Läraryrket har gått från att vara ett drömyrke till ett skitjobb.” (Anna Dahlberg i Expressen) så blir jag uppgiven. Trött. Irriterad. Och faktiskt lite stött.

Låt mig berätta en sak. Mitt jobb är inget skitjobb. Mitt jobb är roligt, utmanande, omväxlande och trots bristen på flextid är det relativt fritt. Jag får bestämma väldigt mycket själv. Jag tvingas ta många snabba beslut men måste också analysera långsiktigt. Väga saker mot varandra. Välja rätt metod till rätt uppgift. Till rätt elev. Och låt mig berätta en sak till. Jag har inte haft en enda lektion på 12 år där jag och mina elever inte har skrattat. Med varandra. Inte en enda. Eller jo, kanske under något nationellt prov men annars har det varit rätt glatt.

Man kan säga mycket om skolan och läraryrket men att det skulle vara ett skitjobb – näpp. Vad är förresten definitionen för ett så kallat skitjobb? Vem bestämmer vad som är ett skitjobb?

Så här är det: Läraryrket är tufft. Det är inte alla som klarar av det. Det ställs orimliga krav på vad vi ska åstadkomma och tyvärr blir det inte lättare när det skälls på oss från alla håll. Från pressen. Från föräldrar. Från vår käre Björklund.  Men trots det är vi några tappra som ser fördelarna, som vet att vi kan det vi håller på med. Som kommer att gå rakryggade till jobbet imorgon när det är måndag, förvissade om att vi har ett jädrigt roligt jobb. Egentligen. Trots att vi har suttit och rättat hela helgen, trots att många av oss inte hinner gå och kissa förrän framåt sen eftermiddag imorgon, trots att vi varken har 10- eller 15-fika och knappt någon lunch. Och trots att … Nej, om jag fortsätter kanske du tror att jag har ett skitjobb. Det har jag inte. Jag har hand om framtiden samtidigt som jag befinner mig just precis här och nu.

Skitjobb? Kan du ha själv.

4 kommentarer

Under Lärarrelaterat

4 svar till “Det skrivs mycket om oss lärare just nu

 1. Z

  Det är synd om lärarna tar åt sig. Det är inte deras fel. Det är ett systemfel. Lärarna gör så gott de kan med de medel och utgångsläge de har. ALLA lärare jag stött på försöker sitt bästa. Och för mig räcker det. Det är så sjukt mycket f er att göra. Ni ska liksom göra allt och inget… Jag tycker det är synd om det inte kommer fram i debatten.

 2. Björn Carheden

  Om det hade varit ett skitjobb hade jag inte hängt mig kvar så länge jag fick och känt det så deppigt att behöva sluta. Om jag varit lydigt och följt alla påfund så hade jag kanske tröttnat och lagt av. Om jag tagit illa upp då en skolledare tyckte att jag hade för mycket ”katederundervisning” så hade jag kanske också tvivlat på om jag passade. Nu sitter jag här och Facebookare med gamla elever och ser att de uppskattade vår tid tillsammans. Mina ”barn” är för evigt mina barn och jag kan också upptäcka alla barnbarn jag har. Jag har också facit och ser resultatet och ser då att bara med några få undantag har det gått bra för dem.

 3. Ros-Mari

  Pernilla!
  Lova att du sänder detta direkt till Anna Dahlberg i Expressen NU! Hon behöver träffa en levande lärare, som inte bara kan undervisa utan även besitter din utsökta formuleringsförmåga. GÖR DET NU! Hon behöver en samtalspartner som begriper sig på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s