Tack Peppe

Jag skulle blogga om det här häromdagen men skrivandet av en läxbok kom i vägen. Jösses så irriterad jag var när jag läste att 140 lärare inte fick åka till Mallorca på konferens. Det stack i ögonen nämligen.

Här skriver Peppe  bättre än jag någonsin, i min ilska, hade kunnat skriva om det. Men jag har lite tillägg.

20140421-211436.jpg

 

Samma dag som Dagens Nyheter rapporterade om Sturebyskolans inställda resa (17 april 2014) skrev de också om en studie som visar att en bra skola förebygger kriminalitet. NEWSFLASH! En bra skola förebygger kriminalitet! Eller som skolborgarrådet Lotta Edholm säger i artikeln: ”Det ger råg i ryggen åt lärarna. De vet det naturligtvis redan, men nu har de svart på vitt.” Jo. Vi vet. Jo. Vi kan behöva lite svart på vitt för ingen tror någonsin på vad vi säger förrän någon annan har bevisat att det stämmer. Så är det.

Och hur får man en bra skola? Hur får man en bra arbetsplats? Kan det vara genom att ha en personal som känner varandra väl, är trygga och professionella? Hur är det nu företag brukar göra? Brukar företag skicka iväg sina anställda på kick-offer, utbildningar, konferenser och andra ”teambuildande” aktiveter någonsin? Händer det? Jo, det gör det. (Min man, som jobbar på ett privat företag, har en sådan inplanerad om ett par veckor så jag har hört att det händer).

Skolan jag jobbar i har åkt på, HÅLL I ER NU, tre utlandsresor. De första två missade jag pga föräldraledighet och graviditet i icke flygbara veckor (dåligt tajmat) men den tredje fick jag åka med på. Den tog oss till Barcelona. Inte så långt ifrån Mallis faktiskt. Vi bodde på ett konferenshotell utanför Barcelona. Jag trodde att jag skulle hinna in dit lite titt som tätt, tänkte att vi offrar ju en helg och tre hela dygn – lite ledigt måste jag väl få för mödan? Näpp. Knappt hade vi klivit av planet förrän det var dags att lära oss om Lgr 11 som låg som ett hot i horisonten. Vi var på banan med Lgr 11 över ett halvår innan det ens var dags att implementera det hela i skolorna. Där satt vi, nästan hela kollegiet, i en konferenssal utanför Barcelona UTAN wifi så man var tvungen att lyssna. Det är ofta så i Spanien, wifi fungerar jättedåligt. (Enda grejen jag inte gillar med Spanien).

Hur kunde vi få åka? Låt se … Kanske för att vi är en skola som har en bra ekonomi. Kanske för att vi hade sparat pengarna för vår kompetensutveckling. Kanske för att vi aldrig tar in extern vikarie den första dagen någon är sjuk eller vabbar, istället rycker vi in för varandra. (Inte alltid skitkul men vi håller vår budget och mer därtill). Vi har aldrig haft köpstopp, jo en gång för en annan skola var i kris och tog våra pengar om jag har uppfattat saken rätt. Pengar VI hade varit duktiga med. Vi har material till alla våra elever och klassrum. Okej, vi har rätt slitna lokaler men det är kommunens fastighetsbolag som har hand om dem, inte vi.

Varför fick ingen moralpanik när vi åkte? Vet inte. Vi kanske bara hade tur. Det kanske inte var någon som märkte flyg- och hotellbiljetterna för 60 – 80 personer. Eller så tycker de styrande i Nacka kommun att det är BRA att personalen i skolorna UTBILDAS och lär känna varandra ordentligt. För kanske betyder det att skolan blir bra och vem gagnar det? Vild slutsats (gör gärna en studie för att ge mig svart på vitt): Inte bara de ungar som kanske hade hamnat i kriminalitet utan faktiskt varenda en som kommer i kontakt med oss som jobbar i en bra skola.

Har jag nämnt att vi är superpoppis i Nacka? Att vi har toppnoteringar i betyg, meritvärden, nationella prov och kö till våra klasser? Och att Asien kommer och tittar på hur vi gör? Och att vi har lärare som är prisbelönta och att typ hela lärarkåren har ansökt om att få bli förstelärare?

Moralpanika ni men lite tror jag resorna till utlandet har med det här att göra. Inte allt. Men lite.

Nu när jag skriver om mina kollegor och min skola längtar jag lite till imorgon. Nu var det för länge sedan vi sågs. För så är det också. Jag blir glad när jag kommer till jobbet och möter mina kvalificerade, trevliga och grymma lärarkollegor. Och såklart mina elever också men nu handlade det om lärare och vår rätt att få åka på konferens.

 

Annonser

1 kommentar

Under Lärarrelaterat

Ett svar till “Tack Peppe

  1. Sen är det också så att det oftast är billigare att skicka ett gäng utomlands än att hålla en stor konferens i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s