Är du innanför eller utanför julen?

Den 22 december 2010 glömmer vi aldrig. Min dotter vaknade idag och sa ”idag är det otursdagen.”

Det året hade jag gått all in med julen. Jag bestämde att jag skulle sluta vara Scrooge och istället omfamna. Så jag beställde alla julklappar på nätet i god tid. Jag beställde all julmat på nätet och fick det hemlevererat. Jag hade fixat julduk, bestämt juldukning inklusive små gåvor till varje plats. Pyntet satt som en smäck. Jag gjorde allt helhjärtat och tänkte att jag skulle bryta min julavsky. Den som suttit i sedan jag var cirka 6 år då mina föräldrar skildes och varje år efter det blev en påminnelse om att min familj inte längre fanns. Som gjorde att jag varje år kände att jag borde vara någon annanstans, som gjorde att jag alltid saknade någon och alltid kände skuld. Fast i presens. Fortfarande. Trots att jag nu har världens finaste egen familj finns det annat som komplicerar och förstör. I år mer tydligt än tidigare.

Efter en idyllisk julavslutning med de vackraste tjejerna i hela världen (mina förstås) åt vi mysig jullunch med deras far. Därefter skulle vi gå på liten inköpsrunda och de skulle få köpa julklappar till varandra. Ungefär där fick vi samtalet som för alltid förändrade våra liv. En massiv hjärnblödning satte stopp för lyckliga julen, ändrade allting och gav alla inblandade ärr för livet.

Nu är det snart jul igen. Jag har försökt. Som fan. Det är pyntat, julgodis har fixats, julklappar en masse. Men …. de lyckliga jullåtarna på radion provocerar mig. Pepparkakorna står mig i halsen och glöggen häller jag diskret ut i vasken. Masshysterin får mig att bli trött och ångra bittert att vi inte heller i år sparade pengar för en utlandsresa över julen.

Åsa Beckman skriver idag så fint om hur det är. Precis så.

2 kommentarer

Under Uncategorized

2 svar till “Är du innanför eller utanför julen?

 1. /nina

  Fy fanken vad jobbigt. Jag kanske kan ge dig lite hopp?

  Min jul är okej nu igen, men julen 2000 åkte jag in till sjukhuset på natten mot den 23 för min bebis rörde sig inte…ärligt talat så trodde jag nog att julen skulle vara skit resten av livet – men så är det inte.

  De första åren kunde jag inte vara borta hemifrån på hans födelsedag, annandagen. Ett år gick vi dit med heliumballonger och släppte som en färgglad bukett mot himlen som var klarblå.

  Sen blev det raketer nåt år, för det gillade killarna, både han som fanns före och han som kom året efter.

  Nu skulle han strax, strax fyllt tonåring. Det känns, visst gör det, men julen är ändå okej igen. Jag njuter av de barn jag har och det liv jag fått. Vi gör det som känns bra, i år kommer exet hit också. Har inte hänt förut men varför inte?

  Det värsta hotet mot julen är stressen och alla måsten. Man måste inte något, man ska göra det man VILL göra. Och om det är pasta carbonara eller rödvin och noll sill, noll skinka så ska man göra så. I år tog vi in granen förra helgen, bara för att vi ville det. Sådetså. Måsten finns det nog av ändå.

  Det enda jag inte gillar med julen är att den svenska julen är extremt exkluderande för alla som inte tillhör familjen. Är man skild och utan barn på julafton finns det risk för världens största ensamhet. Många vill inte rucka på hur det ska vara…

  Kram till dig Pernilla. Njut av ledighet och att du har din familj. Andas. Gör nåt ni vill göra. Snart är det sommar.

 2. Björn Carheden

  Med åldern blir jag automatiskt mindre deltagande. Men på något sätt finns mycket kvar men det förändras. När det i princip bara berör två vuxna blir det annorlunda mot då det fanns barn och föräldrar som hade förväntningar. Adventskalender med små gåvor eller choklad har försvunnit och bytts ut med en haikudikt till min hustru varje dag. Julbordet har krympt, inga golv bonas, vi har inga gardiner så det behövs inte bytas till julgardiner, julklapparna till varandra är nästan helt borta, julklappar till barn och barnbarn får hustrun ta hand om…. Vi fikar som vanligt kl. 15 men under helgen så blir det julkakor som ersätter annat fikatilltugg. Vi skickar lite julkort men de mesta julhälsningarna sker digitalt. Vi har bara gäster, barn och barnbarn på julafton men övriga dagar är det bara vi två. Julen passerar ganska lugnt förbi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s