Ny krönika

I Tyresö Nyheter.
Jag fuskade lite med antal tecken så de kortade den något. Här får ni hela…

Jag har en dotter som är inne på sitt nionde år. Hennes dagar börjar med kramar och pussar, frukost, påminnelser om läxor, gympakläder, tandborstning, mössa, vantar och så skjuts till skolan. Där får hon gratis (ja ja, ni vet vad jag menar) högkvalitativ utbildning, lunch och mellis samtidigt som hon utvecklar sina sociala relationer. Väl hemma igen är det värsta hon behöver genomlida att plocka i ordning i sitt rum, vika in sina rena kläder i garderoben och göra en läxa eller två. Ibland tvingas hon tömma eller fylla diskmaskinen. (Eventuellt har hon en annan version än jag av hur hårt liv hon har). Men efter hennes jobbiga vecka får hon alltid någon slags belöning i form av fredagsmys. Kanske också lite lördagsmys för vi tycker att vi är worth it

I en annan del av Sverige finns en nioårig pojke som inte har det som min nästan nioåring har det. Han har kommit till Sverige utan sina föräldrar och jag undrar om han verkligen får en varm kram när han vaknar på morgonen? Har han det han behöver för att klara sin dag? Rätt kläder? Rätt saker? Har han ens en skolgång som fungerar? Får han tillräckligt med mat? Undrar han varje natt var hans föräldrar är eller har han traumatiska minnen av hur de dödades framför honom? Jag vet inte men jag vet att för ungefär två veckor sedan bestod hans ”fredagsmys” av att hållas fast av en ordningsvakt som är mer än dubbelt så stor, dubbelt så tung, faktiskt dubbelt av allting. Om inte trippelt. Ordningsvakten nöjer sig inte bara med att hålla fast pojken, nej han håller i honom så att han har svårt att andas och dunkar dessutom pojkens huvud i stengolvet. Bara den händelsen är så otroligt svår att förstå, men det som sedan händer är nästan lika svårt att ta in.

Plötsligt svämmar sociala medier över av hat. Men inte i den riktning man skulle kunna tro. Nej, hatet går mot pojken. Som är nio år. Som blir fasthållen och slagen av en vuxen man. Det skrivs vidriga kommentarer om vad en nioårig pojke har gjort för att förtjäna att få sitt huvud dunkat i ett stengolv. Vissa hävdar att det är rätt och riktigt. Enligt Sydsvenskan skriver en barnskötare från Eslöv på Facebook att ”horungen fick ju precis vad han förtjänade.” En barnskötare pratar om en nioåring som en ”horunge” som fick vad han förtjänade och mitt hjärta går itu.

Näthat är numera smutsig vardag. Journalister och andra som uttrycker sin åsikt eller rapporterar om något ”olämpligt” får helt enkelt finna sig i att få sin inkorg fylld av hat och i de flesta kommentarsfält blir det väldigt ofta hårda ord mellan personer som har olika åsikter. Man sitter bakom sina tangenter och hatar loss. Jag blir rädd. Vad är det för folk som befolkar Sverige? Varifrån kommer allt hat? Hur kan man ens tänka tanken att detta barn hade gjort något som kunde rättfärdiga vaktens beteende? (Exakt VAD skulle kunna göra det?) Hur kan man stå som en medeltida mobb vid skampålen och kasta ur sig dessa vidrigheter?

Barn föds på olika ställen. Vi människor föds till olika öden. En del av oss har tur när vi föds. Även om vi hittar saker att klaga på, saker vi önskar skulle vara bättre, så har många av oss en förbannad tur när vi föds i rätt land, av rätt föräldrar. Hur kan inte alla tänka på det när en nioårings huvud dunkas i ett stengolv av en vuxen man i maktposition? Ett barn. Som har kommit hit utan någon. Utan skydd och alldeles ensam i världen.

IMG_0199

IMG_0200

1 kommentar

Under Krönikor, tyresö nyheter

Ett svar till “Ny krönika

  1. Det är så ofattbart! Allt näthat, allt hat. Hur kan en vuxen människa inte känna att det tar emot i varenda cell av ens kropp att dunka ett barns (eller vuxens för den delen) huvud mot stengolvet?!

    Tittar ner på min son och tänker ”jag hoppas du en dag förstår hur lyckligt lottad du är”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s