Vad beror det på?

En facebookvän skriver en lång status i frustration över sina barns skola. En skola där det uppenbarligen är kaos, där läraren är sjuk och en obehörig vikarie har hand om en klass. En skola där läraren inte går runt i klassrummet för att se hur det går för eleverna och heller inte kör genomgångar vid tavlan. En skola där eleverna svär och en del har hörselkåpor för att stå ut i oljudet. En skola där lärarna viftar bort allt genom att säga att barnen ”har diagnoser.” En skola där eleverna säger att det är tråkigt, som min facebookvän säger: ”Vi har bäddat för det här, alla barn mobiler och så fort inget händer åker de fram.”

Min facebookvän försöker prata med rektorn. Som säger att man inte använder tavlan i dagens skola. Som säger att den obehöriga vikarien är duktig. Fast den aldrig bedömer arbeten eller går runt i klassen eller verkar ha koll på vad eleverna kan. Rektorn säger att det är bra att de stöttar barnen hemma.

Min facebookvän undrar om det är så här överallt. Personen undrar vad stöket i skolan beror på.

Jag tänker så här: Ingenstans är det likadant som överallt. Man måste vara försiktig med att generalisera. Svenska skolor idag är enormt olika. Jag känner inte alls igen den här bilden av skolan. Jag jobbar i en. Mina barn går i en annan. Jag har massor av vänner som jobbar i ytterligare andra skolor. Överallt ser jag kompetenta människor som gör sitt allra bästa. Jag ser trevliga barn och ungdomar. När jag går i korridorerna på mitt jobb hör jag sällan högljudda skrik och svordomar. Mest hör jag ”Hej Pernilla, hur mår du?” Idag när jag gick ifrån en lektion överhörde jag en diskussion om Andra Världskriget.

”Vi var ju neutrala.”
”Va? Var vi?”
”Ja, vi gjorde inget.”

Den bild min facebookvän målar upp låter dock helt hopplös. Och även om jag verkligen inte känner igen den finns den verkligheten också. Och det finns anledningar till det.  För att börja förstå hur och varför kan man ställa sig några frågor:

Hur hög är skolpengen i kommunen?

Hur handskas skolan med sina pengar? Back/plus/jämnt upp?

Betalar skolpengen dyra hyror så att pengarna inte räcker till annat?

Hur stora är undervisningsgrupperna?

Är personalen utbildad, behörig och legitimerad?

Finns fritidspersonal / fritidsledare?

Finns kuratorer / sjuksyster?

Vilket område ligger skolan i? Hur är den socioekonomiska bakgrunden?

Och så vidare.

Men nej. Generellt är det inte kaos  i alla Sveriges skolor.

Men om 6 år när 43 000 behöriga lärare har slutat – då är risken högre att det ser ut så på fler ställen. Då när ”duktiga vikarier” har hand om våra barn och vår framtid.

Politiker – ni måste vakna! Snart blöder det på fler håll!

Lämna en kommentar

Under Lärarrelaterat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s