Nej, det heter inte glad kvinnodag!

Från Wikipedia:

”Den internationella kvinnodagen instiftades redan 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin. Varje år i varje land skulle man på samma dag fira en kvinnodag under parollen: Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism.

Vid Förenta nationernas första internationella kvinnokonferens i Mexiko 1975 togs initiativ till att införa en gemensam kvinnodag. FN:s generalförsamling beslutade sedan om detta i en resolution 1977. Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. I och med FN:s ”erkännande” kan man säga att den internationella kvinnodagen ändrades från att ha varit en socialistisk kampdag till en opolitisk högtidsdag, men hur man firar den varierar mycket mellan olika länder.

På flera håll har den mist sin politiska innebörd och istället blivit en dag då män uppmärksammar eller uttrycker sin kärlek till kvinnan, i samma anda som mors dag eller alla hjärtans dag. I andra länder har dagen kvar sin politiska prägel då man fokuserar på kvinnors kamp för lika rättigheter och på den ojämställdhet som råder i samhället.”

Läs om det sista. På flera håll har den mist sin politiska innebörd och istället blivit en dag då män uppmärksammar eller uttrycker sin kärlek till kvinnan, i samma anda som mors dag eller alla hjärtans dag.

Inte märkligt alls. Det är förstås lättare att köpa lite choklad åt lilla stumpan än att ta tag i:

 • Att kvinnor år 2015 fortfarande inte har lika lön för lika arbete. Läs Ingen kvinna är fri utan egna pengar i Aftonbladet.
 • Att kvinnor inte syns lika mycket som män. Att kvinnors expertis inte efterfrågas i samma utsträckning som mäns. Att kvinnor inte sitter på samma höga poster som män. (Trots att tjejer och kvinnor har högre betyg och mer utbildning än killar och män).  Syns man inte så finns man inte. Ta ert ansvar här, media med flera. Läs 8 mars – männens dag i ETC. ”Internationella kvinnodagen är en dag då nyhetsmedier lägger extra energi för att lyfta kvinnornas berättelser. Men trots att det ofta upplevs som att det vimlar av kvinnoperspektiv denna dag, når representationen i de flesta medier inte ens upp till 50 procent.”
 • Att det i många delar av världen inte är självklart att flickor ska få utbildning. Stöd Action Aid och bli fadder till en flicka.  
 • Att kvinnosjukdomar sällan prioriteras. Att graviditetsbesvär viftas bort. (GRAVIDITET ÄR INGEN SJUKDOM!)
 • Att arbetsgivare vid intervjuer ofta frågar kvinnor om de planerar att skaffa (fler) barn än de frågar män detta.
 • Att fler kvinnor än män blir våldtagna. Att fler kvinnor än män blir misshandlade. Att jag alltid sneglar mig över axeln i parkeringshus, i joggingspåret, byter vagn om jag blir ensam med en man i tunnelbanan.
 • Och så vidare. In absurdum.
11009850_10153079677270731_3094382566672355195_n

Nina Hemmingsson.

Jag postade den här bilden på FB och en manlig FB-vän ifrågasatte om den verkligen representerar min vardag. Den representerade nämligen inte hans. No shit.

Idag undanber jag mig grattis. Jag undanber mig chokladaskar eller blommor ”bara för att” jag är kvinna. Istället vill jag bli lyssnad på. Jag vill få lika lön (om jag ska vara ärlig vill jag ha lite mer) som den som har samma kvalifikationer som jag. Jag vill att alla barn, oavsett kön, ska få gå i skolan. Att kvinnligt företagande ska ha samma förutsättningar som mäns. (Tänker på RUT och ROT). Kort sagt, jag vill att alla bara ska fatta att:

11044636_10153212015153783_4789927958996492193_n

Bilden har jag stulit på FB av feministen Henrik Arnstad.

 

4 kommentarer

Under Uncategorized

4 svar till “Nej, det heter inte glad kvinnodag!

 1. Wayne

  Hej Pernilla Din sexiga kropp ser ut att behöva sprutas ner.
  Vore trevligt att få ge dig massage.

 2. De hade gjort et försök på en förskola där de mätt så att pojkar och flickor fick ta exakt lika mycket plats. De hade uppmuntrat tjejerna att prata mer och ta platsen och de hade hjälpt pojkarna att hitta lugna stunder och inte känna kravet att vara i centrum och ta platsen hela tiden. När dessa barn kom upp till lågstadiet hade de blivit ramaskri eftersom det var så jobbiga, högljudda och stökiga tjejer som kom upp. Har ingen källa, har läst om den för många år sedan nu.

 3. Ping: Internationella kvinnodagen | Emmelie Hardenborg

 4. Det var kloka ord. Och typiskt att vi män inte märker att vi tar större utrymme än kvinnor i diskussionerna. Men även kvinnor missar detta. Du känner säkert till att man filmat lektioner med kvinnliga (!) lärare, där dessa efteråt är oerhört förvånade över att de ställer frågor till pojkar mycket oftare än till flickor. Och en flicka som tar för sig på skolgården blir givetvis tillsagd att lugna ner sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s