Jag gick ut och sprang

I mina kvarter. Solig härlig morgon. Fågelkvitter. Jag kom till vägen som viker in i skogen. En kort bit i skogen men ändå, skog. Tvekade inte ens. Skulle aldrig komma på tanken. Springa ensam i skogen är ju som att be om att bli våldtagen. Som kvinna har man alltid i bakhuvudet var man ska gå, hur man ska vara klädd, hur man ska bete sig. För att undvika. För att även om en löptur i skogen skulle kännas underbart härligt att starta dagen med så är det inte svårt att låta bli. Att springa på asfalt vid villor känns mycket bättre än att lämnas våldtagen, sargad och eventuellt smittad med någon rejält oönskad sjukdom – i en enslig skogsdunge.

För några dagar sedan kom domen mot killen som våldtog en ung tjej på en konsert. Hans straff blev kort för våldtäkten höll inte på så länge. Hon blev våldtagen på en konsert. Mitt bland folk. Hur länge har hon men efter det här tro? Förmodligen inte under ett ”tämligen kortvarigt förlopp.” Klart längre än det tar honom att avtjäna sitt straff och betala de fjuttiga 96000 hon ska få i skadestånd.

I måndags hämtade jag upp min vän på Sveavägen. Det var eftermiddag och vi skulle äta en sen lunch. I tisdags hörde jag på radio att en kvinna blev våldtagen av två män på en ”utomhustoalett” på Sveavägen. (Jag vet inte exakt vad en utomhustoalett är men det hör inte hit alls). I måndags. På eftermiddagen. Insläpad (förmodar jag) på en toalett. Sedan förd med ambulans till sjukhus. Det står i artikeln att kvinnan inte verkar ha fått allvarliga fysiska skador. Då får de säkert också ett kortare straff. Det gjorde ju inte ont på henne så då gör det ju inget.

Jag börjar fundera.

HUR EXAKT ska vi kvinnor göra för att inte bli våldtagna? För de gamla vanliga reglerna om att undvika vissa ställen, att klä sig rätt och inte bli för full och inte åka med främlingar och och och – de verkar inte räcka längre.

Nog nu. Mina döttrar ska för fan kunna röra sig fritt. Inte bara dina söner.

Birger Jarl. På 1200-talet nedtecknade han diverse lagar. Bland annat den om att våldtäkt är förbjudet. På 1200-talet.

20140730-174403-63843959.jpg

Lämna en kommentar

Under Tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s