Vanliga påståenden om invandring, del 1

Påstående 1. ”Man får inte diskutera migrations- och integrationspolitik”

– Det stämmer inte. I Sverige har vi en omfattande yttrandefrihet. Migrations- och integrationspolitiken debatteras och diskuteras dagligen runt om i Sverige. På senare tid har debatten till och med intensifierats. Men den som argumenterar med hjälp av rasistiska och främlingsfientliga påståenden möter självklart berättigade motreaktioner.

Detta inlägg är i sin helhet kopierat från regeringens webb. Läs hela listan här på regeringen.se.

4 kommentarer

Under Uncategorized

4 svar till “Vanliga påståenden om invandring, del 1

  1. Ros-Mari

    Bra synpunkt, Hanna! Det ligger en nedlåtande ton i hela resonemanget från regeringens hemsida. Men hur ska vi kunna skapa en atmosfär där de som kommer hit från ett annat land kan behålla sin stolthet över sitt ursprung och samtidigt känna att de är svenskar och välkomna som svenskar? Jag har haft elever som inte alls gillar att bli kallade svenskar, utan menat. ”Jag är inte svensk, jag är grek”.

  2. Björn Carheden

    Det viktiga är väl att man läser alla påståenden om invandring. Jag kan bitvis hålla med om att ordet ”invandrare” är knepigt men än har jag inte sett något bra alternativ. Inte ens Vilhelm Moberg fann något bättre ord. Försök med ”nysvenskar” etc. har inte fungerat. ”Inflyttare”? Det är svårt att byta ut ett ord som ändå förstås

  3. Jag är lite petig vad det gäller hur en uttrycker sig. I första meningen på sidan stå det bl. a. såhär: ”Svenska folket är, i jämförelse med flera europeiska länder, mer positiva till invandring och invandrare.” I ett sådant uttalande döljer det sig en negativ underton. Byt ut ordet ”invandrare” mot ”kvinnor” så ser en hur knäppt det låter. ”Svenska folket är, i jämförelse med flera europeiska länder, mer positiva till kvinnor och flickor.” Det blir en underton av att invandrare aldrig kommer få samma status som svenskarna, men tillräckligt nära för att vi ska vara nöjda. Nix, inte ok.

    Och jo, jag tycker att regeringens hemsida ska stötas och blötas vad gäller språket, så jag hoppas de omformulerar sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s