Var det du som fes?

Jag är ju på Island. Ett pyttelitet tag till. Några skälvande timmar, lite till. Lagom tid för att packa, göra sista minuten shopping (ska jag eller ska jag inte köpa det där lavahalsbandet?). Och jag känner att det är dags att vi pratar om det här med vattnet.

Island är omgivet av vatten. (DUH). Utöver havet stjäl vatten ens uppmärksamhet mest hela tiden här. I olika former.
I varje ort (tror jag, har inte fakta att backa upp det här med men har hört det. Och återigen, det är ju ingen läxbok det här så det är okej) finns det ett badhus. Ofta med vattenrutschkana för barnen. Och med varma pooler. Uppvärmt av geotermisk energi. Från Islands varma innandöme. Det är coolt, allt de gör med energin de får ut av sina vulkaner på Island. Vi besökte energistationen som försörjer Reykjavík med energi och det var coolt att intressant. De är enormt duktiga på att använda geotermisk energi, för uppvärmning av både hus och vatten. Helt grymt.

I alla fall. Tillbaka till vattnet.

Jag avskyr badhus. Det är något jag med nöd och näppe tar mig igenom max två ggr/år för mina barns skull. Jag ogillar att trängas bland nakna rumpor. Ogillar att lägga mina saker i skåp fulla av hår och hudavlagringar. Ryser av tanken att sätta mina fötter på de äckliga golven. Går inte till badinrättning utan flipfloppar.

På en vecka har jag dock plötsligt badat mer än någonsin hemma. I varma källor. I varm flod. I vårt lokala badhus.

Isländska badhus är rejäla. No fuss. Plåtväggar i duschen. Duschrör, kaklat golv och hylla till ens saker. I skåpen i de trånga omklädningsrummen sitter nycklar som förr i tiden i Sverige. Med gummiband. Vid hårtorken finns plastpåse på rulle, till ens blöta badkläder.  Och isländskorna skrubbar sig rejält rena innan bad. Utan badkläder.

Vår lokala pool:  Varm. Helt lagom, huvudet i den krispiga luften, kroppen i den ljumna poolen. Och åt ena hållet: utsikt mot bergen. Efter min halvtimmessimning väntar belöning av het pool. För det har de också. Och vattenrutschkana och vågmaskin åt barnen. Och en bastant livvaktskvinna i sina bästa 60-talet år. Som faktiskt går runt och kollar att allt går rätt till. Och när hon startar vågmaskinen lämnar hon inte den poolen en endaste sekund. Garanterat turistfritt som bonus. Förutom vi då.

Jag har också badat i heta källor. Herregud vilken underbar grej. Jag har badat i den här:

SONY DSC

Secret Lagoon.

Secret Lagoon är en liten pärla. Den ligger längs den berömda ”Golden Circle” som nästan alla turister på Island tar sig igenom. Men inte alla hittar hit. Än. Det står om den i Lonely Planet så det är bara en tidsfråga. Redan har pryda engelskor och amerikanskor hittat dit. De tvättar sig inte som man bör innan man badar med en massa andra. Båda gångerna jag var där sköljde de snabbt av sig, iförda badkläder. Och jag hade lust att ifrågasätta deras bristande hygienrutiner men lät bli. Man vill ju inte vara surtanten i omklädningsrummet. Men hur som helst. Ett helt fantastiskt bad. Med en liten gejser som får utbrott ofta. Jag skulle nästan vilja köra dit en tredje gång men hinner inte riktigt.

Jag har också badat här, i en het flod. Så otroligt underbart. Man går cirka 3-4 kilometer uppför. Uppför. Uppför. Och hela tiden måste man stanna (för åttaåringen måste vila och tjata om kakor och om hur långt det är kvar) men mest för att se på allt vackert. Vattenfall. Ånga som stiger upp ur marken. Utsikter. Blommor. Betande får. Mötande hästar. Väl uppe. Belöning i form av bad i en het å. Så otroligt cool grej, tror att det var min favoritgrej under hela vistelsen.

11755265_10153052781767532_275621415636203606_n

11781715_10153052781637532_6237271670342313115_n

Och så har vi ju vattenfallen. Överallt. En del pyttesmå. En del enorma och proppade med turister vid sidan.

11751417_10153052781457532_4374244117641702993_n

Vattenfallsselfie.

10986626_10153044287532532_2667135475358800136_n

Gullfoss. Dit alla åker. För det är enormt. Och vackert. Men … Alla är där. And not in a good way.

Men… Det är en grej till med vattnet som vi måste ta. Vattnet på Island luktar fis. När någon av oss använder vatten i huset vi lånar har vi frågat ”var det du som fes?” För det luktar faktiskt så… (Det är svavel).

11760205_10153061717777532_5171447820394785008_n

Hjälper dock inte mot fislukt.

Men efter duschen är all fislukt borta och allt är rent och fräscht igen. Förutom mina händer. De verkar inte tåla fisvatten, de är torra och knastriga och längtar hem till vanligt oluktigt vatten. Men de kommer att sakna de heta källorna. På den underbara ön i havet.

1 kommentar

Under Uncategorized

Ett svar till “Var det du som fes?

  1. Var i Reykjavik förra året – du får mig att längta tillbaka till Island!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s