I Fogelströms fotspår …

… jag gick.

Jag tog några år på mig innan jag tog tag i att läsa Per Anders Fogelströms böcker om Stockholm. Det var sommaren 2014 (men jag vet!) och jag tänkte att nu är det banne mig dags. Det här SKA man ha läst.

Och knappt hade jag börjat förrän jag var fast. Jag imponerades av vilken research Fogelström hade gjort. Hur han lyckades levandegöra Stockholm och dess invånare för mig. Jag förskräcktes över de fruktansvärda levnadsvillkor människorna hade.

Jag fascinerades över hur väl böckerna fungerade fortfarande, flera årtionden efter de skrevs. Jag fylldes av en stor ömhet för de människor som drev kampen i så många frågor, som förenklar mitt liv i dag. Rösträtten. Arbetsvillkor. Levnadsstandard. Jag är så tacksam för den kamp de förde.

Jag har sedan jag läste böckerna velat gå en stadsvandring för att se platserna där det hela utspelade sig. Men har inte liksom tagit tag i det. Förrän förra helgen. Och så häftigt! Se bildkavalkad….

Jag bloggade lite om böckerna när jag läste dem.

Här hade guiden koden så vi fick komma in på bakgården. Här inne bodde ”Lotten”, som sedan blev Hennings fru. Jag VET att Lotten inte har funnits men ändå. Det kändes stort.

Precis ovanför texten, Danelii Stiftelse, bodde Per Anders Fogelström. I det där fönstret satt han och väntade på sin far som hade flytt till Amerika. Varje kväll väntade han länge med att gå och sova, ifall far skulle komma tillbaka. Vilket han ju aldrig gjorde. Jag undrar om de som bor där i dag, vet det. Att en pojke, som skulle bli en berömd författare, satt där och väntade. Varje kväll.

Och här. Här bodde till slut Lotten och Henning. Det var nästan paradiset på jorden, med utsikt över Stockholms inlopp.


  

3 kommentarer

Under Uncategorized

3 svar till “I Fogelströms fotspår …

 1. Fina bilder, källa till inspiration med dom miljöerna. Jag har inte läst något av honom men borde göra det!

 2. Ros-Mari Edstrm

  Tack för vackra bilder och stor inspiration!

  Skickat från min Sony Xperia™-smartphone

 3. Ros-Mari Edstrom

  Visst är det en fin promenad! Jag tog med mina killar, elever i åk 2 på elprogrammet, för några år sen. Nej, eleverna hade inte hunnit läsa så mycket av Fogelström, men lite grann hade vi hunnit med på lektionerna. Det var så jag hade föreställt mig litteraturundervisningen, innan jag blev lärare. Att man skulle gå ut i samhället mer. Det lyckades inte så ofta, man behöver ju mer än 90 minuter för en utflykt från Solna till Söder, med tid för vandring och samtal, men med envishet och uppfinningsrikedom lyckades det nån gång. Borde vara obligatoriskt på högstadiet och i gymnasiet!

  Mvh Majsan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s