Hej klassen

När jag la mig igår hade jag jobbat nästan hela dagen och kvällen. Det är så när man är lärare – man jobbar väldigt många timmar. Anledningarna till det är flera men den allra största anledningen är att vi vill göra ett bra jobb. Vi lärare vill att det ska gå bra för våra elever. Vi lägger ner tid, möda, tankar och ibland faktiskt en hel del tårar – för att ni ska få en bra utbildning där ni känner er trygga, respekterade och rustade för framtiden. Vi är sådana.

När jag klev in i klassrummet idag var jag glad att se er. Tänkte att lektionen skulle vara bättre än den vi hade igår just innan vi skulle gå hem. Då när flera av er pratade väldigt mycket och störde era klasskompisar. Och mig men framförallt er själva. Det är så det brukar vara på måndagar eftersom lektionen ligger sent och ni är trötta och ofokuserade.

Men idag var det tisdag. Jag åkte tidigare till jobbet för att hinna allt jag behövde hinna innan vår lektion och precis i tid var jag klar. Skönt!  Glad i hågen gick jag alltså upp för alla de där trapporna ni vet, och vi gick in i klassrummet. Jag försökte berätta att jag inte mår så bra idag, är förkyld och därför har lite taskig röst.

Vi körde igång. Ni var fantastiska! Ni kom igång och jobbade direkt, skrev manus och övade. Alla var klara i tid och när ni sedan spelade upp scenerna ur ”Lamb to the Slaughter” var det med inlevelse, rekvisita och bra uttal.

Sedan skulle vi byta moment. Och det var då det började gå fel. Mitt i skrivövningen (som flera av er sa att ni tyckte var rolig) pratades det. Om allt möjligt. På svenska. Lite med den ni satt bredvid. Eller den som sitter i andra änden av klassrummet. Flera gånger fick jag säga till och den övning vi skulle göra blev mycket kortare än det var tänkt eftersom jag inte hade röst nog att göra mig hörd över ert prat. Det var inte alla som pratade, men väldigt många. Fler än vanligt.

Jag hade planerat in en lektion som skulle ge er mer kunskap. Som skulle ge er redskap. Förberedelse inför lektionen efter lovet när ni ska skriva noveller som jag ska bedöma och ha som del av ert betygsunderlag. Jag hade tänkt till, filat och vägt saker mot varandra. Använt min professionalism. Jag har en plan för er nämligen. Jag vill att ni ska kunna så mycket som möjligt när ni slutar hos mig nästa vår. Jag vill kunna titta på era resultat och känna att vi gjorde vårt allra bästa.

När jag gick ut ur klassrummet efter vår lektion var jag arg. Jag var också besviken, ledsen, irriterad och frustrerad. Mest på mig själv för att jag tillät mig att vara oprofessionell och bli arg på er. Men tyvärr blir jag arg när ni inte respekterar era vänner, jag blir arg när ni inte respekterar er själva. Jag blir också arg när ni inte respekterar mig. Men ändå borde jag inte ha blivit det.

Jag gillar er som tusan. Ni är en fantastisk grupp och en skön mix av människor. Jag ser fram emot att ha lektioner med er, vi har roligt ihop. Ni kan mycket och det triggar – tänk allt vi skulle kunna göra.

Jag bytte jobb en gång. Jag började jobba på ett stort IT-företag med vuxna. Vet ni hur tråkiga vuxna är? Jag log knappt någonting på hela dagen på det jobbet. Fort bytte jag tillbaka (det hade också lite att göra med att det gick dåligt för IT-företaget och alla som nyss hade börjat fick sluta igen) till lärarjobbet. Jag log dag ett. Det går inte en dag utan att jag skrattar på jobbet. Faktiskt flera gånger varje dag. Men en sak var de vuxna bättre på. De lyssnade när jag pratade. De förstod att jag hade något viktigt att säga. De tog vara på att jag var en högutbildad, engagerad och professionell medarbetare.

Ni går i skolan i en kommun som satsar på sina lärare och elever. I veckan blev det officiellt att två lärare på vår skola har fått ett fint pris. Folk kommer från Asien för att se hur ni jobbar. Er kommun betalar höga lärarlöner, för att de tycker att ni är så viktiga att ni ska ha de bästa lärarna. Jag har hört att kommunen er skola ligger i faktiskt betalar mest i hela Sverige.  Det är det ni har. En skola folk vill komma och titta på, och lära av. Lärare med hög utbildning som älskar sitt jobb och brinner för sina elever. Ska vi utnyttja det och göra det bästa av det eller ska vi babbla bort den drömsitsen?

Så. Nu ska jag lägga mig på soffan och vila men innan det vill jag säga förlåt för att jag blev arg. Jag borde inte ha blivit det men blev så besviken över att det som började så bra var tvunget att sluta så dåligt.

Jag hoppas att ni får ett skönt lov och så tar vi ett par tysta timmar när vi ses igen. Okej?

Annonser

5 kommentarer

Under Lärarrelaterat

5 svar till “Hej klassen

  1. Jenny

    Hoppas dina elever läser detta.

  2. Björn Carheden

    Bra skrivet! Det är en text jag också hade kunnat skriva många gånger men inte gjorde. Jag gjorde det muntligt på gott och ont. Nackdelen är att orden inte blir så exakta och strukturen kan bli lite ologisk. Men födelsedag är att jag kunde se om budskapet nådde fram, jag kunde också använda det språk som barn är duktiga att förstå, kroppsspråket. Men det viktiga är man är ärlig och ger både ris och ros.

  3. Ros-Mari

    Tack för ditt peptalk. Jag behöver det, för jag ska vikariera i morrn igen (trots att gamla vicket just tog slut). Den här gången ska jag ha elever som jag inte träffat sen åk 1, nu är de treor! Ska bli kul att se hur de artat sig. Om 16 veckor är det studentexamen!

  4. Gumman (jo, jag behövde ett ”gumman” här) vad jag blir glad över att läsa ditt brev till dina elever! Jag hoppas SÅ att fler lärare läser och många elever och alla föräldrar, så kanske vi alla kan börja från varsitt håll och nå in i mitten till den där drömskolan och drömstarten man vill ge barnen och tonåringarna in i den osäkra framtiden! Då blir den genast ett mycket tryggare ställe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s