I motvind kan ingen höra dig skrika

Någon sa att hen skulle rösta blankt idag. För att det inte finns något parti som ”tycker som hen i allt.” Någon annan skulle också rösta blankt eftersom ”de bara lovar och sedan blir det aldrig så ändå.” Jag fattar folks anledningar att rösta blankt. Jag fattar vad de vill markera. Ändå kan jag inte förstå.

Folk har torterats.

Folk har förföljts.

Folk har trakasserats.

Folk har kämpat.

För att du och jag ska få uttrycka vår åsikt. För att vi ska få vara med och påverka.

Det är inte ens hundra år sedan vi kvinnor i Sverige fick rösträtt. Hundra år är inte så länge som man kan tro i dagens snabbspolande samhälle. Hundra år är lite kortare än min kollegas farmor har levt. Och där vi var för hundra år sedan, dit har en del länder väldigt långt fortfarande.

Idag går jag och röstar. För att jag får. Vad jag röstar på? Det parti som stämmer bäst (minst dåligt) med hur jag tycker i stora, övergripande och viktiga frågor. För hur jag tycker i allt, det är nog inte ens jag själv överens med mig själv om.

En blankröst är inte ett starkt sätt att protestera mot Sverigedemokraterna. Varje blankröst är en vinst för dem.

En blankröst är som att skrika ut sin protest och sitt missnöje i motvind. Ingen kommer ändå att höra den.

 

Boktips i ämnet: Tillbaka till henne.

 

 

Uppdatering när jag nu lyckats ta mig till brevlådan:

Eller som DN skriver:

20140525-093146.jpg

20140525-093426.jpg

1 kommentar

Under Uncategorized

Ett svar till “I motvind kan ingen höra dig skrika

  1. Instämmer. Ser inte att en blankröst påverkar. I demokratin måste vi lära oss att samsas, förhandla och kompromissa. Ingen får sin vilja igenom fullt ut. Vi tar hänsyn till varandra och samhällets bästa. På så sätt menar jag att vi måste vara ödmjuka när vi ser på partierna. Knappast rimligt att ett parti passar till 100%. Men det passar tillräckligt bra för att vara med och föra vår talan.

    Om hen inte kan hitta ett enda parti som har några som helst bra åsikter, kanske att hen ska ställa fler frågor. Vi har så många alternativ.

    För mig är att rösta blankt lite som att ge upp. Det tänker jag inte göra. Finns ingen anledning till det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s