Gästfilosofen om livet och hängbroar

Jag har en vän som alltid har något väldigt klokt att säga. Oavsett vad det gäller. I morse läste jag en lång post av honom på Facebook och kände att jag ville dela med mig av hans kloka ord.

Här kommer Jonas Öholms tankar om livet. Och hängbroar. Kanske är det samma sak. Kanske inte.

”Det här med liv är som med hängbroar. Klart är att både liv och hängbroar börjar på ett ställe och slutar på ett annat. Allt annat vore ju helt orimligt. Men häng nu inte upp dig på att varje vettig hängbro når som lägst på mitten, se hellre liv som en hel serie hängbroar, på rad liksom, men inte sällan lite snett. Om det känns risigt att både liv och hängbroar har ett slut så kan man ju tänka att varje vettig hängbro slutar där en stig börjar.

Vidare vet alla att hängbroar av den gamla sorten sällan byggs i stan, man ser dom oftare i fjällvärlden, men allra vanligast är dom förstås i djungeln och att livet är som en djungel, det vet ju alla. Det har hänt att typ onda vättar skär av hängbroar för intet ont anande och nästan oskyldiga, lika jäkla trist varje gång sånt sker. Ännu värre är det när folk klipper av sin egen hängbro, men det ska dom ge fan i, bättre då att ropa på nån som är bra på knopar och har gaffa.

Nackdelen med både hängbroar och liv är att det kan blåsa en sjuhelvetes sidvind. Det är inte bra alls men ingen sidvind varar för evigt. Själva beläggningen, eller gångbanan, på hängbroar och liv är ofta av plank, som med tiden blir mer som pinnar, men visst, man kan ränna på som en vettvilling fast att man egentligen bör växla mellan horisontblick och marksyn. En del tror att hela rasket är asfalterat, men det är vanligast bland grevar och baroner eller folk med liknande problem.

Både liv och hängbroar kräver mer underhåll än vad som anses rimligt bland folk i allmänhet men sånt är svårt att ändra på utan ren pennalism, så vi får nöja oss med att heja på så gott det går. En paradox i sammanhanget är att liv är oerhört mycket bättre dokumenterat än hängbroar, trots detta visar ny statistik att liv krånglar grymt mycket mer än hängbroar. Själv tror jag att det kan bero på att manualerna för liv är typ lite luddiga och ibland direkt felöversatta. Just på det viset är hängbroar klart bättre än liv. Å andra sidan är liv coolare än hängbroar, eftersom man liksom bygger hela rasket ut över en avgrund, samtidigt som man är osäker både på riktning och mål… och ändå byggs det…”

Ja Jonas. Jag tror också att det beror på att manualerna för liv är väldigt luddiga men på något sätt är det charmen med livet också. För vad skulle vi annars fundera på?

Lämna en kommentar

Under Tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s