Scrooge funderar

 

Vet ni? När jag tänker efter är det inte bara julen jag har problem med. Det är alla sådana här hysteriska tillfällen som innehåller en massa ”ska” och ”måste” och ”det är såååå  trevligt”. Jul, nyår, midsommar. Osv.

Men vad är det med mig? Varför har jag problem med det här? Det undrar jag också och funderar lite. En av sakerna är att de här tillfällena är så exkluderande. Det finns för många som inte kan vara med av olika anledningar. Som inte heller får vara med. Det gör ont i mig.

Jag hörde nyss på radion om hur kommuner kan ge extra stöd till familjer under julen men inte gör det. Varför gör de det inte? Varför slänger de inte ut en liten extraslant så att mammor och pappor kan köpa julklappar och fixa en skinkjävel? För det svider att inte ha när alla andra har. Det föder utanförskap och leder till större problem, senare.

Men inte bara för att folk inte har råd med julen. Folk är ensamma. Och alla ”firar med familjen” men när familjen är långt bort eller inte finns – då sitter man där. Och även om någon bjuder in en till julen så sitter man och känner sig som femte hjulet för julen ska firas med familjen och man vet att man egentligen inte tillhör.

Eller när man är skild. Jag oroade mig varenda år för den förälder som inte hade mig och min syster det året. Funderade på om mamma eller pappa kände sig ensam och det gjorde att jag aldrig kunde njuta av där jag var. Enda året jag inte behövde känna dåligt samvete mot den andra var när jag var utbytesstudent i USA för då var jag varken med mamma eller pappa. Fast jag längtade förstås hem så jag njöt ändå inte helt.

Men jag ogillar också alla sådana här högtider  av den anledningen som Karin Adelsköld skriver i Expressen idag. Vi gör saker utan att reflektera över varför.  Man gör saker för att man alltid har gjort så. För att man tror att det är så det ska vara. Utan att reflektera. Lite som med läxor fast inte alls ändå. Men det är samma grej.

Och det här att släppa iväg elever på långt lov fullt av sprit och våld. Och att sedan ta emot dem i januari och hurtfriskt fråga hur lovet var. (Jag har svurit på att aldrig mer fråga men ändå slinker det ur mig ibland. Vidrigt).

Eller att mitt i allas julglädje möta någon på Ica och tvingas svara att allt är bara bra fast det inte alls är det. För man vill inte förstöra någon annans julstämning för värre finns nästan inte. ”Tusen stjärnor som tindrar, glitter så långt man ser.”

Men för att återigen hänvisa till Åsa Beckmans krönika:

Julen förtätar allt, trygghet och kärlek, men också sorg och ångest. Den förstärker och förstorar den fas vi befinner oss i just de där decemberdagarna varje år. Julen är ett obarmhärtigt förstoringsglas.

Annonser

2 kommentarer

Under jul

2 svar till “Scrooge funderar

  1. Linnéa

    Du skriver så bra och tänkvärt och jag gillar länkarna du delar med dig av.
    Min stora tjej gillar inte julen (varannan jul med mig och hennes pappa sen hon var 2 år) och jag gissar att det har med det att göra. Jag firar en vit jul och känner väl igen det Karin skriver om att bli ifrågasatt för det.
    Önskar dig en god jul och hoppas du kan njuta lite av mys med familjen.

  2. Jag hoppas verkligen att min E inte har dåligt samvete för min skull när han är med sin pappa på jul, och tvärtom. Jag tror inte att han har det faktiskt. Kanske för att vi firar lillejul med samma engagemang som 24e december, eller för att jag bestämt min för att inte göra det till en stor grej, det här att han är varannan jul hos oss. Eller så är det en pojk-flicksak, har inte pojkar lite lättare att rycka på axlarna åt saker än vad duktiga flickor har? Himla jobbigt det här med jul. Just nu sitter jag själv och önskar lite lätt att jag var ensam på ett hotellrum i valfri europeisk stad. Bara jag och en bok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s