Du vet väl om att du är värdefull?

För några dagar sedan ville Björklund skicka ut en utredning för att reda upp varför det är oreda i våra klassrum. Det var viktigt, sa Björklund,  ”att lärarna inte ser detta som en anklagelse. Det här ska uppfattas som ett stöd för lärarna i deras arbete.”

Dagens utspel från Björklund är att studenter som tar examen i ma/no får 25 000 kronor i examensbonus per ämne.

Jättefint Björklund. För om man får en examensbonus så betyder det förstås att man stannar i yrket oavsett hur det ser ut när man kommer ut?

Vet du, Björklund, att ni i regeringen anser att det är viktigt med språk? Så viktigt att varenda elev måste välja ett. Vet du också att det snart är skriande brist på språklärare pga att ingen söker till att bli en sådan? (Jag tror att siffrorna är att två sökte till att bli fransklärare i höstas och ingen ville bli tysklärare. Jag orkar dock inte leta upp statistiken pga skriver läxbok och gör inget annat än letar fakta).

Om sex år (2020) saknas det 43 000 lärare (enligt SCB, de borde ha lite koll). Det är 45% av dagens lärare. Det blir en kul skola att hänga i, nyexad med bonus, utan kollegor. I alla fall utan behöriga, kompetenta och legitimerade kollegor. En skola som saknar 45% av sin arbetskraft. Heja framtiden, det kommer att gå toppen!

Jag själv är spansklärare och har genom alla år (till och med när det var svårt med lärarjobb ett tag under finanskrisen) haft lätt att få jobb, tack vare min spanska. Det är stor brist på behöriga sådana, nämligen. Något alla håller med om, ända tills det är dags att sätta lön.

När jag började som lärare var vi fyra nyexade som började på samma skola, samtidigt. Vi hade just gått ut samma Lärarhögskola och därmed samma utbildning. Förutom att jag hade språk och de hade ma/no. De andra tre gick in på 1000 kronor mer än jag. De var både tjejer och killar så det var liksom ma/no-grejen som avgjorde. Och förmodligen för att jag var rutten på att förhandla. Story of my life.

Man behöver inte vara ma/no-lärare för att räkna ut att de sedan har haft högre lön än jag, genomgående. Jag har inte stått still, absolut inte. Min lön är, för att vara språklärare, hyfsad. (Fast egentligen alldeles för låg med tanke på min utbildning och kompetens men det är ju en helt annan historia och ett annat problem). På min arbetsplats ligger jag lägre i lön än personer med samma typ av utbildning och lika lång lärarerfarenhet. På grund av att vi har olika ämnen även om mitt ämne också är en bristvara. Logiskt? Inte för en som inte är ma/no-lärare i alla fall.

Har du inga fler bra förslag, Björklund? Som t.ex. HUR NI SKA LYCKAS FÅ LÄRARE SOM FINNS I SKOLAN IDAG ATT ORKA VARA KVAR? Hur ska ni lyckas göra att vår arbetssituation är dräglig? Hur ska ni höja förtroendet för vår profession i samhället? Och hur ska ni premiera oss? Eller har du fler utspel som gör att jag direkt vill slänga ut mitt CV på något socialt media och skaffa ett nytt jobb, och bli en av de 45% som snart drar?

”Du vet väl om att du är värdefull, att du är viktig här och nu?”

20140302-102745.jpg

4 kommentarer

Under Lärarrelaterat

4 svar till “Du vet väl om att du är värdefull?

  1. Ping: Man kan skriva till Björklund | Pernilla Alm

  2. Väl rutet!! Vi pratar utsortering av lärare – de som är mer viktiga än andra, enligt JB:s kriterier….Jag vill också veta hur man ska lösa det ”lilla” problemet med att få oss lärare som arbetat ett tag att vilja stanna kvar – jag vill veta HUR!!!

  3. Men ärligt talat!? Jag blir galet trött på att ma/no alltid rankas högre än humaniora. Så har det alltid varit och kommer alltid vara? Why? Jag ser verkligen ingen poäng med det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s